4 minute de citit

Cum a performat cultura porumbului în platforma BAYER din ferma CAI CURTICI

Dimitrie Musca recolta porumb 2022_b
Ca de obicei, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a mizat într-o bună măsură pe hibrizii Dekalb iar pe 11 octombrie am fost invitaţi de echipa Bayer pentru a asista la demonstraţia de recoltare utilizând platforma agro-digitală Climate FieldView. Într-un an de referinţă negativă, cum a fost 2022, cu provocări majore din punct de vedere pedoclimatic, densităţile la semănat dar şi momentul ales de fermieri pentru a pune sămânţa în pământ, a influenţat decisiv productivitatea la cultura porumbului.

hibrid Dekalb 2022 CAI CURTICI_b
„Dacă la un moment dat anticipam o producţie de doar o mie de kilograme de porumb boabe la hectar, până la urmă am reuşit să depăşim aceste încercări cum rar mi-a fost dat să întâlnesc
, iar cu ajutorul tehnologiei pe care o folosim am obţinut totuşi ceva rezultate. A existat însă o lipsă de uniformitate, aşa cum s-a întâmplat şi cu precipitaţiile care au căzut pe parcursul sezonului”, a explicat Dimitrie Muscă, care până acum era obişnuit să recolteze între 10 şi 14 tone la hectar în medie.

Recoltat porumb 2022 CAI CURTICI platforma BAYER_b
Acesta a ţinut să evidenţiezeimportanţa loturilor demonstrative pe care le organizează împreună cu reprezentanţii Bayer de mai bine de zece ani. Practic, în platforma experimentală de la Curtici este testată genetica Dekalb şi evoluţia diferiţilor hibrizi de porumb, în funcţie de modelele agrotehnice aplicate, cum ar fi rata de semănat şi epoca de semănat. „Avem aici o experienţă multianuală, pentru că putem urmări evoluţia geneticii din 2010 şi până astăzi. Ne-am propus să analizăm expresia hibrizilor de porumb a întregului portofoliul Bayer şi pe toate grupele de maturitate, la două densităţi diferite, de 72.000 şi, respectiv, 80.000 de boabe semănate la hectar„, a subliniat Daniel Grosz, directorul tehnic pe zona de vest a companiei Bayer.

FieldView CAI CURTICI 2022_b

Tehnologia Climate FieldView permite colectarea de date din teren, analiza agronomică avansată şi monitorizarea condiţiilor meteorologice locale, ceea ce ar trebui să conducă la o simplificare a procesului decizional, astfel încât fermierul să poată lua mai uşor hotărâri bazate pe fapte şi nu pe intuiţie, aşa cum se întâmplă de foarte multe ori.

Cu ajutorul dispozitivului FieldView Drive, care în cazul de faţă a fost conectat la portul ISOBUS al combinei, am putut observa în timp real, metru cu metru, nivelul de producţie înregistrat pe fiecare hibrid în parte şi o serie de rapoarte asociate tehnologiei aplicate în câmp, precum şi o hartă de recoltat.

hartă productie cai curtici 2022 fieldview_bAstfel, în urma rezultatelor procesate prin intermediul tehnologiei Climate FieldView, s-au putut trage câteva concluzii. În primul rând, s-a observat că un număr mai mare de plante răsărite aduce automat şi un plus de producţie (diferenţa medie a fost de aproape 800 kg la hectar între cele două densităţi). Pe de altă parte, randamentul la hectar a fost influenţat de fereastra de semănat – rezultatele cele mai bune s-au obţinut în perioada optimă (11 aprilie în cazul de faţă).

Date productie per hibrid bayer 2022 cai curtici_b
De asemenea, cel mai bine au performat hibrizii din segmentul Field Shield, recunoscuţi pentru toleranţa şi rezistenţa ridicate la secetă şi la arşiţă, precum şi pentru capacitate foarte bună de producţie în condiţii de stres termic şi hidric. DKC 4109, un hibrid lansat chiar anul acesta, a fost campionul din platforma experimentală de la Curtici, cu o producţie medie la hectar de 4.419 kg. Pe poziţiile următoare s-au clasat DKC 5092 (4.385 kg/ha) şi DKC 4611 (4.368 kg/ha), un alt hibrid de generaţie nouă. 

TOP 3 HIBRIZI DEKALB

Top 3 hibrizi DEKALB in ferma cai curtici 2022_b

Sola în care s-a efectuat experienţa este una neirigată. Cantitatea totală de precipitaţii înregistrate în perioada ianuarie-septembrie a fost de 426 mm. În intervalul ianuarie – martie deficitul de umiditate total a fost de -50 litri faţă de media multianuală de 102 litri. În schimb, între aprilie şi mai a rezultat un excedent de +27 litri comparativ cu media multianuală de 109 litri precipitaţii / mp. În iunie, iulie şi prima jumătate a lunii august, pe fondul secetei extreme (s-au înregistrat temperaturi şi de peste 42 de grade), deficitul de precipitaţii a fost de -100 litri şi abia pe final de august şi în septembrie s-au înregistrat mai mult de 200 litri de precipitaţii / mp.

evolutia precipitatiilor cai curtici 2022_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →