După cum observăm, unii factori pot fi controlați de către legumicultori, alții nu, așa că bolile pot apărea oricând și au nevoie de numai câteva zile de la infecție până la răspândirea în cultură. De aceea, acțiunea promptă este cea mai indicată.
Secretul eficienței: asocierea de substanțe active puternice
Fungicidul Syrex® Star are dublu efect: sistemic local, datorită conținutului de boscalid, și translaminar și acropetal, datorită substanței active piraclostrobin. Combinația dintre aceste două substanțe active și selectivitatea mixului conferă produsului un spectru de combatere foarte vast, respectiv:
- • Boscalid, din grupa carboxamide– substanță cu efect local și acțiune preventivă, inhibă germinația sporilor și creșterea tubului germinativ. De asemenea, blochează anumite enzime în celulele patogenului, ceea ce îi privează pe aceștia de energia necesară dezvoltării, conducând, în final, la moartea celulei.
- • Piraclostrobin, din grupa strobilurine– substanța este absorbită în frunză în doar câteva minute datorită mișcării local sistemice (cu deplasare redusă) și translaminare, asigurând protecția frunzei din interior. Substanța inhibă germinația sporilor și a tubului germinativ și inhibă sporularea.
Efecte pozitive asupra calității producției
Dincolo de prevenția și combaterea bolilor fungice, Syrex® Star oferă beneficii „colaterale”: crește calitatea producției, asigură obținerea de legume cu mărime uniformă și le sporește consistența, fermitatea și gustul prin sporirea cantității de zahăr. De asemenea, sănătatea și vitalitatea plantelor îmbunătățite prin aplicarea produsului conduc la o mai bună toleranță a plantelor la factori de stres și la o sensibilitate diminuată la efectele acestora. Altfel spus, producțiile sunt mult mai puțin diminuate în condiții dificile de cultură.
Spectru de acțiune și modalitate de aplicare
Syrex® Star combate eficient numeroase boli ale legumelor, cu precădere putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea) la o gamă largă de legume, și alternarioza (Alternaria dauci) la morcov. Poate fi utilizat pe parcursul întregii perioade de vegetație a legumelor, în 2-3 aplicări cât mai timpurii, în funcție de specie.
• Putregaiul cenușiu poate afecta plantele în toate fazele de vegetație, răspândindu-se cu ușurință și afectând fructele, florile, frunzele, tulpina și rădăcina, în condiții de umiditate atmosferică crescută și temperaturi scăzute pe perioadă mai mare de timp (câteva zile). Ca urmare, pe țesuturile afectate apar fructificațiile ciupercii sub forma unui puf cenușiu. Boala afectează atât legumele crescute în spații protejate, cât și pe cele crescute în câmp.
• Alternarioza morcovului atacă frunzele, mai ales pe cele mature, provocând un aspect ars al culturii. Deși rădăcinile nu sunt afectate, boala frunzelor duce la o asimilare scăzută în rădăcini și la o producție mai slabă. Acțiunea benefică a produsului se remarcă pe toată perioada dezvoltării culturii, până aproape de recoltare.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro