Claudiu Jurubiţă este “Fermier în Linia Întâi” în judeţul Argeş, unde administrează peste 2000 ha. Vă prezentăm un sumar al intervenţiei tânărului fermier din cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture”.
Asigurările de secetă – prima încercare
„La noi, pierderea de anul acesta la culturile toamnă este de 50-60%. În primăvara ne uitam cu speranţă la culturile de porumb şi floarea-soarelui, arătau frumos, erau dezvoltate. Dar s-a instalat fenomenul de secetă şi aici. Dacă nu plouă, vom avea o pierdere de 60% sau chiar mai mult.
Urmărind situaţia din toamnă, am încercat să diminuez riscul făcând asigurări de secetă. Până acum nu am mai folosit acest produs, sunt curios şi eu cum funcţionează. Am încercat să reduc riscurile prin oportunitatea lansată de programele AFIR de subvenţionare a acestor asigurări cu 70% şi am reuşit să le accesez. Acest lucru e ca o linişte pe care poţi avea, chiar dacă este un an mai greu. An de an am făcut asigurări agricole standard, chiar şi în lipsa acestor subvenţii, şi nu de puţine ori au fost utile.
Tehnologia medie spre top
Să fii fermier în România înseamnă să fii fermier european pentru că nu eşti neapărat concurent cu vecinii tăi, practic activezi pe o piaţă globală şi trebuie să fii performant, tehnologic prin utilaje performante, software de ultimă oră, monitorizare, GPS. Am cartat o mare parte din suprafaţa lucrată pentru a şti cum amendăm solul, deoarece ne confruntăm cu această problemă de aciditate a solului. A fost util să facem această investiţie, producţiile au fost mai bune. Tehnologia pe care am aplicat-o a fost întotdeauna medie spre top. Dar apa este factorul principal care îţi determină profitabilitatea.
Exploatăm 2000 ha, avem 21 de angajaţi, oameni cu experienţă, businessul este pe piaţă de 20 ani şi avem oameni care lucrează încă de la început la noi în fermă. Pe partea de tehnologie, de înfiinţare a culturilor, de tratamente, o aplicăm ca la carte. Dar într-un an ca acesta este foarte greu să obţii o producţie favorabilă, atât timp cât nu există apă.
Riscuri tot mai mari
Am lucrat în ultimii ani cu costuri mai mari de producţie, produsele de protecţia plantelor s-au scumpit, avem şi aceste perioade de climă extremă şi este din ce în ce mai provocator. Nu ne plângem, dar sunt riscuri pe care nu le aveam înainte. În mare parte aveam ani normali sau cu mici pierderi de producţie, dar anul acesta este unul extrem. Prin faptul că am reuşit să fim un partener de încredere pentru furnizorii de inputuri, pentru creditorii noştri, am reuşit să ne asigurăm un flux de bani şi de inputuri”.
Cea mai bună investiţie pe care am făcut-o este depozitarea. Acest lucru îţi oferă posibilitatea de a-ţi valorifica produsul când piaţa este favorabilă. Aici este şi marea noastră speranţă de a mai recupera ceva din pierderea de anul acesta.
CLAUDIU JURUBIŢĂ
“Fermier în Linia Întâi” în judeţul Argeş
material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro