Fermierul arădean Cosmin Micu se arată profound dezamăgit de faptul că Legea Arendei a fost din nou amânată, spunând că, în acest context, singurii care au de câştigat sunt fondurile de investiţii, nicidecum proprietarii români de terenuri. În acelaşi timp, principalii pierzători sunt fermierii români.
“Este o minciună grosolană, proprietarii de terenuri nu sunt protejaţi, nu au de câştigat. Fondurile de investiţii sunt cele care au de câştigat. Fermierii care lucrează teren de la fonduri de investiţii sunt la mâna lor. Dacă o fermă are 200 ha de la proprietari români şi 200 ha de la un fond, pleacă fondul rămâne în impas cu 50 % din obiectul de activitate, cu credite, leasinguri pe cap pe care nu mai are din ce să le plătească. Pentru că una este să renunţe un proprietar român la contractul pentru un teren de 10 hectare şi alta este să-ţi plece un fond de investiţii cu o suprafaţă mult mai mare. Din punctul meu de vedere oamenii ăştia nu fac diferenţa dintre drept de folosinţă şi drept de proprietate, din moment ce ei susţin că protejează micii fermieri.”, ne-a declarat Cosmin Micu.
Într-o întâlnire oficială cu preşedintele USR, Cătălin Drulă, tânărul fermier i-a cerut acestuia explicaţii cu privire la modul în care s-a votat din partea partidului pe care îl conduce, însă liderul USR i-a spus că nu ar fi avut cunoştinţă despre votarea respectivă. “Am discutat la Timişoara cu domnul Drulă şi mi-a spus că era plecat din Bucureşti şi că nu ştie ce s-a votat.”, ne-a spus acesta.
Faptul că legea nu a trecut afectează stabilitatea fermierilor. “Nu este normal ca tu ca stat să nu ai o lege a arendei şi pe de altă parte să vii să-mi spui că în cazul în care vrei să-ţi faci sisteme de irigaţii şi să beneficiezi de fonduri europene, este nevoie să faci dovada de folosinţă a terenului pe un termen de zece ani. Păi cum să fac asta din moment ce nu am o lege a arendei. Ce, pot eu să oblig proprietarul să facă un contract cu mine pe zece ani? Din acest motiv pe DR 26 nu se pot depune proiecte pentru irigaţiile locale. Sunt bani, peste 100 de milioane de euro şi nu se pot absorbi. Statul plăteşte an de an despăgubiri pentru secetă, iar acum când sunt bani, fermierii nu-i pot accesa”, a completat Cosmin Micu.
Tânărul fermier le sugerează celor care au votat împotrivă să vină şi cu soluţii, nu doar să blocheze un proces legislativ. „Aşteptăm explicaţii din partea celor două partide (AUR şi USR) care indirect blochează dezvoltarea sistemului de irigaţii din România. Având în vedere că ambele partide au oameni în comisiile de agricultură, ar fi trebuit să găsească soluţii deja.”
Proiectul legislativ iniţiat de PSD pentru modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil nu a întrunit, pe 9 aprilie, numărul necesar de voturi din partea deputaţilor pentru a fi adoptat. Iniţiativa legislativă a întrunit 164 de voturi ”pentru”, cu 2 voturi mai puţin decât ar fi fost necesar să fie adoptată, 60 de voturi ”contra” şi 18 abţineri. Au votat împotriva adoptării noii legi a arendei deputaţii USR, care au şi atacat la Curtea Constituţională legea arendei adoptată de Parlament anul trecut, deputaţii AUR (un singur deputat AUR, fost membru PSD până în februarie 2024, a votat ”pentru”), precum şi un deputat din partea minorităţilor naţionale şi 6 deputaţi neafiliaţi.
”Nu aţi reuşit să eliminaţi dreptul de proprietate! Felicitări celor care au votat împotrivă! Dreapta Unită oricum era pregătită să atace la Curtea Constituţională acest proiect. Nu vă permitem să călcaţi în picioare drepturile fundamentale (…)”, a spus Victor Ilie, deputat USR, după votul din Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.
Citeşte mai mult la: https://revista-ferma.ro/legea-arendei-pe-minimum-7-ani-nu-a-trecut-de-votul-in-parlament/