COTAŢII EXTRAORDINARE: Cererea-i mare, preţurile în urcare! - Revista Ferma
4 minute de citit

COTAŢII EXTRAORDINARE: Cererea-i mare, preţurile în urcare!

Potrivit Terre-net, pe piaţa Euronext, grâul a câştigat 4,75 euro pe tonă, depăşind pragul de 300,25 euro/t (la termenul limită din decembrie) şi 4 euro pe cel din martie, atingând 298,75 euro/t, pentru circa 11.000 de loturi de marfă.

„După raportul USDA, care a mărit recolta de la 72,5 – la 74,5 mil. tone şi a upgradat nivelul de export de la 35 la 36 mil. tone, ministrul Agriculturii din Rusia a anunţat sec că în cazul grâului va creşte taxa de export şi – dacă va fi nevoie – va fi impusă şi o cotă de export. Imediat a început un raliu pe bursă şi s-a dus grâul pe Euronext la 300 euro/t, sub efectul unei emoţii generate de declaraţia ruşilor”,ne-a declarat Cezar Gheorghe, consultant, comerţ cu cereale, la Clubul Fermierilor Români.

Grâul. „Piaţa fizică a rămas surdă la efectele bursei, grâul e la acelaşi nivel în Constanţa (280 euro/t, în urmă cu un an preţul a fost mai mic cu 100 euro/t), în timp ce Euronext a disipat emoţia la 289 euro/t”,susţine sursa citată.

„Grâul rămâne pe acelaşi trend, cererea în Bazinul Mării Negre nu slăbeşte, în ciuda taxelor la export care întăresc zvonurile de cote care ar urma să fie implementate la începutul anului viitor”, potrivit Agritel.

„Din cauza taxei ruseşti, s-ar putea ca în 2022 să vedem o inundare a pieţei, pentru că fermierul rus (evitând taxa de export) ar fi tentat să vândă grâul în piaţa internă; rubla fiind puternică în comparaţie cu dolarul”, atrage atenţia Cezar Gheorghe.

Orzul are o dezvoltare de platou, la un preţ de 240-241 euro/t, în Portul Constanţa. La nivel global este un deficit pe linie de producţie versus consum de 4 mil. tone, iar unele ţări, precum Turcia, şi-au mărit cererea.

Porumbul. La începutul iernii, recolta naţională de porumbboabe ajunsese la circa 13 mil. tone (90% din 2,57 mil. ha, conform MADR), cu un randament de 5,5 tone/ha. „La porumb se menţine statu-quo-ul în Bazinul Mării Negre; raportat la Constanţa, preţul este de 236-240 euro/t, dar se aşteaptă o coborâre cu 6-7 euro. Preţul ridicat e ţinut de costul ieftin al transportului din Marea Neagră către China, în comparaţie cu porumbul american”, susţine Cezar Gheorghe.

cotatii bursiere dec_b

Pe Euronext, preţul porumbului a crescut la 249,75 euro/tonă (plus 1,75 euro/t), la termenul din ianuarie, şi la 248,50 euro/tonă (plus 2,75 euro) în luna martie, pentru circa 500 de loturi tranzacţionate.

La floarea-soarelui situaţia e asemănătoare cu cea a grâului. Ruşii vor modifica indexul de preţ ca indicator în calcularea taxei de export a uleiului brut, şi, implicit, taxa va sări (de la 1 decembrie) de la 194 la 276 dolari/tonă. Deci, o apreciere la seminţele de floarea-soarelui cu un minim de 30 dolari/t.

În Constanţa, indicaţia de preţ minimă e 650 dolari/t.

PE SCURT

• Grâul rămâne pe acelaşi trend, nu este suficientă marfă în piaţă încât să acopere cererea şi cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie se va menţine tendinţa de creştere a preţului;

• Fermierii români preferă să vândă în ianuarie;

• Moscova îşi securizează piaţa internă.

Fii la curent cu valoarea cotaţiilor BRM – Bursa Română de Mărfuri la cereale şi oleaginoase, actualizate săptămânal!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →