Această societate din Březnice – regiunea Boemia de Sud este exemplul evident al lucrurilor făcute cu cap de către cehi, cel puțin în agricultură: nu distruge ce au făcut alții bun. Evaluează, adaptează, unește-te cu cel care are interese comune, modernizează!
ASOCIERE ŞI INVESTIŢII
Toate aceste deziderate sunt realizate cu susținerea programelor guvernamentale din Republica Cehă. Oameni și instituții care au priceput că agricultura este cel mai important motor economic și sectorul care valorifică cel mai eficient investițiile în cercetare și inovare!
Una peste alta, fermierii de aici s-au asociat şi culeg astăzi roadele bunei guvernări post-comuniste. Iar cifrele nu-s deloc de neglijat. Vă dau câteva exemple:
PRODUCȚIA VEGETALĂ
Cooperativa exploatează un total de 2370 ha din care 2130 ha teren agricol destinat preponderent culturilor cerealiere și 240 ha pajiști permanente, din care 100 ha sunt folosite pentru producerea a 400-500 t fân pentru sectorul zootehnic.
• grâu de toamnă: 650 ha, 4.500-5.000 t/an, 800 tone sunt destinate furajării, restul producţiei se vinde: 80% pe piaţa internă, 20% la export
• orz de toamnă: 300 ha, 1.500 tone/an, folosit la furajarea vitelor
• orz de malț de primăvară: 110 ha, 400 t/an, vândut pentru producția de malț către fabricile de bere din Cehia
• rapiță de toamnă: 300 ha, 900-1.200 t/an
• porumb pentru siloz: 550 ha, 20.000-25.000 t/an
• lucernă 80 ha și trifoi roșu 140 ha: producţie totală 4.500-5.000 t/an
De menţionat că această cooperativă este situată într-o zonă cu climă ușor caldă, umiditate medie şi înaltă, la o altitudine de 480 m. Precipitațiile anuale însumează aproximativ 300 mm.
SECTORUL ZOOTEHNIC
Ferma de vaci cu lapte deţine un efectiv total de 1217 capete, 65% Red Holstein, din care: 520 vaci cu lapte, 130 juninci, 567 capete tineret până în doi ani.
Producția medie este de 8.900 kg lapte, cu un total de 3,5 milioane litri lapte livrat anual pe piața internă!
FERMA DE PORCI: 430 purcei neînțărcați, 600 înțărcați, 170 scroafe mame, 1300 capete la îngrășat. Producția: aprox. 500 tone de carne/an, vândută pe piața internă.
Până acum 3 ani, cooperativa se concentra și pe producția de carne de vită. În prezent, tăuraşii sunt vânduți la o greutate de aproximativ 220 kg.
EFICIENŢĂ ENERGETICĂ ÎN FERME
STAȚIA DE BIOGAZ a Cooperativei din Březnice produce 20.000 kW în fiecare zi (energie electrică având o putere de 835 kW) și aduce cooperativei venituri anuale de 30 milioane coroane (peste 1,230 mil. Euro)!
Staţia de biogaz este operată de doar două persoane!
FORŢA DE MUNCĂ
Cooperativa are în total 60 de angajați, la care se adaugă lucrătorii sezonieri și, dacă este necesar, muncitori din străinătate, în principal din Ucraina, majoritatea fiind angrenaţi în sectorul zootehnic (23 de angajaţi plus 7 muncitori ucraineni).
De producţia vegetală se ocupă 12 angajaţi şi 2-3 lucrători sezonieri.
INVESTIŢII ŞI INOVAŢII
Cooperativa a implementat 3 proiecte, în principal în producția zootehnică, devenind fermă suport pentru știință și cercetare în cadrul programului operațional „Inovare”. În acest sens, membrii cooperatori au beneficiat de expertiza tehnică a personalului de la Institutul de cercetare tehnologică agricolă şi Institutul de cercetări zootehnice cu sediul în Praga.
1. Primul proiect a cuprins reconstrucția generală a adăpostului pentru junincile de reproducție şi a fost finalizat în octombrie 2017. Costurile au fost de peste 970 mii Euro, din care 360 de mii au fost subvenţionaţi de UE ca parte a inovării iar restul a fost finanţare din resursele proprii ale cooperativei. Noul adăpost a îmbunătăţit considerabil condiţiile de bunăstare pentru animale, asigurând un microclimat mai bun şi, la final, crescând semnificativ procentul de gestaţii duse la termen fără probleme.
2. Şi maternitatea este nouă, construită în 2020 printr-un proiect inovativ dedicat bunăstării şi mediului. Valoarea proiectului a fost de aproape 1,4 milioane Euro, o tremie fiind nerambursabili, din fonduri europene.
3. Adăpostul principal al vacilor aflate în lactaţie a fost şi el reconstruit printr-un proiect finalizat în iunie 2021 şi care a costat 1,9 milioane Euro, 472 mii Euro fiind subvenţionaţi de UE, restul suportaţi de cooperativă, printr-un credit bancar. Obiectivul principal al acestei investiţii este creşterea performanţelor productive şi, implicit, sporirea veniturilor rezultate din vânzarea laptelui.
PLAN DE AFACERI DE 5,5 MILIOANE EURO!
Maternitatea și adăpostul vacilor de lapte sunt parte a planului de afaceri al cooperativei numit “Starosedlský Hrádek Dairy Farm”. Pe lângă cele 3 proiecte amintite, cooperativa a realizat și o sală de muls (finalizată în sept. 2022) și un bazin de colectare.
Cooperativa a aplicat din nou pentru un program de subvenții pentru dezvoltare rurală și a reușit să mai obțină o finanţare de peste 420 de mii de euro.
Estimarea totală a costurilor planului de afaceri este de aproximativ 5,5 milioane Euro!
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR