Să nu uităm că pentru a deveni rumegător, obișnuirea iedului cu furajarea suplimentară, prin administrarea de concentrate și fibroase, va începe de la vârsta de 10-12 zile. Dar o problemă des întâlnită în această perioadă este incapacitatea acestuia de a consuma tot laptele din uger în primele zile după fătare. Asta li se întâmplă mai ales crescătorilor începători, în special în gospodăriile populației, cu 1-3 capre ținute pentru a asigura necesarul familial de lapte. Afirm încă o dată că dintre toate animalele de fermă, caprele au un caracter aparte care trebuie înțeles pentru a avea succes în creșterea lor. Înainte de achiziționare, trebuie să ne informăm pentru a preîntâmpina problemele.
foto: canva.com
Ce fac dacă mai rămâne lapte în uger?
Caprele mame produc lapte mai mult decât poate consuma iedul. Au fost foarte multe întrebări pe acestă temă și mă simt obligat să atrag din nou atenția asupra acestui fapt, care duce la compromiterea producției de lapte și în final a caprei.
În prima perioadă după fătare se va controla obligatoriu ugerul la toate caprele mame și dacă se constată că dintr-o jumătate laptele nu este consumat, capra trebuie mulsă pentru a reduce presiunea intramamară. În caz contrar, ugerul “se întărește și se roșește”, vasele de sânge se sparg și tesutul secretor poate fi compromis definitiv. Cu alte cuvinte, capra va rămâne doar cu o jumătate a ugerului funcțională.
Mai grav este când capra are doi iezi și amândoi sug din aceeași jumătate, pentru că laptele este suficient. Pentru a întări cele afirmate, vă prezint în tabel consumul de lapte al iezilor în perioada de alăptare.
Risc major de mamită
• Colostrul este primul lapte consumat de ied și conține anticorpi împotriva agenților patogeni ce evoluează în zona respectivă. Pentru a-i conferi imunitate pasivă, primul supt trebuie să aibă loc în primele 30 de minute până la o oră după fătare. Colostrul își schimbă compoziția după 2-3 zile și devine lapte. Iedul consumă de cel puțin 4 ori câte 150 ml, ceea ce înseamnă aproximativ 600 ml pe zi, mult mai puțin decât produce o capră chiar într-o jumătate de uger.
• Până la două săptămâni, cantitatea de lapte consumată de ied se dublează la 1,2 litri pe zi, existând încă pericolul de mamită pentru o capră dintr-o rasă specializată care poate să producă 6-8 litri pe zi sau chiar mai mult. Pentru toate caprele cu producție mare de lapte se impune mulsul laptelui excendentar și valorificarea lui prin vânzare.
• Consumul de lapte de către ied crește în săptămânile următoare până la aproximativ 2 litri pe zi, după care, la vârsta de peste 2 luni, scade la jumătate de litru pe zi. Totul este legat de furajarea suplimentară.
foto: canva.com
Cât lapte e necesar pentru 1 kg spor în greutate?
Încă de la două săptămâni după fătare trebuie să organizăm un spațiu unde le oferim iezilor, la discreție, un amestec de concentrate și fân. Consumul acestor furaje este nesemnificativ pentru spor până la vârsta de 28 de zile, motiv pentru care putem evalua capacitatea de alăptare a caprei prin înmulțirea sporului total al iedului (greutatea la 28 de zile minus greutatea la fătare) cu valoarea 6. Se consideră că pentru 1 kg spor în greutate, iedul trebuie să consume 6 litri de lapte.
Furajarea cu concentrate și fân
Consumul de furaj suplimentar crește suplinind laptele și la înțărcare îl va înlocui în totalitate. Atunci, iedul va suferi un stres pe o perioadă mai scurtă la separarea de mama sa. Chiar și densitatea fibrelor piloase (păr și puf) este foarte mult influențată de cum conducem hrănirea iezilor în perioada de alăptare. Consumul unor cantități crescânde de furaj suplimentar face ca iedul să neglijeze tot mai mult suptul, astfel că după două luni cantitatea de lapte consumat scade la aproximativ 0,5 litri/zi.
Riscurile înțărcării tardive
La înțărcările tardive, iedul poate să nu mai consume deloc lapte și să se producă înțărcarea atât a iedului, cât și a caprei (dacă are lapte mai puțin). Este absolut necesar să urmărim aceste situații și să nu lăsăm capra să înțarce sau mai grav să facă mamită prin acumularea de lapre în uger.
Dacă dorim iezi și capre sănătoase, trebuie să fim foarte atenți la întreținerea și hrănirea acestora în etapa de alăptare, perioadă considerată a fi critică de majoritatea crescătorilor.
PROGRAM DE HRĂNIRE A IEZILOR CU LAPTE | |||
Vârsta | Cantitate aproximativă/supt | Frecventă | Cantitate lapte/zi (litri) |
1-3 zile (colostru) | 150 ml | zilnic de 4 ori | 0,5 – 0,6 |
4-10 zile | 300 ml | zilnic de 4 ori | 1 – 1,2 |
10-14 zile | 400-500 ml | zilnic de 3 ori | 1,2 – 1,5 |
2-3 săptămâni | 1 l | zilnic de 2 ori | 2 |
3-8 săptămâni | 1 l | zilnic de 2 ori | 2 și peste |
8 săptămâni | 500 ml | zilnic | 0,5 |
Notă: cantitățile sunt orientative și pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de anumiți factori
ÎNGRIJIREA IEZILOR SUGARI ÎN 15 PAŞI
Imediat după fătare, iezilor trebuie să li se acorde o grijă deosebită, pentru că sistemul lor imunitar, care îi păzește de îmbolnăviri, nu este complet funcțional. Sunt o serie de reguli importante de care e bine să se țină seama în perioada de alăptare, pentru a reduce la minim pierderile de iezi și/sau capre. Click AICI și vezi cum trebuie îngrijiți iezii sugari, în 15 paşi!
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara