Agricultura se confruntă cu marea provocare de a satisface nevoile securității alimentare globale. Ea a devenit din ce în ce mai dependentă de lucrările intensive ale solului și de utilizarea pe scară largă a îngrășămintelor și a produselor chimice pentru protecția plantelor. Acum, se impune mai multă diversitate în rotația culturilor. Iar apa este o problemă tot mai mare. Avem ca exemplu anii agricoli anteriori, în care ne-am confruntat cu seceta, și este de așteptat în continuare ca rezerva de umiditate în anumite zone ale țării să fie în deficit, ceea ce va avea un impact major asupra productivității culturilor agricole și implicit asupra profitabilității fermelor vegetale.
Un pas important către agricultura sustenabilă
Este din ce în ce mai vizibil impactul negativ asupra solului și asupra productivității culturilor, ceea ce necesită o gestionare proactivă a resurselor naturale. În acest sens, începând cu 1 ianuarie 2023, Comisia Europeană a implementat noua politică agricolă comună, 2023-2027, ce va direcționa ajutoare financiare mai consistente către cei care vor practica o agricultură sustenabilă. Fermierii sunt încurajați să stocheze carbonul în sol, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze, prin practici adecvate, la gestionarea extensivă a pășunilor, a culturilor de leguminoase și a culturilor de acoperire. În plus, culturile de acoperire verzi sunt prevăzute în Codul pentru bune condiții agricole și de mediu (GAEC) ca normă de condiționalitate pentru acordarea subvențiilor APIA.
7 variante de amestecuri
Saaten Union participă la dezvoltarea celor mai performante soluții de obținere a semințelor și a amestecurilor pentru culturi verzi, sub brandul VITERRA, devenind lider în producerea de amestecuri de semințe pentru culturile de acoperire, conform standardelor în vigoare.
În acest sens, în România, compania Saaten Union vine în sprijinul fermierilor, comercializând amestecuri de semințe pentru culturile de acoperire. Acestea sunt de o calitate excepțională și sunt incluse în proporțiile stabilite în cadrul fiecărui amestec în parte.
În portofoliul Saaten Union găsiți 7 variante de amestecuri pentru culturi de acoperire, în funcție de destinația și de rotația culturilor dumneavoastră:
- Viterra MP(muștar 71% + facelia 29%);
- Viterra MR(muștar 58% + rapiță de primăvară 42%);
- Viterra Avic (ovăz 21 kg + măzăriche 9 kg);
- Viterra TOPGRÜN (secară 60% + 40% rapiță furajeră);
- Viterra Trio Plus (facelia 50% + trifoi 36% + 14% hrișcă);
- Viterra VITAL ECO (muștar alb 85% + 15% ridiche de ulei);
- Viterra RAPID (Avena strigose 49% + facelia 51%).
VITERRA – BENEFICII MULTIPLE
- Contribuie la reținerea unei cantități mai mari de apă în sol.
- Îmbunătățesc structura, textura și fertilitatea solului prin creșterea conținutului de materie organică.
- Rețin și scot din îngrășămintele minerale prin masa vegetativă.
- Reduc numărul de buruieni și stopează dezvoltarea acestora.
- Creează o protecție biologică asupra solului.
- Cresc conținutul de humus al solului.
- Determină creșterea numărului de organisme vii, utile solului (de exemplu, râmele).
- Combat nematozii din sol.
un articol de
Ing. ALINA ANDREI
Marketing Manager, Saaten Union România
mai multe pe această temă www.saaten-union.ro