Crescătorii de bovine pot cere CNDP între 1 iulie şi 15 august - Revista Ferma
3 minute de citit

Crescătorii de bovine pot cere CNDP între 1 iulie şi 15 august

bovina11 m Crescătorii de bovine pot cere CNDP între 1 iulie şi 15 august

“Depunerile se vor face începând cu 1 iulie şi până în 15 august. Data de referinţă rămâne tot 31 ianuarie 2008, pentru cel puţin trei capete de bovine cu vârsta de cel puţin 6 luni. O modificare îi priveşte pe cei care au cumpărat animale din străinătate în ultimul an prin programul de populare a fermelor, juninci gestante care nu figurează în baza de date pentru anul 2010.

Aceştia au timp până la 30 iunie ca să rezolve problema cu codul de exploataţie şi să apară în Registrul Naţional al Fermelor ca să poată să acceseze subvenţia pentru animalele respective. Mi se pare normal ca aşa cum beneficiază de subvenţie şi cei care şi-au vândut animalele, să poată şi aceşti crescători să primească banii”, a explicat Mircea Ciurea.


Este necesară viza asociaţiilor, dar s-a renunţat la declaraţia privind datoriile

„O altă noutate este că la depunerea documentelor va fi nevoie de viza asociaţiilor, ca să certifice că proprietarul respectiv are animalele. Am solicitat ca de anul acesta să fie nevoie şi de viza asociaţiilor pe cereri, ca solicitările să fie cât mai apropiate de realitate”, ne-a mai spus preşedintele FCBR.

„Totodată, s-a scos declaraţia pe proprie răspundere că cel care solicită sprijinul nu are datorii la stat”, a mai precizat acesta. Mai precis, este vorba despre eliminarea condiţiei ca, la data depunerii cererii de sprijin, crescătorii de animale să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.

Până anul trecut, inclusiv, dovada că fermierul nu are, la data respectivă, datorii la stat era făcută doar printr-o declaraţie pe proprie răspundere, depusă împreună cu cererea de sprijin.

„Am susţinut să nu fie nevoie nici de certificat fiscal, nici de declaraţia pe proprie răspundere pentru că, oricum, datoriile se plătesc, chiar dacă se plătesc cu întârziere. Dacă sunt datori la Finanţe sau la bugetul local, fermierii, oricum, îşi plătesc datoria, ba mai plătesc şi penalităţi pentru întârzieri”, a explicat Ciurea.

Valoarea sprijinului va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern şi va fi, probabil, mai mare decât anul trecut. Crescătorii de bovine au cerut majorarea subvenţiei pe cap de animal, suma maximă pe care România poate să o aloce pentru acest ajutor fiind de 247 milioane euro, potrivit preşedintelui FCBR.

Pentru anul 2010, România a notificat la Bruxelles doar 130 milioane euro, valoarea sprijinului fiind de 410 lei pe cap de animal.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →