Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri - Revista Ferma
9 minute de citit

Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri

Cosmin Iancu legumicultor SOLARII Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuriSuntem obişnuiţi cu fructe şi legume venite de peste mări şi ţări, care ne mai îmbogăţesc gastronomia destul de monotonă a iernii. Recent, însă, am descoperit la 15 km de Deva, în localitatea Rovina, comuna Brănişca, un producător care aduce gust şi culoare în farfuriile românilor chiar şi în sezonul rece. O afacere pe care Cosmin Iancu a pornit-o de la zero în 2011 şi în care a investit până acum aproape 4 milioane de euro. Ambiţia sa este să cultive legume şi fructe moi tot timpul anului, în mai multe cicluri de producţie, pentru un plus de predictibilitate în relaţia cu retailerii.

O zonă liniştită, străjuită de dealuri semeţe, la marginea unei păduri. Aş putea spune că este locul ideal amplasării de sere şi solarii, pentru că asigură o oarecare protecţie împotriva fenomenelor climatice extreme. Dar vine şi cu un dezavantaj întrucât acest areal favorizează formarea norilor, ceea ce pentru cultivarea în spaţii protejate nu e tocmai un lucru bun.

Plante crescute pe substrat de cocos

Inspirat după modelul olandez, antreprenorul hunedorean şi-a construit în timp mai multe sere şi solarii, în care până acum a cultivat în special legume. La mijloc de februarie mai avea de recoltat nişte salată şi terminase de plantat castraveţii Fabio, pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, într-o seră în care la vară va cultiva roşii cherry, tot în sistem hidroponic. A ales acest tip de tehnologie pentru că, spune el, sunt mult mai uşor de controlat factorii de mediu precum umiditatea, temperatura, pH-ul şi nivelul de nutrienţi. Plantele cresc pe substrat din fibre de coajă de nucă de cocos, material importat tocmai din Sri Lanka. „Pe acest substrat, plantele se dezvoltă mult mai rapid decât ar face-o în condiţii normale de sol. Plus că astfel putem controla foarte uşor bolile şi dăunătorii. Pentru a reduce la minimum utilizarea de substanţe chimice folosim combatere biologică şi capcane pentru dăunători”, ne-a explicat tânărul de 46 de ani.

FotoCitat Cosmin Iancu Corvinia Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri

„Hidroponia este ca o mecanică fină. Dacă nu stăpâneşti tehnologia, rişti să o dai de gard! E un domeniu în care trebuie să inovezi şi să investeşti non-stop!”, COSMIN IANCU, antreprenor agricol în judeţul Hunedoara

25 kg de legume/mp timp de 11 luni pe an

În timp, acesta a constatat că roşiile de masă cultivate în sistem hidroponic nu reprezintă cea mai bună soluţie, deoarece costurile sunt foarte mari. A mutat astfel o parte din producţia de tomate în solarii. În sere a continuat să producă doar anumite specialităţi, cum ar fi roşii cherry, cocktail şi prunişoare. „La legume în general, şi la roşii în special, trebuie să faci producţie măcar 11 luni pe an ca să fii rentabil. Asta înseamnă că ai pus planta în ianuarie şi ai scos-o în noiembrie, fără a-ţi mai dubla costurile, obţinând o singură producţie, dar în mai multe cicluri. Ca să vă faceţi o idee, o plantă în sistem hidroponic ajunge până la 20 şi ceva de metri înălţime. Avem hibrizi care produc în fiecare săptămână câte un ciorchine de roşii. Aşa sunt ei setaţi. Pe un metru pătrat, unde sunt cam 2,5 plante, poţi obţine până la 25-27 de kilograme din ianuarie şi până în decembrie. Desigur, dacă ai tehnologie cu LED-uri, ai putea creşte această cantitate cam cu 20 dacă nu chiar 30%. Dar asta implică alte investiţii”, a remarcat Cosmin.

Cosmin Iancu legumicultor

„La legume în general, şi la roşii în special, trebuie să faci producţie măcar 11 luni pe an ca să fii rentabil.”, COSMIN IANCU, antreprenor agricol în judeţul Hunedoara

Premieră: zmeură cultivată în seră

În sera cea mare, care are o suprafaţă de 9.000 mp, a cultivat până anul trecut tomate. Din acest an, ar urma să cultive acolo zmeură. „Nu cred că mai există la ora actuală cineva în România care să cultive zmeură în seră. În solarii am mai văzut. Avantajul de a cultiva zmeura în sere este că eşti protejat pe toate părţile de mediul extern şi ai un volum de aer mai mare. Noi o vom cultiva tot în sistem hidroponic pe substrat de nucă de cocos. Plantăm drajoni pe care se dezvoltă mugurii de rod şi vom recolta de două ori, mai întâi undeva în mai-iunie şi apoi în septembrie-octombrie, în funcţie şi de vreme”, a ţinut să precizeze hunedoreanul.

Cosmin Iancu şi-a pus mari speranţe în această cultură. E o ambiţie personală, spune el. Există şi această tendinţă de creştere a consumului de fructe moi, pe care el doreşte să o valorifice. Chiar dacă zmeura e mult mai perisabilă.

Căpşune din mai până în decembrie

De asemenea, tot în sistem hidroponic va cultiva şi căpşune, dar în solar. În principiu, 2024 ar trebui să fie un an de test, alocând o suprafaţă destul de generoasă, de 8.000 mp, şi optând pentru un soi remontant. „De anul viitor vom merge probabil pe unifere şi pe mai multe cicluri de producţie. În principiu, după data de 15 martie ne apucăm de plantat şi ne propunem să avem producţie până în luna decembrie. Ne-am propus să facem 3 sau 4 cicluri de producţie pe an”, ne-a mărturisit administratorul societăţii Toia Duo.

Foto 8 panselute comestibile1 Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri
Panseluţe comestibile

Apariţia unor dăunători noi

O provocare în opinia lui Cosmin Iancu ar fi condiţiile climatice în schimbare. Deşi recunoaşte că are un oarecare avantaj faţă de cei care cultivă în câmp deschis, spune că trebuie să investească pentru a ţine pasul cu noile tipare climatice. „În momentul de faţă, în România avem două anotimpuri, iarnă şi vară. Asta a dus şi la apariţia unor boli şi dăunători cu care nu ne confruntam înainte. Spre exemplu, acum cinci ani nu aveam Tuta absoluta, o insectă care dacă apucă să depună oul în fruct, în 48 de ore ţi-a decimat cultura de tomate. Noi nu putem controla această insectă decât prin combatere biologică şi nu facem faţă tot timpul.

La zmeură, la fel, am importat Drosophila suzukii, care e foarte greu de combătut. Noi lucrăm cu prădători naturali pentru a ne proteja culturile. Asta ne ajută şi să reducem concentraţia şi cantitatea de pesticide utilizate. Facem şi polenizare cu bondari, avem şi capcane instalate în cultură, facem totul ca la carte”, a subliniat fermierul.

Foto 9 peleti de floarea soarelui2 Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri
peleti de floarea soarelui

Ţinteşte independenţa energetică

Pentru a-şi rentabiliza costurile de producţie, şi-a propus să devină independent din punct de vedere energetic. A depus deja un proiect pentru instalarea de panouri folovoltaice în ferma sa, cu o capacitate de 120 kWh, suficient pentru a-şi asigura necesarul de energie. O investiţie de circa 120.000 de euro, pe care ar trebui să o amortizeze într-un timp relativ scurt. În prezent, serele sale sunt încălzite cu ajutorul unei centrale care funcţionează cu peleţi din floarea-soarelui.

„Statul ar trebui să se implice mai mult, prin acordarea de stimulente financiare celor care cultivă în sere şi solarii. Ca să nu mai depindem atât de mult de importuri. Dacă am primi acest sprijin, noi producătorii români am putea asigura cantităţile de tomate care vin acum din Maroc, Spania sau Turcia. Pe roşie, primăvara şi toamna batem orice gust din import. Vara, când e foarte cald, cu sistemul de irigaţii mai mult spălăm nutrienţii”, afirmă Cosmin.

Cosmin Iancu legumicultor DETALIU Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri

Curtat de marii retaileri

În general, profiturile cele mai bune le-a obţinut până acum cu specialităţile de tomate. E vorba de acele roşii ambalate la gramaje mici sau roşii în ciorchine. Produse cu valoare adăugată, care la raft ajung să coste 40 de lei kilogramul. Lucrează cu aproape toţi marii retaileri din România. „Nouă ne-a fost destul de uşor să ajungem în supermarket pentru că am şi început livrările într-o perioadă în care retailerii căutau disperaţi producători români. Am început cu Kaufland, cu care însă nu mai colaborăm în prezent, şi ulterior am ajuns să lucrăm cu Lidl, Auchan, Carrefour, Profi, Selgros. Avantajul nostru este că putem livra constant produse de calitate”, a argumentat tânărul antreprenor, care livrează marfa prin intermediul grupului de producători Corvinia, al cărui membru fondator este.

Foto 5 IMG 0811 Cosmin Iancu aprovizionează cu fructe şi legume româneşti 5 supermarketuri

Microgreens – pentru cele mai rafinate gusturi

În ferma de la Rovina, într-o încăpere special amenajată, Cosmin Iancu mai cultivă şi microplante. De trei ani a intrat în acest business de nişă, în mare parte producţia adresându-se industriei HoReCa. Livrează însă şi anumitor clienţi care apreciază acest tip de plăntuţe supernutritive. În plus, într-una din sere cultivă flori comestibile pentru restaurantele cu pretenţii. „Sunt culturi pe care le creştem în atmosferă oarecum controlată, fără aport de pesticide şi alte substanţe chimice. Florile sunt preferate de către chefii bucătari inovatori, care vor să dea un plus de culoare farfuriilor. Acestea nu sunt însă doar de decor, au şi anumite beneficii pentru organism”, a dat asigurări hunedoreanul.

VIITORUL E AL ROBOŢILOR

Cosmin Iancu are nouă angajaţi permanent iar în timpul verii, când e nevoie de mai multă forţă de muncă, apelează la zilieri. Din cauza constrângerilor legate de forţa de muncă şi a populaţiei îmbătrânite nu prea are soluţii. „În Europa, din păcate, inteligenţa artificială şi roboţii vor înlocui oamenii. Partea bună ar fi că, din 2030, agricultura în spaţii protejate va putea funcţiona în mod autonom. La Fruit Logistica de la Berlin văzusem un robot care recoltează fără întrerupere, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie de oameni la recoltat, iar în următorii doi ani cred că vor apărea şi roboţi care să facă şi muncile în verde şi de palisat. Financiar, însă, asta presupune un efort uriaş. Nu poţi să investeşti 5 milioane de euro într-un hectar şi să vinzi roşia cu 4 lei kilogramul. Trebuie să fii nebun să faci asta”, admite antreprenorul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →