Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei - Revista Ferma
6 minute de citit

Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei

cooperativa estonia 1 Cooperativa care produce 25% din cartofii EstonieiCooperativa agricolă TALUKARTUL este cel mai mare producător de cartofi din Estonia, asigurând 25 la sută din producția națională. Desfacerea este asigurată atât pe piața locală, cât și la export.

Cartoful a ajuns în Estonia la mijlocul secolului al 18-lea. Cultivarea mai extinsă a cartofilor a început în jurul anului 1765, când cei mai de succes fermieri primeau recompense în bani.

cooperativa estonia 2 Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei

PIAȚA ESTICĂ A DEZVOLTAT PRODUCȚIA ESTONIANĂ

În anii 1870, dezvoltarea sectorului a fost facilitată de deschiderea pieței din Sankt Petersburg. Au fost înființate distilerii și vânzarea de băuturi spirtoase din cartofi a luat avânt. Producția de amidon a crescut iar cartoful a devenit, în scurt timp, un aliment de bază, inclusiv pentru hrana animalelor.

La începutul secolului 20, cartoful a devenit una dintre principalele culturi din fermele estoniene, suprafața alocată fiind de 80.000 de hectare (aproximativ 25% din totalul terenurilor arabile). Până la Primul Război Mondial, o medie de 47.000 de tone de cartofi erau vândute în afara Estoniei anual, din care 85% ajungeau pe piața din Sankt Petersburg.

După primul război mondial, cultivarea cartofului a rămas mai mult sau mai puțin la nivelurile de dinainte de război. Estonia s-a clasat pe primul loc în lume la producția de cartofi pe cap de locuitor. Până în 1940, suprafața cultivată cu cartofi a crescut la 83.200 de hectare!

Apariția cartofilor a pus astfel capăt foametei care a afectat estonienii timp de secole.

Primele mașini de cules cartofi cu rotor cu doi cai au fost aduse în Estonia în 1908-1914 din SUA. În 1939 existau 3355 de mașini de cules cartofi în Estonia, dar nevoia era de 10 ori mai mare.

cooperativa estonia 4 Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei

A DOUA ”PÂINE” A ESTONIEI, DUPĂ CEA DE SECARĂ!

Vârful cultivării cartofului a fost anii 1960-1970. În 1964, în Estonia au fost produse 1148 kg de cartofi pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, în anii 1970, suprafața cultivată cu cartofi a început să scadă, continuând această tendință și în anii 1980.

Ca urmare a dispariției pieței estice în anii 1990, suprafața cultivată și randamentul total al cartofilor din Estonia au început să scadă rapid.

Comparativ cu 1990, până în prezent, suprafața cultivată a scăzut cu 24,4% iar randamentul total cu 31%.

Producția anuală de cartof a Estoniei este în prezent de aproape 80 de mii de tone și a rămas în continuare un aliment de bază, chiar dacă a scăzut mult consumul pe cap de locuitor. Motivul scăderii este schimbarea obiceiurilor alimentare ale estonienilor. Orezul, macaroanele, hrișca și junk food-ul au luat treptat locul cartofilor.

Mai mult, în anii 2010-2011 pe piața rusească era o mare cerere de cartof. Calitatea nu era importantă, rușii cumpărau tot ce avea Estonia de vânzare. Astfel, în 2011 s-au extins suprafețele cultivate cu cartof, însă anul următor piața din Rusia a căzut și a generat o prăbușire a sectorului în Estonia. Stocurile erau uriașe iar prețul mediu în 2012 ajunsese la sub 80 de euro/tonă. Cei mai mulți cartofi au ajuns în hrana animalelor, la prețuri derizorii.

A fost anul în care mulți dintre producători au înțeles că singura lor șansă de supraviețuire este să se unească.

ASOCIAȚIA EESTIMAA KARTUL

Astfel, în anul 2012 a luat ființă Asociația comercială ”Cartoful estonian” (kartul = cartof, în estonă), având 7 fermieri membri. Astăzi asociația are 9 membri, cu suprafețe și producții diferite.

Cu toate că și-au început activitatea la comun în vremuri grele pentru cartof, cultivatorii asigură astăzi 15% din producția totală a Estoniei, cu vânzări de 1,2 milioane euro în 2022, la un preț mediu de 270 euro/tonă.

Fermierii au investit într-o linie automată de spălare și ambalare cu paletizor, ceea ce a redus costurile cu forța de muncă și a scurtat semnificativ drumul de la recoltare până la vânzare.

cooperativa estonia 3 Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei

”Prin asociație avem acces mai facil la piețele de desfacere și informații comerciale corecte. Asociația lucrează în beneficiul membrilor săi”, ne-a spus Rasmus Kolberg, manager vânzări al Asociației Eestimaa Kartul.

Principalele piețe de export-import ale asociației sunt: Letonia, Polonia, Finlanda, România, Ungaria, Suedia și Lituania.

COOPERATIVA AGRICOLĂ TALUKARTUL

Împreună cu reprezentanții cooperativelor membre UNCSV am vizitat în Estonia și TaluKartul (RO – Cartoful din fermă), cooperativa care este cel mai mare producător de cartofi din Estonia, asigurând 25% din producția națională.

Cultivatorii cooperatiști recoltează aproximativ 3000 de tone în fiecare toamnă, desfacerea fiind asigurată atât pe piața locală, dar și la export, către destinații din Europa și nu numai.

TALUKARTUL a fost înființată în anul 2000 de către 16 producători de cartof din diferite regiuni ale Estoniei, cu scopul de a produce, ambala și comercializa cartofii la comun.

Trebuie spus că în Estonia nu există industrie de procesare a cartofului, astfel că principala activitate este vânzarea cartofilor de consum. O altă direcție pe care cooperativa a dezvoltat-o în ultimii ani este cea a producerii cartofilor de sămânță certificați.

cooperativa estonia 5 1 Cooperativa care produce 25% din cartofii Estoniei

INOVAȚIE ȘI CERCETARE

Cooperativa agricolă TALUKARTUL dispune de o linie automată de prelucrare și ambalare, dar și de un depozit modernizat.

O investiție recentă, cu fonduri europene, s-a făcut într-un sistem de refrigerare care să îndeplinească noile cerințe de mediu, folosind CO2 ca agent frigorific. În plus, a fost achiziționat un transportor cu buncăr de recepție GRIMME FL 512 și un transportor de stivuire GRIMME PS 511.

În perioada 1.03.2020 – 28.02.2023, Cooperativa a fost partener de proiect al Universității Estoniene pentru Științele Vieții, cu scopul identificării unor metode alternative și eficiente de control pentru combaterea viermilor sârmă, care provoacă pagube semnificative în cultura cartofului. Concluzia principală a studiilor a fost că populațiile de viermi sârmă din câmp pot fi reduse prin prelucrarea mecanică a solului la mijlocul verii și utilizarea fungicidelor biologice și a preparatelor cu nematozi. Insecticidele chimice țin viermii departe de tuberculi pentru o perioadă de timp, dar nu reduc numărul lor!

La sfârșitul sec. al 19-lea, 75% din băuturile spirtoase din Estonia erau făcute din cartofi, care consumau mai mult de 20% din producția totală!

CARTOFUL, CULTURĂ FURAJERĂ VALOROASĂ

La începutul secolului 20, 12% din producția de cartofi din Estonia era folosită ca hrană pentru animale.

Între anii 1920-1930, aproximativ o treime din cultura de cartofi asigura hrana animalelor în gospodării, în principal porcine (30%).

VULNERABILITĂȚILE CARTOFULUI ESTONIAN

  1. Suprafețele cultivate cu cartof scad cu fiecare an, la fel și volumele de piață
  2. Nu există industrie de procesare a cartofului
  3. Fiecare… tubercul trebuie vândut la supermarket
  4. Concurența este foarte mare
  5. Calitatea este principala preocupare, dar costurile de producție sunt din ce în ce mai mari

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →