4 minute de citit

Cum a fost anul pomicol şi ce urmează în 2023?

“Sintetizând, putem spune că a fost un sezon destul de greu pentru producătorii din România pricinuit de seceta pedologică, de costurile foarte ridicate ale inputurilor şi energiei, de preţul de vânzare a fructelor foarte mic şi de subvenţiile insuficiente, comparativ cu măsurile de sprijin pe care le-au luat alte ţări europene, precum Polonia sau Ungaria, cu care concurăm pe aceeaşi piaţă”, ne-a declarat Lucian Mugurel Florea, liderul Asociaţiei Pomicole Iteşti – Bacău, structură ce reunește 7 pomicultori din zonă.

 

SECETA

Seceta pedologică agresivă s-a menţinut până în pragul aceastei ierni. Cele mai mari pagube de producţie s-au înregistrat în plantaţiile pomicole vechi, îmbătrânite şi care nu dispun de sisteme locale de irigaţii. Sunt fermieri cărora Asociaţia Iteşti le-a întocmit procese verbale de calamitate. Pomii rodiseră, dar din cauza lipei de apă fructele nu s-au dezvoltat corespunzător.

 lucian-florea-ok_b_b

Mulţi livădari vor defrişa plantaţiile aflate în declin de producţie. Unii vor să renunţe să mai lucreze, din cauza costurilor mari. Întreținerea unui hectar de livadă ajunge la câteva zeci de mii de euro pe an. Eu prevăd scăderea cu 20% a suprafeţelor pomicole.

LUCIAN MUGUREL FLOREA

Asociaţia Pomicolă Iteşti – Bacău

 

PREŢURI

„Preţurile sunt puţin mai mari ca anul trecut, dar nu acoperă cheltuiala făcută. Din fermă mărul pleacă spre vânzare cu 1,5-1,80 de lei/kg iar cheltuielile, deja, pe un kilogram de măr se apropie undeva la 1,5 lei. Preţul este foarte jos pentru că toată lumea vrea să vândă mai repede cantităţi tot mai mari de fructe ca să nu depoziteze din cauza preţului exagerat de mare al energiei electrice”, a precizat Florea.

Acesta susţine că pomicultorii care au dispus de sisteme de irigaţii au cheltuit foarte mult. Un megawatt a costat – cu toate taxele – circa 500 de lei, iar începând cu această lună va fi facturat cu 4.200 de lei, ceea ce va ridica extrem de mult costurile cu depozitarea!

mere 2022_b 

CRIZĂ DE FRUCTE

„Noi estimăm că din ianuarie încolo va fi o criză de mere pentru că mulţi livădari nu-şi mai pot permite să facă stocuri şi vor vinde la preţuri joase. Piaţa va fi saturată pentru că şi polonezii, ca şi ungurii, vor să scape de marfă. Am văzut oferte de piaţă de la ucraineni care şi ei caută să golească depozitele”, a explicat Lucian Mugurel Florea.   

 

PIAŢA

Piaţa a fost bună pentru cei care au avut irigare şi au făcut producţie de calitate! Cei mai mulţi au fost nevoiţi să livreze fructele la fabrică, la 50 de bani kilogramul, adică în pierdere.

Pruna a avut preţ mai bunişor anul acesta, a fost mai căutată. Foarte puţin şi vişina de industrializare, vreo două săptămâni, apoi a scăzut preţul. 

 

VIITORUL 

În Bacău, circa 60% din plantaţii sunt vechi, slab productive. 90% dintre membrii Asociaţiei Pomicole Iteşti care n-au irigat au înregistrat pierderi. Ei au livrat puţina recoltă de fructe, îndeosebi mere, la industrializare.   

„Din tot ce-am cules şi depozitat, doar vreo 600 t au fost mere de calitate. Mai avem vreo 300 t. Livrăm săptămânal câte 50 t la marile lanţuri de supermarketuri. Vrem ca în ianuarie să  rămânem cu un stoc cât mai mic pentru a evita consumul de energie electrică”, a precizat Florea.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →