1. Animalul să nu vină în contact cu marginile neregulate şi tăioase ale cuşetei. Acestea trebuie rotunjite sau să fie din cauciuc.
2. Pentru ca vacile să staţioneze în decubit minim 12 ore pe zi, trebuie evitat contactul dureros cu elementele de dirijare (limitatoare, despărţioare etc.) din cuşetă.
3. Staţionarea pe cele patru membre în condiţii bune pentru ongloane înseamnă suprafaţă curată, uscată şi moale, iar un loc mai potrivit decât cuşeta de odihnă nu există. Dar, în nici un caz, animalul nu trebuie să staţioneze cu trenul inferior în zona murdară de pe aleea de mişcare.
4. Limitatorul de greabăn flexibil – element de dirijare în cuşeta de odihnă -determină animalul ca la ridicare să facă un pas înapoi, împiedicând căderea dejecţiilor pe suprafaţa de odihnă. Pentru a nu incomoda vaca la extensia naturală a capului, limitatorul de greabăn trebuie să fie flexibil şi montat astfel încât să poată dirija şi animalul cu talia cea mai mică din cireadă.
5. Animalului trebuie să adopte toate poziţiile naturale de odihnă. Dacă vacile nu pot întinde membrul anterior înainte, creşte forţa de apăsare punctuală şi se dereglează irigarea cu sânge a ţesuturilor, animalul transpiră şi apar zone fără păr. Fiecare a cincea vacă din cireadă trebuie să se poată odihni cu membrul anterior întins înainte, lucru permis de un limitator de piept rotunjit, elastic şi cu o înalţime de 10 cm faţă de suprafaţa de odihnă.
6. La pardosirea cuşetei de odihnă înaltă, să folosim materiale cu grad ridicat de deformabilitate (moliciune) chiar şi la solicitări reduse (animalul culcat) şi care oferă o bună amortizare la solicitări punctuale mari (ridicarea animalului).
un articol de
Simona EHMANN
mai multe pe această temă
kraiburg-elastik.com