Cosmin Iancu: Cu toată apa, acolo unde s-au făcut greşeli tehnologice, natura a atacat puternic - Revista Ferma
3 minute de citit

Cosmin Iancu: Cu toată apa, acolo unde s-au făcut greşeli tehnologice, natura a atacat puternic

Cosmin Iancu culturi 2021 (2)_b

Unde era grâul mai bine dezvoltat, a fost culcat la pământ de grindină şi de vijelie, chiar înainte de recoltat. „Acolo unde grâul a fost culcat la pământ, în funcţie de momentul în care a căzut, spicul a fost ştrangulat, s-a frânt şi nu a mai ajuns la maturitate. Rezultatul: multe boabe şi calitate proastă; chiar dacă proteina e 13-14, greutatea hectolitrică e 71-72 la grâul căzut”, spune Cosmin Iancu.

Cosmin Iancu grau 2021_b

Din cele 1100 de hectare pe care le lucrează, 350 au fost însămânţate cu grâu şi 250 cu rapiţă. Producţia este oricum mult superioară celei de anul trecut, când seceta din sudul ţării a afectat suprafeţe întinse de păioase şi culturi de primăvară. Anul acesta s-au înregistrat, în zona unde are terenurile Cosmin Iancu, peste 90 de litri în mai şi 205 litri de precipitaţii în iunie.

 

60 la sută din suprafaţă este cartată!

Fertilizarea la grâu s-a făcut în funcţie de cartarea solului şi de analizele specifice. 60 la sută din suprafaţa lucrată de societatea Picmar ProdCom este deja cartată, iar Cosmin speră să finalizeze această acţiune în anul curent, pentru tot terenul lucrat.

“În toamnă am aplicat 100 kg fosfor substanţă activă la hectar şi azot administrat în patru fracţii, aproximativ 180 kg SA în toamnă, la desprimăvărare şi suplimente la burduf ca să ajungă la calitate”, spune Cosmin Iancu.

Pentru fuzarioză s-au făcut trei tratamente, întrucât existau la înflorit toate condiţiile propice apariţiei bolii şi extinderii infestării: umiditate ridicată, temperaturi crescute, nebulozitate. “Am intervenit cu un tratament la începutul înfloritului, când 20% din spic a început să înflorească, drept urmare fuzarioza s-a manifestat într-un procent nesemnificativ”, explică fermierul.

 Vezi ce lucrări a ale solului a realizat fermierul Cosmin Iancu în funcție de culturile premergătoare (Click)


8 mii de tone spaţiu de stocare, de anul viitor

 

Cosmin Iancu a reabilitat o magazie, în care depozitează 1500 tone iar în urmă cu câteva zile a semnat contractul cu contructorul pentru construirea unui depozit de cereale cu cântar basculă, format din două hale de stocare a cerealelor cu capacitatea totală de 6500 de tone, din finanţare proprie. Va stoca porumb şi grâu iar oleaginoasele le va comercializa imediat după recoltare pentru plata angajaţilor, a inputurilor şi alte cheltuieli curente.

Cosmin Iancu administrează 1100 ha în Grădiştea, Ilfov. Tânărul fermier este responsabil de tot ce înseamnă tehnologia de cultură şi instrumentele prin care reuşeşte ca această tehnologie să fie pusă în practică, iar prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat a reuşit să crească profitabilitatea şi rentabilitatea afacerii de familie pe care o gestionează împreună cu tatăl şi bunicul său.

Un articol de NICOLETA DRAGOMIR

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →