Cum ALEGEŢI CORECT POMII fructiferi: SEMNELE clare care arată că pomul NU SE VA PRINDE! - Revista Ferma
4 minute de citit

Cum ALEGEŢI CORECT POMII fructiferi: SEMNELE clare care arată că pomul NU SE VA PRINDE!

Cum alegeți corect pomii fructiferi pe care vreți să îi plantați în livadă sau în grădină, ca să vă asigurați că aceștia se vor prinde și vor rodi.

Ioan Crețu Nadăș cum alegeti corect pomii fructiferi

Ioan Creţu are 20 hectare de livezi în sistem semi-intensiv şi o pepinieră – Dumbrava Nadăşului – în care produce între 40.000 şi 50.000 de altoi pe an.

Pepiniera Dumbrava Nadăşului produce produce câte 10-12 soiuri de pomi fructiferi din fiecare specie pomicolă. Cele mai cerute soiuri sunt Williams Galben, dintre cele de păr, mărul Florina, care este imun la rapăn şi la făinare, iar dintre soiurile de prun, Stanley, pe care Ioan Creţu îl numeşte ”prunul începătorului”: ”Omul o să culeagă prune chiar dacă nu ştie să cureţe bine pomul”.

”Durează cam trei ani până vezi un pom tip vargă bun pentru vânzare”

, spune Ioan Creţu.

Acesta vinde pomi din pepiniera proprie la pieţele săptămânale din judeţul Arad şi în câteva localităţi din Timiş. Majoritatea clienţilor au grădini familiale, însă are şi un client care deține 80 de hectare de livezi în judeţul Arad.

Anul acesta a vândut deja în jur de 40.000 de pomi tineri și mai are de vânzare încă vreo 2.000 de pomi produși în pepiniera proprie: pruni, meri, peri, cireși, vișini, piersici, nectarini, caiși, castani comestibili.

Cum alegeți corect pomii fructiferi

Care sunt elementele principale la care trebuie să fiți atenți și cum alegeți corect pomii fructiferi pe care urmează să îi plantați în livadă, astfel încât să fiți siguri că aceștia se vor prinde și vor rodi? Iată ce recomandă Ioan Crețu:

cum alegeti corect pomii fructiferi plantare pomi
Credit foto: istockphoto.com/Halyna Bobyk

1. În primul rând, atunci când vine vorba despre cum alegeți corect pomii fructiferi pe care vreți să îi plantați în livadă sau în grădină, trebuie să verificaţi ca pomii să provină dintr-o pepinieră autorizată: dacă nu fiecare pom, măcar legătura de 10 pomi trebuie să aibă o etichetă galbenă sau albastră pe care trebuie să fie scris numele direcţiei agricole de care aparţine pepiniera, tipul de portaltoi, numele soiului;

2. Sistemul radicular al pomului trebuie să fie bine dezvoltat şi nu trebuie să fie tip pivot, ci rădăcinile trebuie să fie dispersate, aproape orizontal.

Dacă rădăcina este de tip pivot, e cel mai bun semn că pomul a fost semănat din sâmbure şi nici n-a fost altoit.

3. Rădăcina pomului este un element esențial când vine vorba despre cum alegeți corect pomii fructiferi. Rădăcina trebuie să fie de culoare albă sau de culoare alb-gălbuie.

Dacă rădăcina are culoarea maro, pomul este mort, chiar dacă trunchiul nu este încă tumefiat.

Când cumpăraţi pomii fructiferi, cereţi vânzătorului să taie capătul rădăcinii cu foarfeca sau cojiţi puţin capătul rădăcinii;

4. Punctul de altoire: cepul nu trebuie să fie foarte mare; dacă este mare, trebuie tăiat;

5. Un alt element la care trebuie să fiți atenți când este vorba despre cum alegeți corect pomii fructiferi este coaja pomului. Dacă aceasta este zbârcită, înseamnă că pomul este mort;

6. În general, pomii trebuie să fie de tip vargă. Dacă pomul este plantat toamna, în primăvară trebuie tăiat la înălţimea la care vreţi să formaţi coroana.

CUM STABILIŢI ÎNĂLŢIMEA OPTIMĂ A COROANEI UNUI POM FRUCTIFERI

După ce ați aflat cum alegeți corect pomii fructiferi și i-ați plantat în livadă sau în grădină, un alt pas important este tăierea de formare a coroanei pomilor fructiferi la înălțimea optimă:

  • ÎN LIVADĂ, coroana pomului fructifer poate începe de la 65 de centimetri, ca fructele să poată fi culese de jos, fără să trebuiască să urcaţi pe scară.
  • ÎN GRĂDINĂ, ca să puteţi trece pe sub pomi, coroana acestora poate fi formată de la înălţimea de 80 de centimetri -1 metru.
  • Pentru POMII PLANTAŢI LA STRADĂ, în faţa casei, sau pe păşune, pe unde trec vaci, coroana pomului se face de la înălţimea de 1  metru, explică Ioan Creţu.

Citește și:

”Cine spune că nu stropește cu nimic pomii fructiferi și are fructe, minte!”

”Cine spune că nu stropește cu nimic pomii fructiferi și are fructe, minte!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →