- Vânzările nete și câștigurile pe întregul an demonstrează o execuție solidă și puterea portofoliului.
- Ghidurile3 pentru anul 2024 reflectă o creștere continuă în EBITDA1 și a marginilor operaționale.
Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) („Corteva” sau „Compania”) a raportat rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea și întregul an încheiat la 31 decembrie 2023.
Repere pentru anul 2023
- Vânzările nete pe întregul an 2023 au înregistrat o scădere de 1%, iar vânzările organice1 au înregistrat o scădere de 3% față de anul anterior, cu creșteri în America de Nord2 și EMEA2, compensate de declinuri în America Latină și Asia-Pacific.
- Vânzările nete la semințe au crescut cu 5%, iar vânzările organice1 au crescut cu 7%. Prețurile au crescut cu 13% la nivel global, datorită continuării implementării strategiei companiei de stabilire a prețurilor în funcție de valoarea și cererea pentru noi tehnologii. Declinurile în volum au fost determinate de scăderea volumelor de porumb în America Latină, retragerea de pe piața din Rusia și reducerea suprafețelor cultivate cu porumb în EMEA2, parțial compensate de creșterea suprafețelor cultivate cu porumb în America de Nord2.
- Vânzările nete de protecția culturilor au înregistrat o scădere de 9%, iar vânzările organice1 au înregistrat o scădere de 12%. Declinurile în volum, cu precădere în America Latină și America de Nord2, au fost determinate de retrageri strategice de produse, reducerea stocurilor de inventar și amânarea achizițiilor de către fermieri. Creșterea prețurilor a reflectat strategia de stabilire a prețurilor în funcție de valoarea și execuția solidă în răspuns la inflația costurilor, condusă de EMEA2.
- Venitul conform standardelor GAAP și câștigurile pe acțiune (EPS) din operațiunile în curs de desfășurare a fost de 941 de milioane de dolari și 1,30 dolari pe acțiune, în scădere cu 23%, respectiv 22%, în comparație cu anul anterior.
- EBITDA1 operațional a fost de 3,38 miliarde de dolari, o îmbunătățire cu 5% față de anul anterior. EPS1 operațional a fost de 2,69 dolari pe acțiune, în creștere cu 1% față de anul anterior.
- Numerarul generat din activitățile operaționale – operațiuni în curs de desfășurare – a fost de 1,8 miliarde de dolari, în creștere cu 98% față de anul anterior. Fluxul de numerar 1,4 a fost de 1,2 miliarde de dolari.
- Compania a furnizat previziuni3 pentru întregul an 2024 și se așteaptă ca vânzările nete să se situeze în intervalul cuprins între 17,4 miliarde și 17,7 miliarde de dolari și EBITDA1 operațional să se situeze în intervalul cuprins între 3,5 miliarde și 3,7 miliarde de dolari. Se estimează că EPS1operațional se va situa în intervalul cuprins între 2,70 și 2,90 dolari pe acțiune. Numerarul generat din activitățile operaționale – operațiuni în curs de desfășurare – este estimat să se situeze între 2,1 miliarde și 2,6 miliarde de dolari. Fluxul de numerar1,4 este estimat să se situeze între 1,5 miliarde și 2 miliarde de dolari.
Rezumatul celui de-al patrulea trimestru al anului 2023
Pentru trimestrul al patrulea încheiat la 31 decembrie 2023, vânzările nete au înregistrat o scădere de 3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Vânzările organice1 au înregistrat o scădere de 8%.
Volumul a scăzut cu 9% față de perioada anului precedent, în principal în America Latină, afectată de dificultățile persistente în segmentul de protecția plantelor și de ieșirile strategice din anumite piețe. Scăderea volumelor de semințe a fost determinată de o suprafață mai mică așteptată pentru semănat și de amânarea achizițiilor de către fermieri din cauza condițiilor climatice nefavorabile din Brazilia.
Prețul a crescut cu 1% față de anul precedent, reflectând o execuție generalizată a prețurilor în segmentul de semințe și continuarea strategiei companiei de stabilire a prețurilor în funcție de valoare, gestionând în același timp dinamica dificilă a pieței în segmentul de protecția culturilor.
