Difuzarea în cele trei țări a peste cinci mii de doze de material seminal congelat pentru taurine din rase de carne, achiziționarea la Stațiunea Dancu – Iași a unui lot de vaci de carne din rasa Fleckvieh Simmental, cu rol demonstrativ, crearea de laboratoare de analize – toate acestea sunt câteva dintre rezultatele practice ale proiectului „Centrul Transfrontalier de Susținere pentru Dezvoltarea Asistată a Zootehniei”, inițiat de SCDCB Dancu, în parteneriat cu Pro Rural Invest și cu Universitatea Agrară de Stat din Chișinău și cu Administrația Raională de Stat Herța – Direcția Agro-industrială, Ucraina.
Genetică superioară în fermele beneficiarilor
Deși creșterea animalelor reprezintă o activitate economică de bază în regiunea de graniță Iași – Chișinău – Cernăuți, potențialul său este puțin capitalizat, întrucât contribuția la bugetele transfrontaliere este destul de redusă. Prin acest proiect, pe lângă faptul că au fost distribuite peste cinci mii de doze de MSC din rase specializate (Aberdeen Angus, Charolaise, Limousine, Blanc Belgian Blue, Fleckvieh Simmental etc.), s-au pus bazele a trei centre suport pentru dezvoltarea infrastructurii, a capacității științifice și tehnologice în creșterea și exploatarea taurinelor pentru carne. „Cele trei centre au fost înființate la Iași – pentru județele Iași, Suceava și Botoșani, la Chișinău – pentru toată Republica Moldova și la Cernăuți – pentru Regiunea Herța. Ele vor funcționa, din acest an 2016, ca punct de contact regional pentru distribuirea informațiilor, pentru efectuarea unor expertize tehnice, pentru crearea și distribuirea tehnologiilor moderne de creștere a taurinelor pentru carne, conform standardelor europene. Vom oferi suport și asistență de specialitate în domenii precum nutriție, reproducție, tehnologii de creștere, dar vom furniza și material genetic, atât congelat, cât și viu, respectiv juninci”, preciza {teofil Creangă, directorul SCDCB Dancu-Iași.
Etape importante în dezvoltarea producției de carne
Peste 450 de fermieri/organizații, din cele trei țări, au beneficiat de zece întâlniri de instruire, aproape toți recunoscând faptul că deși pare ușor, există încă multe lacune în privința conversiei la producția de carne de vită. Tocmai de aceea, pe lângă cele trei studii care urmează a fi făcute publice în prima parte a anului 2016 (pe genetica taurinelor pentru carne, tehnologii de creștere, reproducție, alimentație și piața transfrontalieră – Europa de Est și Europa de Vest), se impune dezvoltarea intensă a activității de consultanță, chiar dacă proiectul s-a finalizat. Colaborarea instituțională va continua și va fi dezvoltată inclusiv partea de furnizare de material genetic.
„Cele cinci juninci și cele o mie de doze de MSC procurate prin proiect și distribuite la cei 35 de mici fermieri reprezintă un pas spre dezvoltarea producției de carne. De asemenea, a fost un câștig faptul că am achiziționat un utilaj de aproximativ 13 mii de euro pentru instruirea studenților, pe care sperăm că îi vom vedea lucrând în ferme moderne. Din păcate, în ultimii zece ani numărul de taurine a scăzut drastic, de la aproximativ un milion de capete în anii 1990, la aproximativ 200 de mii de vaci matcă și există pericolul de a pierde tot dacă nu acționăm și dacă nu ne adaptăm rapid”, spunea profesorul Mihail Popovici, de la Universitatea Agrară de Stat din Chișinău.
„Ca și la dumneavoastră, această situație este în strânsă legătură cu dispariția fermelor de stat și cu trecerea animalelor în sectorul privat. Oamenii nu au știut și încă nu știu cum să își gestioneze resursele. Vaci din rase specializate pentru carne noi nu avem, există doar câteva mici ferme de prăsilă cu efective de 30-50 de vaci, doar din rasele Limousine și Aberdeen Angus. De aceea, proiectul a fost deosebit de util și trebuie continuat, chiar și fără fonduri europene”, adăuga specialistul moldovean.
Centrul pentru dezvoltarea creșterii vacilor pentru carne din Ucraina a fost înființat pe lângă Stațiunea de Cercetare din Cernăuți, satul Țureni, încă din decembrie 2014. A fost, practic, un început al redresării deoarece numărul animalelor de fermă în anul 1990 era de 448 de mii de capete, în decembrie 2014 acesta fiind de patru ori mai mic. Concomitent, s-a pierdut foarte mult și din producția de carne. Acum, centrul înființat are deja activitate de un an, perioadă în care a fost livrat, mai ales către micii fermieri, material genetic specializat în producția de carne, astfel, într-o anumită măsură, oprindu-se declinul. „Din păcate, ratingul nu este stabil. Sunt zone și perioade în care, de exemplu, creșterea producției de carne a fost de patru ori față de minimul la care se ajunsese, dar există și etape doar cu dublarea creșterilor. Important, însă, este că vorbim despre creșteri și sperăm să continuăm colaborarea, pentru a-i susține pe micii fermieri, în mod deosebit pe aceștia”, spunea Nadia Melnyc, reprezentant al Centrului Suport din Cernăuți.
Următoarea țintă: valorificarea cărnii
În Ucraina, peste 315 fermieri au apelat deja la serviciile noului Centru Suport pentru Dezvoltarea Creșterii Vacilor pentru Carne, 218 vaci fiind însămânțate cu material seminal obținut în noul laborator creat prin acest proiect. Pentru viitor, s-au încheiat acorduri de cooperare cu 160 de grupuri țintă, respectiv două instituții științifice, două societăți zootehnice, zece oameni de știință, 19 structuri de servicii și 127 de mici fermieri din regiunea Herța. Astfel de acorduri există și în celelalte două țări partenere, respectiv România și Republica Moldova, în următoarea perioadă urmând a fi desfășurate activități de consiliere în domeniile veterinar și zootehnic, prestări de servicii, furnizare de material genetic – congelat și juninci din rase de carne. Totul, având același unic scop, respectiv dezvoltarea creșterii vacilor de carne din rase specializate, ceea ce va permite creșterea veniturilor în micile gospodării, însă cu condiția ca să fie pus la punct și sistemul de preluare/prelucrare a producției de carne de vită.
Petronela COTEA MIHAI
Redactor Radio România Iași
CEREREA SUSȚINE PRODUCȚIA DE CARNE DE VITĂ
Atât din cauza prețului scăzut al laptelui materie primă, cât și a costurilor de producție ridicate, în contextul desființării cotelor de lapte și al apariției posibilității ca procesatorii să achiziționeze lapte din alte țări la prețuri mai mici, se observă un trend descendent în sectorul producerii laptelui. Impactul negativ este asupra crescătorilor autohtoni care dețin exploatații mici, de două-trei vaci. Tocmai de aceea, trecerea treptată la creșterea bovinelor pentru carne, fără a exclude neapărat producția de lapte, reprezintă o soluție, afirmau specialiștii prezenți la SCDCB Dancu, la reuniunea de închidere a proiectului transfrontalier destinat dezvoltării sectorului de producere a cărnii de vită.
„Conversia de la lapte la carne este un proces relativ ușor de îndeplinit și cu perspective sigure. Să nu uităm că, deși pentru consumul intern cererea de carne de vită este redusă, cererea mai ales pentru Europa de Vest este semnificativă, deficitul pe piață fiind de peste 200 de mii de tone. Astfel, producția și prețurile sunt în favoarea cărnii de vită, consumul în aceste țări fiind de peste 30 kg/cap de locuitor. Creșterea bovinelor de carne nu concurează producția de lapte, având în vedere faptul că din efectivul total de vaci pot fi dirijate spre producția de carne aproximativ un milion de capete”, explica specialistul ieșean. Prin aceasta asigurându-se o revitalizare a fermelor de vaci, în special cele situate în zone cu pășuni, dar greu accesbile pentru preluarea laptelui.
Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016