Creşterea PORCILOR: 3 INTERDICŢII controversate - Revista Ferma
3 minute de citit

Creşterea PORCILOR: 3 INTERDICŢII controversate

Conceptul de bunăstare a animalelor şi evoluţia acestuia ar trebui să-i preocupe în mod deosebit pe fermierii din producţia animalieră, întrucât, în mod cert, reguli tot mai stricte vor apărea. De ce? Simplu. Pentru că aşa cere consumatorul european. Iar dacă o cere, cine va putea să-l refuze? Nimeni!

3 INTERDICŢII CONTROVERSATE

Dar să nu divagăm. În producţia cărnii de porc, principalele subiecte de bunăstare aflate în vortexul discuţiilor şi negocierilor bruxeleze sunt cele legate de următoarele interdicţii: 1) castrarea, 2) scurtarea cozilor şi 3) boxele de montă/fătare pentru scroafe. Dar să le luăm pe rând.

 interdictii porci CANVA_b

foto: canva.com

1. Interzicerea castrării purceilor nu este o temă nouă, dar este viu discutată, pornind de la ideea că această manoperă uzuală în ferme este traumatizantă şi dureroasă pentru simpaticii purcei, mai ales pentru că se practică în primele lor zile de viaţă. Unele studii demonstrează acest fapt, fără îndoială. Dar, altele, la fel de onorabile, ne aduc dovezi clare că stoparea castrării poate avea efecte neplăcute în privinţa gustului şi, mai ales, mirosului cărnii de porc după sacrificare, la momentul gătirii.

2. Interzicerea scurtării cozilor la purcei în primele zile de viaţă este o temă care stârneşte şi mai multe controverse. Evident că cererea vine tot de la consumatori şi tot prin intermediul vocalelor organizaţii care luptă pentru drepturile animalelor, abundent finanţate, mai ales în ţările dezvoltate ale UE. De altfel, trebuie spus că, în unele ţări nordice, cum ar fi Suedia şi Norvegia, legislaţia interzice deja această manoperă. Însă, majoritatea fermelor comerciale nu sunt deloc încântate de acest demers deoarece, în multe cazuri, păstrarea experimentală a cozilor intacte a generat adevărate valuri de codofagie şi, implicit, pierderi economice substanţiale.

3. Interzicerea utilizării boxelor pentru montă şi fătare în fermele comerciale este cel de-al treilea subiect fierbinte. E bine cunoscut faptul că aceste boxe au rostul de a eficientiza producţia de purcei pe cap de scroafă. Cele de montă pentru a preveni avorturile precoce şi a uşura munca celor care se ocupă de inseminarea scroafelor. Cele de fătare pentru a preveni strivirea purceilor în primele zile după fătare şi astfel, creşterea productivităţii scroafelor.
Cert este că eliminarea totală a acestor boxe ar conduce la o creştere semnificativă a costurilor de producţie.

interdictii porci 2_b

foto: canva.com

Pe larg despre cele 3 mari INTERDICŢII, cum afectează fermele din România şi ce soluţii ar putea exista, în Revista FERMA, ediţia 1-14 iunie 2021!

Consumatorul dictează, fermierul plăteşte!
Chiar dacă la acest moment discuţiile sunt aprinse şi chiar contondente pe alocuri, un lucru este cert: toate aceste lucruri se vor întâmpla, fie că le convine sau nu fermierilor. Mai devreme sau mai târziu. Dintr-un singur motiv. Aceasta e vrerea Măriei Sale Consumatorul! Va suporta însă acesta toate costurile suplimentare inerente acestor schimbări radicale în producţia cărnii de porc? Mă îndoiesc!

un articol de
IOAN LADOŞI

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →