un articol de
PAULA CIUPAG
Deşi schimbările economice şi financiare au implicaţii în general mai lente asupra pieţei funciare, acest lucru nu înseamnă că efectele nu pot fi la fel de dramatice ca în alte sectoare. Totuşi, preţurile terenurilor în multe ţări occidentale – şi în special în Germania – au urmat o singură direcţie, şi anume – ascendentă.
Peste 60.000 euro pe hectar
Cum arată preţurile medii plătite de fermieri pe hectarul de teren agricol în 2019? Cifrele de la Oficiul Federal de Statistică, făcute publice de agrarheute.de, se referă la vânzările efectuate la valoarea de piaţă pe regiuni şi arată astfel:
- În Bavaria, preţurile au scăzut cu 1,9% comparativ cu anul precedent. Totuşi, valoarea unui hectar de teren agricol ajungea până la 63.600 euro.
- În Hessen, media preţurilor la terenuri este de 15.389 de euro/ha, în scădere faţă de anul trecut, însă în Mecklendurg – Pomerania Occidentală – a crescut cu 4,1%, la 21.648 euro/ha.
- În Saxonia Inferioară au crescut cu 4,6%, până la 38.183 euro/ha. De asemenea, în Renania de Nord-Westfalia preţul s-au majorat cu 1,6%, atingând 53.948 euro/ha.
- În schimb, în Renania-Palatinat terenurile agricole s-au ieftinit cu 0,32%, valorând 13.770 euro/ha.
- Unul dintre cele mai ieftine land-uri este Saarland: 9.799 euro/ha, în scădere cu 1% faţă de anul precedent.
- În Saxonia-Ashalt, preţul ajungea la 18.319 euro, iar în Saxonia la 14.624 euro/ha. În Scleswig-Holstein, a crescut cu 2,3% faţă de anul anterior şi acum hectarul costă 29.400 de euro.
- Deşi preţul a crescut cu până la 9%, Turingia rămâne totuşi un land accesibil investitorilor, întrucât un hectar de teren agricol costă până la 11.656 euro.
foto: canva.com
Piaţa funciară germană s-ar putea prăbuşi?
Ultima corecţie globală de pe piaţa funciară a venit odată cu ultima criză financiară. În Germania însă, preţul terenurilor agricole a crescut şi mai mult în timpul crizei. În această ţară a existat o ultimă scădere semnificativă a preţurilor doar în a doua jumătate a anilor 90 şi la scurt timp după sfârşitul primului mileniu.
De data aceasta, totuşi, ar putea fi diferit: toţi indicatorii arată că noua criză, provocată de pandemie, are un efect mai puternic şi posibil pe termen mai lung. De asemenea, afectează toate domeniile economiei şi ale lumii financiare. Nu numai că pieţele bursiere s-au prăbuşit dramatic în primăvara anului 2020, dar şi preţurile globale ale mărfurilor au scăzut până la minime istorice (ţiţei).
Piaţa imobiliară aparent rezistentă la criză s-a prăbuşit şi ea. Indicele imobiliar german (Hypo Immobilienklima) a scăzut cu 37,3%, la 72 de puncte, doar în aprilie 2020.
Noile măsuri de Lockdown, luate la nivelul marilor puteri din Europa, vor avea ecou în absolut toate domeniile de activitate şi pe toate pieţele lumii.
Click AICI şi vezi unde se vinde cu 10.000 euro/hectarul de teren agricol, în România!