Profitul conform standardelor GAAP din operațiunile în curs de desfășurare, după impozitele pe venit, a reprezentat o pierdere de 231 de milioane de dolari în trimestrul al patrulea din 2023, comparativ cu o pierdere de 41 de milioane de dolari în trimestrul al patrulea din 2022. EBITDA1 operațional pentru trimestrul al patrulea a fost de 386 de milioane de dolari, în creștere cu 4% față de anul precedent.
Rezumat Semințe
Vânzările nete de semințe au fost de 1,64 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2023, în scădere față de 1,65 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2022. Scăderea vânzărilor a fost determinată de o reducere cu 10% în volum, parțial compensată de o creștere cu 7% în preț și un impact favorabil al valutei de 3%.
Scăderea volumelor a fost determinată de o suprafață mai mică așteptată pentru Safrinha și de amânarea achizițiilor de către fermieri din cauza condițiilor climatice nefavorabile din Brazilia. Creșterea prețului a fost generalizată, determinată de o cerere puternică pentru produsele cu tehnologie de top și o execuție operațională solidă pe întreg portofoliul de produse.
EBITDA-ul operațional al segmentului a fost de 145 de milioane de dolari în trimestrul al patrulea din 2023, în creștere cu 104% față de trimestrul al patrulea din 2022. Execuția prețurilor, reducerea cheltuielilor nete cu drepturile de proprietate intelectuală și acțiunile continue de reducere a costurilor și creștere a productivității au compensat în întregime costurile mai ridicate, volumul mai mic și impactul nefavorabil al valutei. Marja EBITDA operațională a segmentului s-a îmbunătățit cu peste 450 de puncte de bază față de perioada anului precedent.
Vânzările nete la semințe au fost de 9,5 miliarde de dolari pentru întregul an 2023, în creștere față de aproximativ 9 miliarde de dolari în 2022. Creșterea vânzărilor a fost determinată de o creștere a prețului cu 13%, compensată parțial de o scădere cu 6% în volum și un impact nefavorabil al valutei de 2%.
Creșterea prețului a fost generalizată și a fost determinată de o cerere puternică pentru produsele tehnologie de vârf și execuție operațională la nivel global, cu prețurile globale la porumb și soia în creștere cu 14%, respectiv 7%. Acțiunile de stabilire a prețurilor au compensat în întregime impactul valutar în EMEA. Scăderea volumului a fost determinată de decizia din 2022 de retragere din Rusia, de o suprafață mai mică de porumb cultivată în EMEA, de o reducere a suprafeței de porumb de vară și de o suprafață mai mică așteptată pentru porumbul Safrinha în Brazilia, parțial compensată de creșterea suprafețelor de porumb în America de Nord. Impacturile valutare nefavorabile au fost conduse de Lira turcească și Dolarul canadian.
EBITDA-ul operațional al segmentului a fost de 2,1 miliarde de dolari, în creștere cu 28% față de aceeași perioadă din anul precedent. Execuția prețului, reducerea cheltuielilor nete cu drepturile de proprietate intelectuală și acțiunile continue de reducere a costurilor și creștere a productivității au compensat în întregime costurile mai ridicate ale materiilor prime și ale intrărilor, volumul mai mic și impactul nefavorabil al valutei. Marja EBITDA operațională a segmentului s-a îmbunătățit cu aproximativ 390 de puncte de bază față de perioada anului precedent.
Rezumat produse pentru Protecția Plantelor
Vânzările nete de produse pentru protecția culturilor au fost aproximativ 2,1 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2023, în comparație cu aproximativ 2,2 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2022. Scăderea vânzărilor a fost determinată de o scădere cu 8% în volum și o scădere cu 4% în preț, parțial compensate de un impact favorabil de 6% din portofoliu.
Scăderea în volum a fost determinată de retragerile strategice de produse și reducerea stocurilor de inventar în canalele de distribuție, în principal în America Latină. Scăderile prețurilor în America de Nord și America Latină au fost determinate de dinamica dificilă a pieței. Impactul asupra portofoliului a fost determinat de achizițiile de produse biologice, care au adăugat aproximativ 140 de milioane de dolari la vânzările nete.
EBITDA operațional al segmentului a fost de 267 de milioane de dolari în trimestrul al patrulea din 2023, în scădere cu 20% față de trimestrul al patrulea din 2022. Scăderile prețurilor și volumelor au compensat în întregime costurile mai reduse ale materiilor prime, acțiunile de creștere a productivității și impactul favorabil al achizițiilor de produse biologice. Marja EBITDA operațională a segmentului a scăzut cu 235 de puncte de bază față de aceeași perioadă a anului precedent.
Vânzările nete de produse pentru protecția culturilor au fost aproximativ 7,8 miliarde de dolari în 2023, în comparație cu aproximativ 8,5 miliarde de dolari în 2022. Scăderea vânzărilor a fost determinată de o scădere cu 14% în volum și un impact nefavorabil al valutei de 1%. Aceste scăderi au fost parțial compensate de un impact favorabil din portofoliu de 4% și o creștere cu 2% în preț.
Scăderea în volum a fost determinată de retragerile strategice de produse, reducerea stocurilor de inventar în canalele de distribuție și amânarea achizițiilor de către fermieri. Creșterea prețului a fost condusă de EMEA și a reflectat în mare parte stabilirea prețurilor pentru valoarea tehnologiei noastre diferențiate, inclusiv noile produse, și valuta în EMEA, parțial compensate de dinamica dificilă a pieței din America Latină și America de Nord. Impacturile valutare nefavorabile au fost conduse de Lira turcească și Renminbi-ul chinezesc. Impactul asupra portofoliului a fost determinat de achizițiile de produse biologice, care au adăugat aproximativ 420 de milioane de dolari la vânzările nete.
EBITDA operațional al segmentului a fost de 1,4 miliarde de dolari în 2023, în scădere cu 18% față de anul anterior. Execuția prețului, acțiunile de creștere a productivității și impactul favorabil al achizițiilor de produse biologice au fost compensate în întregime de volume mai reduse, costuri mai ridicate ale materiilor prime și impactul nefavorabil al valutei. Marja EBITDA operațională a segmentului a scăzut cu 215 puncte de bază față de perioada anului precedent.
Previziuni 2024
Perspectiva globală pentru agricultură rămâne în general constructivă în 2024. Cererea record pentru cereale, oleaginoase și biocombustibili în 2023 a fost urmată de o previziune de creștere și în 2024. Cererea la nivel de ferme rămâne stabilă și în general puternică. Industria de protecția plantelor lucrează pentru a se reechilibra după destocarea semnificativă din 2023, cu toate acestea, ne așteptăm ca industria să se îmbunătățească moderat, în timp ce dezechilibrul între produsele care intră pe canalul de distributie și consumul la nivel de ferme va redeveni liniar.
Compania a furnizat ghiduri3 pentru întregul an 2024. Corteva se așteaptă ca vânzările nete să se situeze în intervalul de 17,4 miliarde până la 17,7 miliarde de dolari, cu o creștere de 2% în punctul median. Se preconizează ca EBITDA1 operațional să se situeze în intervalul de 3,5 miliarde până la 3,7 miliarde de dolari, cu o creștere de 6% în punctul median. Se preconizează ca EPS1 operațional să se situeze în intervalul de 2,70 până la 2,90 dolari per acțiune, o creștere de 4% în punctul median, ceea ce reflectă veniturile mai mari parțial compensate de cheltuielile cu dobânzile și o rată de impozitare de bază mai mare. Se estimează că numerarul furnizat din activitățile operaționale – operațiuni în curs de desfășurare – va fi în intervalul de 2,1 miliarde până la 2,6 miliarde de dolari. Se estimează că fluxul de numerar1,4 va fi în intervalul de 1,5 miliarde până la 2 miliarde de dolari. Compania intenționează să răscumpere aproximativ 1 miliard de acțiuni în 2024.
Compania nu poate reconcilia măsurile financiare non-GAAP prognozate pe termen lung cu cele mai comparabile măsuri financiare GAAP din SUA, deoarece nu poate prezice cu o certitudine rezonabilă elemente în afara controlului său, cum ar fi Elementele Semnificative, fără un efort nerezonabil.