Analiştii se aşteaptă ca, la grâu, preţul de 200 dolari pe tonă să fie atins în viitorul apropiat şi pe piaţa rusă. Analiştii de la SovEcon apreciază că mulţi cumpărători din Rusia aveau deja suficiente provizii înainte de finele perioadei de interdicţie a exporturilor.
Oficiul vamal rus a aprobat exportul pentru un milion de tone de cereale, încă din prima zi a ridicării interdicţiei. Un dealer important din Rusia a apreciat că circa opt milioane de tone de cereale au fost deja contractate pentru export.
Fermierii din Ucraina refuză să-şi vândă cerealele, după scăderea preţurilor la nivel internaţional, dar şi în urma politicii guvernului, care a făcut ca preţurile să fie mai puţin atractive. În Ucraina, taxele de export pentru cereale impuse de guvern şi decizia de a opri rambursarea taxei pe valoarea adăugată pe care comercianţii o plăteau către fermieri au făcut, de asemenea, ca preţurile pe piaţa internă să scadă.
Ucraina a exportat 11,95 milioane de tone de cereale în anul de comercializare 2010/11 (iulie 2010 până în iunie 2011), faţă de aproape 22 de milioane de tone exportate în anul de comercializare precedent.
Preţul grâului, contracte Futures, la bursa de la Paris, a pierdut mai mult de un sfert din valoarea atinsă la începutul lunii mai, ca urmare a revenirii Rusiei pe pieţele mondiale, precum şi a îmbunătăţirii estimărilor privind recolta din Europa.
Producţii în Rusia
Ministerul Agriculturii din Rusia a raportat recoltarea a 4,6 milioane tone de cereale până la data de 12 iulie 2011, de pe 1,1 milioane hectare, cu un randament mediu de 4,2 tone pe hectar. Campania de recoltare la orzul de toamnă şi grâu a început din regiunile de sud ale Rusiei şi a fost întârziat în Caucazul de Nord, din cauza ploilor din ultimele săptămâni.
Anul trecut, din cauza secetei, campania de recoltare a început cu 7-10 zile mai devreme ca de obicei, astfel că, la data de 14 iulie 2010, ministerul agriculturii raportase recoltarea a 11,9 milioane tone de cereale de pe 3,7 milioane de hectare, cu randament mediu de 3,23 tone/hectar.
Conform estimărilor oficiale, Rusia va recolta anul acesta circa 85 milioane tone cereale, de pe cele 44 milioane de hectare cultivate. În 2010, datorită secetei, producţia de cereale a Rusiei a fost de numai 60,9 milioane de tone, după ce în 2009 a depăşit 97 milioane de tone.
Brazilia: Producţii mai mari la soia
În sezonul 2010/11 producţia de soia a fost mai mare decât s-a estimat anterior, ca urmare a randamentului mai mare şi a creşterii suprafeţelor cultivate. Astfel, recent încheiata campanie de recoltare a adus, conform consultanţilor de la Celeres, un total de 74,9 milioane tone de soia, în creştere cu 9,3% faţă de sezonul 2009/10.
La nivel naţional, 24,1 milioane de hectare au fost cultivate cu soia în sezonul 2010/11, cu 3,5% mai mult faţă de sezonul anterior. Randamentul a crescut cu 5,6%, ajungând la 3.101 kg/hectar. Circa 73% din recoltă a fost deja vândută de către fermieri. Preţurile locale la soia au scăzut cu circa 1,6% la jumătatea lunii iulie iar moneda naţională (Realul brazilian) s-a apreciat la cel mai înalt nivel faţă de dolarul american, din 1999.
Australia: Record la exporturile de grâu
Campania de recoltare la cerealele de iarnă, din Australia, a avut un start bun, deşi se estimează că producţia de grâu va scădea uşor, până la 25,25 milioane de tone, faţă de 26,1 milioane de tone obţinute anul trecut. Culturile agricole se prezintă în condiţie bună de vegetaţie, mai ales în zona de vest a Australiei, unde se produce, în mod normal, până la 40% din producţia de grâu a ţării.
Exportul de grâu, în acest an de comercializare care se termină la 30 septembrie, indică faptul că volumul total al exporturilor ar putea depăşi media ultimilor cinci ani, ajungând la 17,4 milioane de tone. Necesarul pentru consumul intern al Australiei, estimat la circa 6 milioane tone de grâu pe an, este asigurat, astfel că Australia va fi un furnizor major pentru comerţul mondial de cereale.
Canada: Exporturi record la rapiţă
Anul acesta, Canada este pe cale să stabilească un nou record pentru exportul de rapiţă pentru ulei, după recordul înregistrat anul trecut. Astfel, în anul agricol 2010/11, este de aşteptat ca exporturile totale de rapiţă să fie de 2,34 milioane de tone, un nou record, depăşind recordul din sezonul trecut (2009/10) de 1,819 milioane de tone. Aceasta reprezintă mai mult decât dublul exportului realizat în urmă cu şase ani, în sezonul 2004/05, când Canada a exportat 900 mii tone de rapiţă.
Probabil că Statele Unite vor importa circa 56% din totalul exporturilor canadiene de rapiţă. Anul trecut, SUA a importat 1,3 milioane tone de rapiţă din Canada. Următorul mare cumpărător este China, care se estimează că va importa anul acesta circa 800 mii tone de rapiţă.
China: Producţii mai mari decât în 2010
În acest sezon, China va recolta 126,27 milioane tone de cereale de vară, în creştere cu 3,12 milioane de tone (2,5%) faţă de anul anterior, conform Biroului Naţional de Statistică. Producţia de grâu de iarnă estimată (110,79 milioane tone), a crescut pentru al optulea an consecutiv, cu 2,12 milioane tone faţă de anul trecut. Randamentul obţinut este de 4,9 tone/ha, cu 1,6% mai mare decât anul trecut.
Producţia de cereale de vară reprezintă aproximativ un sfert din producţia totală de cereale a Chinei. Anul trecut, China a produs 546,4 milioane tone de cereale, în creştere pentru al şaptelea an consecutiv şi cu 2,9% mai mult decât în 2009.
China a devenit un importator net de porumb numai de anul trecut, după 15 ani de exporturi nete. Industria furajelor continuă să crească cu aproape 10% pe an, astfel că, în curând, China ar putea deveni cel mai mare importator de porumb din lume.
La alte categorii de cereale, inclusiv grâu şi orez, China continuă să deţină cele mai mari stocuri din lume.
La porumb, stocul chinezilor a scăzut, deoarece guvernul a decis eliberarea stocurilor în încercarea de a ţine în frâu inflaţia. China a cumpărat 3,7 milioane tone de porumb din Statele Unite de la începutul acestui an, astfel că, până în decembrie, este posibil să se ajungă la un volum total al importurilor de 5 milioane de tone, cu 1,6 milioane tone mai mult decât anul trecut.
Din cauza scăderii stocurilor şi a creşterii cererii de carne, achiziţiile din China au dus la majorarea preţurilor la porumb, mai ales după ce Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a anunţat că gigantul asiatic a cumpărat 540 mii de tone de porumb, cu livrare după luna august.
De asemenea, USDA a raportat în prima săptămână a lunii iulie că achiziţii de 1,4 milioane tone de porumb au fost conduse pentru „destinaţii necunoscute”, ceea ce se consideră a fi, de fapt, China.