Cultivatoarele pentru prăşit de la Gaspardo - Revista Ferma
8 minute de citit

Cultivatoarele pentru prăşit de la Gaspardo

Maschio Gaspardo realizează o gamă variată de cultivatoare atât pentru prăşit, cât şi pentru cultivaţia totală. Calitatea materialelor din care sunt realizate părţile componente ale acestor cultivatoare este unul dintre punctele lor forte.

Cultivatoarele pentru prăşit de la Gaspardo

Prăşitoarele Gaspardo utilizate de fermieri din România, dar şi în întreaga lume, sunt: HL cu cadru fix; HP cu cadru pliabil simplu; HS cu module pliabile hidraulice şi HR cu cadru fix dotat cu secţiuni independente.
Modelul HL se realizează în variantele pe: 4 rânduri (distanţă între rânduri de 45-50 cm sau 70-75 cm), 6 rânduri (45-50 cm sau 70-75 cm), 7 rânduri (50 cm sau 60 cm), 8 rânduri (70-75 cm) şi 12 rânduri (45-50 cm). Capacitatea buncărului este de 2 x 160 litri la variantele HL-4 şi HL-6, de 4 x 160 litri la variantele HL-12 DT şi HL-8DT şi de 3 x 200 litri la varianta HL-7.
Modelul HP se fabrică în variantele pe: 4 rânduri (45-50 cm sau 70-75 cm distanţă între rânduri) şi 6 rânduri (45-50 cm). Capacitatea buncărului este de 2 x 160 litri.
Modelul HS se realizează în variantele pe: 4 rânduri (70-75 cm distanţă între rânduri), 6 rânduri (45-50 cm sau 70-75 cm), 7 rânduri (60 cm), 8 rânduri (45-50 cm sau 70-75 cm), 12 rânduri (45-50 cm sau 70-75 cm), 16 rânduri (70-75 cm), 18 rânduri (70-75 cm) şi 24 rânduri (45 – 5a cm). Capacitatea buncărului la modelele HS-4, HS-6, HS-7, HS-8 este de 1 x 950 litri.
Modelul HR este disponibil în versiunile pe: 12 rânduri (la distanţa de 70-80 cm) şi 18 rânduri (45-50 cm). Capacitatea buncărului este de 4 x 280 litri.

Secţia de prăşit Heavy Duty
Toate modelele sunt dotate cu inovatoarea secţie de prăşit de la Gaspardo – „Heavy Duty”, care se caracterizează prin următoarele: paralelogram deformabil rezistent, care permite o deplasare verticală a secţiei pentru o adâncime de săpare mereu constantă; cuplajul pentru elementele de transport este automat; garda la sol este mare, pentru a evita afectarea culturilor şi pentru a putea utiliza prăşitoarea chiar şi pe plante în vegetaţie avansată; organele de operare sunt fixate foarte bine pe secţia de prăşit; roata de control a adâncimii de lucru este dotată cu rulmenţi cu bile, ceea ce garantează o prelucrare constantă şi uniformă; protecţiile laterale evită adunarea excesivă a plantelor foarte mici (fiind flotante, urmează perfect linia solului); arcurile cu grosimea de 12 mm garantează performanţe mai ridicate şi o rezistenţă mai bună la uzură; cu manivela din spate se face o reglare continuă şi precisă a adâncimii de lucru; bucşele interne sunt rezistente la uzură, iar cele externe sunt autolubrifiante.

Fertilizatorul MINIMAX
Prăşitoarele Gaspardo sunt dotate cu fertilizatorul Minimax, care are următoarele caracteristici: reglarea distribuitoarelor se face centralizat (rapid, precis şi confortabil); distribuitorul volumetric Minimax este uşor de reglat pentru o aplicare omogenă a diferitelor cantităţi de îngrăşământ: 50-700 kg/ha (fiind din plastic, nu necesită lubrifiere); grilajul este detaşabil şi filtrează eventualele corpuri străine care ar putea să deterioreze distribuitorii; agitatorul garantează dirijarea continuă a produsului către duzele de la ieşire; deflectorul de flux este astfel realizat încât se evită compactarea îngrăşământului şi garantează o coborâre uniformă a sistemului; duzele permit golirea rezervorului pentru curăţare; cilindrii din cauciuc siliconat – Soft Feeder, aflaţi în interiorul distribuitorilor Minimax, eliberează cu precizie îngrăşământul granulat fără a produce daune.
Pentru aplicarea îngrăşământului în straturile care se suprapun, Gaspardo a inovat şi a realizat o transmisie electrică. Dozatorul electric pentru fertilizator este soluţia ideală pentru situaţiile în care este necesară ridicarea prăşitorii de pe sol pentru a evita atingerea rândurilor culturilor care se suprapun. Prin intermediul unităţii centrale instalate în cabină poate fi acţionat motorul electric şi poate fi continuată distribuirea îngrăşământului fără ajutorul roţii de transmisie, păstrând astfel dozajul presetat.
Sistemul centralizat Speedy Set înlesneşte şi accelerează la maximum reglarea distribuirii îngrăşământului. La o singură trecere nu mai trebuie făcută setarea fiecărui distribuitor Minimax în parte. Nivelul de îngrăşământ din buncăr poate fi ţinut sub observaţie foarte simplu din cabină, datorită geamurilor de control. Sistemul de transport pneumatic este dotat cu o turbosuflantă care creează o depresurizare, permiţând astfel transportul pneumatic chiar şi prin intermediul tuburilor distribuitoarelor elementelor externe, garantând uniformitate maximă la aplicare.

