Culturi la pragul critic de ofilire. Cum apreciem corect rezerva optimă de apă din sol? - Revista Ferma
1 minut de citit

Culturi la pragul critic de ofilire. Cum apreciem corect rezerva optimă de apă din sol?

Rezerva de apă optimă în cultura grâului este de 1200-1500 mc/ha. Când în sol se găsesc 300-600 mc/ha, e secetă puternică. În asemenea condiţii, apa din sol se găseşte la coeficientul de ofilire şi este reţinută cu forţe de peste 15 bari. Plantele de cultură posedă o forţă de absorbţie a apei din sol de 10-15 bari. În această situaţie, apa existentă în sol este inaccesibilă plantelor şi acestea se ofilesc.

Pentru absorbţia apei din sol, plantele folosesc energia rezultată din oxidarea materiei organice sintetizate în fotosinteză. Apa reţinută de sol cu forţe de până la 1 bar este uşor absorbită de plante, cu un consum mic de energie. Cu cât forţa de reţinere a apei de către sol este mai mare, cu atât plantele trebuie să cheltuiască mai multă energie pentru a se hrăni şi cu atât mai puţină energie rămâne la dispoziţa plantelor pentru procesele vitale de creştere şi dezvoltare.

 ofilirea 01_b

Vezi AICI CÂND ARE GRÂUL CEA MAI MARE NEVOIE DE APĂ!

 

un articol de

Vasile Popescu

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →