Alegerea între un tip de solar sau altul trebuie să se facă pe baza câtorva criterii foarte clare, care să asigure eficienţa în utilizare şi amortizarea investiţiei cât mai repede posibil.
• Materialul din care este confecţionat scheletul este un factor decisiv în alegerea solarului, cu atât mai mult cu cât investiţia e pe termen lung.
Firma Haygrove LTD din Marea Britanie, de-a lungul celor 18 ani de activitate în domeniu, a îmbunătăţit mereu calitatea oţelului din care se confecţionează scheletul. Ţeava cu diametrul de 40 mm – din oţel special creat pentru Haygrove – cu duritatea maximă admisă de maşina de roluit, galvanizată la cald interior şi exterior, corespunde necesităţilor de exploatare pe termen lung, eliminând riscul apariţiei ruginii şi necesitatea vopsirii periodice a scheletului solarului.
Oţelul special extra dur este, deci, factorul decisiv al rezistenţei solariilor Haygrove.
• Calitatea foliei pentru acoperirea solarului. Pe lângă grosimea foliei, care poate varia în funcţie de necesităţi, o altă cerinţă este şi rezistenţa acesteia la plieri repetate. Haygrove foloseşte folie laminată în 5 straturi, aerisirea fiind asigurată prin pliere sau roluire. De asemenea, folia este şi foarte transparentă, permiţând transmiterea luminii în proporţie de 92%.
• Montare simplă şi rapidă. Construcţia solarului trebuie să fie o operaţiune simplă, care să nu necesite suduri sau personal specializat. Solariile concepute de Haygrove sunt uşor de asamblat şi într-un timp cât mai scurt, utilizând doar şuruburi, cleme, coliere şi alte elemente de îmbinare.
Fiecare client nou beneficiază de consultanţă la construcţia solarului. Pe lângă manualul de asamblare, beneficiarul primeşte şi un DVD în care se explică, timp 30 de minute, toate fazele de construcţie.
• Să fie structuri mobile. Rotaţia culturii este un factor decisiv în eliminarea bolilor şi dăunătorilor. Or, nu putem înlocui întotdeauna cultura din solar cu una la fel de profitabilă, de aceea solarul trebuie mutat pe o altă solă unde putem face cultura de bază. Sistemul de fixare a suporţilor arcelor de cerc prin înşurubarea în pământ, utilizat de cei de la Haygrove, este unul inovativ şi deosebit de util.
Patentat internaţional, acest sistem, pe lângă faptul că elimină cheltuiala cu betonarea şi scurtează mult timpul de execuţie, ne permite să mutăm oricând solarul în cele mai bune condiţii prin deşurubarea uşoară.
• Cultivarea terenurilor în pantă în sistem protejat necesită nivelarea cu utilaje grele care nu ne sunt la îndemână întotdeauna, operaţia fiind, totodată, destul de costisitoare. Datorită sistemului de fixare în sol, solariile Haygrove se pot monta pe terenuri înclinate, acestea luând forma amplasamentului.
• Posibilitatea de ventilare. Solariile Haygrove – prin nefixarea foliei în pământ – ne dau posibilitatea să facem ventilaţie parţială sau totală. Prin ridicarea foliei putem să aerisim solarul indiferent de lungimea acestuia, să asigurăm mişcarea corespunzătoare a curenţilor de aer necesari bunei dezvoltări a plantelor şi să stabilim un program riguros de recoltare, indiferent de condiţiile meteo.
Amortizarea investiţiei
Putem vorbi de recuperarea banilor investiţi într-un singur sezon, dacă în zona noastră de cultură se produc fenomene care pot distruge total producţia în câmp, precum îngheţuri târzii de primăvară, grindină, ploi torenţiale în perioada de înflorire – recoltare.
În condiţii normale, amortizarea investiţiei în solariile Haygrove se poate realiza în două sau trei sezoane, în funcţie de cultura din solar şi de preţurile din piaţă.
Perioada de recuperare a banilor depinde şi de gradul de ocupare al solarului. De regulă, cultura roşiilor sau a ardeilor este precedată de salată sau de spanac, fiind urmată de o altă cultură de spanac, ceapă verde sau salată. La căpşuni, trebuie să alternăm cultura cu o alta sau să plantăm în vară, astfel încât să avem producţie şi de toamnă, dar şi de primăvară, crescând astfel veniturile dintr-un sezon şi pe unitatea de suprafaţă.
RECUPERAREA INVESTIŢIEI ÎN TREI SEZOANE PRIN:
• Creşterea procentajului de fructe de calitatea I. Studiile realizate la cultura de căpşun de Auweiler Research Station în Germania arată o creştere a producţiei de fructe de calitatea I de la 50-60% în cultura din câmp la 85-95% pentru cele din solariilor Haygrove.
Cum o marfă de calitate se vinde singură, acest element este unul dintre cele mai importante în calculul amortizării. Vânzând o cantitate mai mare de produse la preţ bun, vom creşte veniturile cu cel puţin 35%.
• Creşterea cantitativă a producţiei. Conform studiilor făcute de Haygrove, creşterea cantitativă a culturii de căpşuni în câmp ar fi de 14%. Pentru roşii, creşterea ar putea fi şi de 200%, ceea ce va conduce la amortizarea mult mai rapidă a investiţiei în solariile Haygrove.
Să presupunem că în solariile Haygrove începem recoltatul cu 2 săptămâni mai devreme decât în câmp.
Dacă vorbim de un procent de 20% din totalul recoltat în aceste două săptămâni şi vândut cu un preţ dublu faţă de media perioadei următoare, mai putem adăuga un procent de 20%. În total, vorbim de un plus venit de 69%.
Reducerea cheltuielilor cu pesticidele, în special cele destinate combaterii botritisului, făinării şi pătării negre, contribuie şi ea la obţinerea unui profit suplimentar.