„Rapiţa este cultura care ţine ferma în picioare! Eu am tehnologia mea pe care o aplic de doi ani cu succes. Imediat după recoltat, administrez îngrăşământul chimic complex 18:46:0, în doză de 150-170 kg la hectar. Apoi, mecanizatorul meu Paul Rătunzeanu intră cu un disc greu la dezmiriştit, după care vine cu plugul şi face brazdă la 22-25 cm adâncime. La puţin timp, din urma plugului vine combinatorul Solaris, care pregăteşte patul germinativ perfect nivelat şi mărunţit ca pentru… rapiţă! Apoi, aştept să iasă toate buruienile şi să germineze sămânţa din samulastră şi vin cu erbicidul Total, pe bază de glifosat. Aurel Cioranu, pe tractorul în agregat cu semănătoarea Tume, încorporează sămânţa în sol în perioada 25-28 august”, ne-a dezvăluit Cristel Urse câte ceva din tehnologia de cultură.
Fermierul spune că rapiţa a avut deja atac de puricele negru al rapiţei (Phyllotreta atra), pe care l-a combătut cu insecticidul Faster 10 CE.
„Din experienţa anilor trecuţi şi pentru a nu se îmbolnăvi devreme cultura, eu semăn grâul în prima decadă a lunii octombrie, dacă vremea permite, bineînţeles. Aşa că după ce am recoltat floarea-soarelui şi am pregătit terenul, am încheiat înfiinţarea culturii în mai puţin de o săptămână. Şi în acest an grâul mi-a oferit satisfacţii, m-am închis pe 6.600 kg/ha, cu soiurile Miranda şi Izvor, dar am avut şi producţii de vârf cu un soi nearistat de la Saaten Union – 7.800 kg/ha şi 8.330 kg/ha cu genetică de la Cipola, la neirigat”, ne-a declarat satisfăcut fermierul brăilean.
Ce spune fermierul despre cultura de porumb, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!