Comorile zonei Măcinului - un obiectiv în circuitul turistic european - Revista Ferma
4 minute de citit

Comorile zonei Măcinului – un obiectiv în circuitul turistic european

Dan Staicu a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi, la cei 45 de ani pe care-i are, a căpătat suficientă experienţă în turism, fiind pe rând manager de restaurant şi director de vânzări pentru un cunoscut producător de vinuri din zonă… „Anul trecut am înregistrat o creştere de cinci ori mai mare a numărului turiştilor, comparativ cu anii anteriori. Am avut numai în centru peste o mie de oameni care ne-au trecut pragul. De asemenea, am fost parteneri la majoritatea evenimentelor care s-au derulat în aria noastră de cuprindere. Ofer un singur exemplu: toamna se desfăşoară într-un circuit închis o tabără de orientare turistică la care participă 150 de tineri din Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Bucureşti”, ne-a declarat Dan Staicu.

Centrul de informare turistica_b

Atragerea producătorilor în programe turistice
În continuare, directorul CNIPT a subliniat faptul că turismul reprezintă pentru Măcin o posibilitate de creştere a nivelului de trai. Previziunile sunt acelea de a derula proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii de turism şi atragerea unui număr mare de turişti din ţară şi din străinătate. „Noi aducem în atenţie obiectivele zonei şi avem destule. De asemenea, urmărim ca pe toţi producătorii locali – care de fapt au într-un fel sau altul posibilităţi de a dezvolta ramura de turism – să-i atragem prin programe şi activităţi. Spre exemplu, Grupul de firme Angelo din Greci, producător de prăjituri, pâine, dulceţuri şi zacuscă, este o prezenţă activă la târgurile şi evenimentele de profil. Este în evidenţele nostre, fiind interesat să primească serii de turişti şi de a-şi face cunoscute munca şi realizările”, spune Dan Staicu. Anul trecut, Angelo a promovat Plăcinta dobrogeană, urmând să fie înregistrată pe sistemul european de calitate Indicaţie Geografică Protejată! De asemenea, gama Moesis by Angelo cuprinde produsele atestate tradiţional: dulceaţa de vişine, gemul de prune, dulceaţa de cireşe, zacusca, tocana de legume şi cozonacul Comoara Măcinului. Apoi, există Alcovin -Vinuri de Măcin, care organizează an de an degustări de vinuri. „Vrem să încercăm cu ajutorul apicultorilor, crescătorilor de ovine şi de caprine să dezvoltăm un program pentru turişti în cadrul căruia să organizăm vizite la stupină, la stâne, cu degustări de miere şi produse animaliere”, a precizat directorul CNIPT.

Puncte gastronomice locale
Măcinul se află pe un traseu european, Eurovelo 6-ruta fluviilor, cel mai renumit traseu turistic pentru biciclişti ce traversează Europa de la Oceanul Atlantic,la Marea Neagră (Nantes-Constanţa – 4.448 km). Au fost grupuri de francezi şi nemţi care au dorit găzduire la localnici.
„Guvernul intenţionează să înfiinţeze punctele gastronomice locale, unităţi de alimentaţie publică de tip familial care să ofere produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice, în condiţiile respectării normelor de igienă. Ele vor avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (două ciorbe sau supe, două feluri principale şi desert). Ar fi o mare realizare şi nouă ne-ar oferi speranţă pentru viitor”, a precizat Dan Staicu.
Acesta intenţionează să organizeze un festival al toamnei, unde producătorii să prezinte produsele proprii şi să arate cum funcţionează utilajele tradiţionale. „Am avut surpriza cu oameni de 60-70 de ani din Bucureşti cărora le-am arătat cum se face mustul!”, spune mirat directorul CNIPT.

 Dan Staicu_b

Dan Staicu:Trebuie să ne întoarcem cu faţa spre turismul tradiţional! Oamenii trebuie să înţeleagă că odaia bună pe care o au o pot folosi în ajutorul lor. Pot să primească musafiri, de pe urma cărora să câştige un ban. Apoi se mai construiesc pensiuni, pe care căutăm să le aducem într-un circuit turistic. În pachetele lor de sejur, grupurile organizate pot să petreacă o zi la stână, să servească mâncărurile tradiţionale specifice, în condiţii de igienă corespunzătoare. Agricultura trebuie să meargă mână în mână şi cu turismul (agroturismul); sunt ramuri complementare”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →