„Legumicultura – aşa cum a fost anul ăsta – înseamnă faliment!” Declaraţia îi aparţine lui Florin Ciocan, producător agricol din Matca, judeţul Galaţi.
Acesta susţine că legumicultorii din Matca vor să trăiască din munca lor şi nu se mai poate: „Cu toate că până acum preţurile au fost bunişoare, avem la jumătate din cât am câştigat anul trecut! Nu mai merge nimic în grădină, în câmp deschis, legumicultura nu mai este viabilă!”
Florin Ciocan susţine că „dacă vrei să obţii rezultate, trebuie să stropeşti de foarte multe ori culturile; o dată că nu-i economic şi a doua – că se otrăvesc plantele, terenul… Roşiile de toamnă trebuie stropite de două ori pe săptămână şi costă enorm de mult substanţele, ca şi îngrăşămintele”.
Au abandonat
Lui Florin Ciocan i se pare că grădinăritul nu mai are viitor. „Mai grav mi se pare faptul că tineretul renunţă la solarii şi pleacă afară, că mor de foame aici, în ţară. Doi cumetri de-ai mei au lăsat totul baltă şi au plecat să lucreze în străinătate; unul dintre ei, Viorel Negruţ, e în Spania. O gămadă de tineri au găsit de lucru în Anglia; suntem sclavii Europei!”, rosteşte cu năduf cultivatorul.
Legumicultura înseamnă investiţii foarte mari; trebuie să ai câteva zeci de mii de lei ca să porneşti la drum – FLORIN CIOCAN, legumicultor din Matca
„Nu scoţi bani cât investeşti!”
Discuţia nu putea ocoli scumpirile, explozia preţurilor, costurile tot mai mari pe care trebuie să le suporte cultivatorii. „Eu am cheltuit circa 60.000 lei pentru 40 de ari de solar. Când am făcut calculul, am ieşit cu puţin peste 10.000 lei de linia roşie. Cum pot să stau un an întreg cu banii ăştia? Sunt circa 1.200 lei lunar. Am în spate investiţii de peste două miliarde de lei vechi, numai cu construcţia solariilor şi cu sistemele de încălzire. Nu mai pun la socoteală munca mea şi a familiei! Nu am păţit-o în niciun an ca acum!”,explică mătcaşul.
Emoţii la început de sezon
Florin Ciocan se gândeşte cu groază la debutul noului sezon legumicol. „Ca să începi un nou ciclu de producţie, aritmetic, trebuie să te aprovizionezi cu combustibil, (rumeguş) care costă 15.000 lei; sămânţa – 5.000 lei; rândul doi de folie – tot cam 5.000 lei; lemnul, scândura pentru repararea solariilor – 10 mc (1 mc costă peste 600 de lei). De asemenea, folosesc oameni la muncă: fără 150 lei la zi nu mai găsesc; la o cultură cum am eu trebuie să am un om sau trei pe săptămână! Apoi, eu folosesc prădători pentru combaterea dăunătorilor din solarii care mă costă şi ei 7.000 lei. Total – aproape 40.000 lei. Dar câte şi mai câte sunt de cumpărat, substanţe de stropit, îngrăşăminte…”, susţine Florin Ciocan.
Costuri mari, profit scăzut, viitor sumbru!
Ce părere are Gheorghe Vlad şi de ce spune acesta că anul viitor vom cumpăra legume la preţuri duble, citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-15 noiembrie 2021!
SOLARIILE NOI SUNT MULT MAI SCUMPE!
O veste proastă pentru fermierii care doresc să-şi repare solariile. Preţul fierului a crescut cu 82%, folia e mai scumpă cu 56%, materialul lemnos şi-a dublat preţul, iar noile solarii costă cu 68% în plus.
De asemenea, preţurile pentru solariile noi variază între 10 şi 14 euro/mp. Un astfel de mijloc de producţie poate ajunge şi la aproape 9.000 lei (solar de grădină 6 x 20 m, din ţeavă galvanizată, cu sistem de ancorare inclus).
Investiţia poate creşte mai mult în cazul solariilor tip seră, care sunt prevăzute cu sisteme de încălzire şi folie dublă de acoperire sau pentru echiparea cu folie anti-insecte, în producţia bio.
un articol de
MARIAN MUŞAT