După cum susţine producătorul, Steam’R se adresează în special cultivatorilor din sistemul ecologic, precum şi celor care au culturi convenţionale, în cazul în care nu este posibil prăşitul mecanic pe rânduri. Mai mult decât atât, Steam’R funcţionează complet automat. Scaunul şi volanul şoferului sunt acolo numai pentru mutarea maşinii de la un câmp la altul. După ce a început activitatea pe o anumită parcelă, maşina acţionează în mod autonom şi trimite operatorului pe telefonul mobil un semnal atunci când a terminat treaba sau în cazul în care are nevoie de ajutor.
De asemenea, ea se opreşte de fiecare dată când este detectată o problemă. Plăcile cu aburi măsoară 3 m lungime şi 1,5 m lăţime iar maşina poate fi echipată cu până la 5 astfel de plăci, în condiţiile în care distanţa dintre roţi este de 1,8 m.
Aburi încălziţi la 180 grade
Principiul de funcţionare este destul de simplu. Motorul diesel încălzeşte apa şi o transformă în abur la o temperatură de 180 grade C. Plăcile apoi injectează aburul în pământ. În acel moment, temperatura este încă de 165 grade. Pentru cele mai bune rezultate, solul trebuie încălzit cel puţin la 80 grade C până la 8-9 cm adâncime. În acest fel, buruienile şi seminţele lor vor fi distruse fără a afecta structura solului. Temperatura ridicată a aburului anihilează şi o serie de dăunători, cum ar fi germenii ciupercilor patogene şi nematozii.
Un hectar este acoperit în circa 40 de ore. Simon se laudă că Steam’R este cu până la 25% mai rapidă decât concurenţa, dar vine la pachet şi cu economii semnificative în ceea ce priveşte consumul de combustibil. Designul unic al plăcilor cu abur optimizează distribuţia aburului pe întreaga suprafaţă de tratat şi la adâncimea optimă. Maşina nu este însă echipată cu rezervor, apa fiind transportată de la o sursă printr-un furtun.
Nu este o tehnologie tocmai nouă, însă foarte rar este aplicată la o scară atât de mare. Este considerată o metodă nepoluantă de combatere a dăunătorilor, fiind utilizată cu precădere în sistemele de agricultură biologică şi biodinamică.
Cât costă tehnologia Steam’R?
Sterilizarea cu abur supraîncălzit este foarte eficace, dar prezintă dezavantajul unui preţ de cost ridicat. Spre exemplu, Steam’R în varianta de bază, adică modelul 600, costă circa 130.000 de euro şi include trei plăci, care generează 600 kilograme de abur pe oră, dar poate ajunge şi la 175.000 de euro, în funcţie de nivelul de echipare şi puterea de evacuare a aburilor.
Nu este însă luată în considerare eventuala investiţie într-o staţie de tratare a apei, pentru zonele în care alimentarea se face cu apă dură, bogată în minerale precum calciu şi magneziu.