Ghidajul electrohidraulic Guida Intelligente
În ultima perioadă, cultivarea în rânduri a redevenit de actualitate datorită răspândirii agriculturii ecologice. Gaspardo, observând această cerinţă, a proiectat o soluţie câştigătoare, de excepţie, pentru cultivarea pe rânduri chiar şi pentru culturile cu rânduri restrânse, cum ar fi grâul sau orezul. Astfel, noul sistem inovator Guida Intelligente de la Gaspardo este unul cu adevărat revoluţionar. Prăşitul cu acest sistem se face uşor şi cu o foarte mare fineţe. Precizia foarte mare oferită de Guida Intelligente permite apropierea organelor active (a sapelor) până la 3 cm de plantă şi îmbunătăţeşte confortul de lucru datorită capacităţii foarte mari de reacţie a sistemului hidraulic, ca răspuns la variaţiile vitezei de deplasare.
Cu ajutorul ghidajului electrohidraulic Guida Intelligente putem creşte gradul de precizie la săpare şi a vitezei de deplasare cu tractorul la prăşit. Acest sistem se aplică cu succes la variantele HS-TC 12R 3MP şi HS-TC 8R 5M.
Guida Intelligente este un grup independent, montat între tractor şi prăşitoare, care permite ghidarea automată a maşinii printre rândurile de plante, fără să fie nevoie de nici o intervenţie. Ghidajul este gestionat de un sistem de interfaţă sofisticat, prin intermediul unei camere video care urmăreşte unul sau mai multe rânduri de plante. Datele sunt prelucrate comandând un sistem de corecţie electrohidraulic care reacţionează foarte rapid. Camera video cu dublă lentilă are rolul de a identifica plantele, distingând culoarea verde de cea a terenului. Acest lucru duce la o deplină autonomie. În acest mod se poate calcula centrul rândului, făcând comparaţie cu poziţia curentă a uneltei. Grupul inteligent intervine astfel aplicând corecţiile necesare prin intermediul unei supape hidraulice, care este comandată electronic. Acesta poate fi cuplat şi detaşat cu uşurinţă de la utilaj datorită sistemului de prindere în trei puncte. Dacă este necesar, pot fi ataşate diverse tipuri de prăşitoare şi sape între rânduri. Datorită utilizării unui grup de faruri cu xenon (opţional), este garantată iluminarea camerei video, chiar şi în condiţii de luminozitate redusă, reuşind astfel să se facă o diferenţiere strictă între rândurile de plante şi distanţa dintre acestea. Astfel se creează un câmp vizual foarte bun chiar şi pe întuneric. Prăşitoarea HS-TC 8R 5M este dotată şi cu palpatori mecanici, care permit ghidajul chiar şi în stadiile avansate ale culturii, atunci când nu este posibilă o vizualizare corectă a distanţei dintre rânduri cu ajutorul camerei video.
Cultivatoarele Gaspardo pot fi dotate şi cu un terminal Communicator 2, cu protocol de comunicaţie ISOBUS, pentru a vizualiza parametrii de lucru şi reglajele disponibile. Şoferul poate monitoriza plantele afişate pe monitor şi poate reacţiona în consecinţă la orice deviere într-un mod foarte rapid.

PRAŞILA ŞI MULTIPLELE EI BENEFICII
Avantaje agronomice: distrugerea completă a buruienilor, o activitate biologică mai bună în sol, pierderea apei e mult mai redusă, o mai bună pătrundere a apei în sol, aerarea ideală a terenului pentru o dezvoltare rapidă a rădăcinilor, asimilarea rapidă a fertilizantului îngropat şi reamestecat, răspândirea paraziţilor este redusă.
Avantaje economice: reducerea cantităţii de îngrăşăminte, pierderi mai mici de fertilizant datorită îngropării lui, avantajul combaterii mecanice a buruenilor în locul tratamentelor chimice şi productivitate prin utilizarea prăşitoarelor.
Protecţia mediului înconjurător: Folosirea acestei lucrări în detrimentul tratamentelor chimice duce la o protecţie mult mai bună a mediului înconjurător, rezultând o serie de avantaje, şi anume: utilizare redusă a produselor fitosanitare chimice pentru protecţia culturilor şi a îngrăşămintelor chimice, precum şi diminuarea fenomenului de eroziune superficială a solului.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →