CLAAS - două medalii de argint la AGRITECHNICA - Revista Ferma
3 minute de citit

CLAAS – două medalii de argint la AGRITECHNICA

Integrarea Terranimo în sistemul de asistenţă pentru operator CEMOS pentru tractoare şi funcţia CEMOS Auto Header, care efectuează reglarea automată a hederelor CLAAS VARIO, sunt cele două inovaţii premiate de juriul din componenţa căruia a făcut parte şi un român – profesorul Ovidiu Ranta, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Prevenirea riscului de compactare a solului

CEMOS_Terranimo_bPrin intermediul aplicaţiei Terranimo, operatorul poate afla în timp real, direct din cabina tractorului, care sunt riscurile privind compactarea solului, în funcţie de condiţiile de lucru specifice momentului. Pentru a calcula acest lucru, CLAAS leagă informaţiile furnizate de sistemul de asistenţă a şoferului CEMOS cu privire la aspecte precum tipul/starea solului, sarcinile pe osie sau presiunea în anvelope cu Terranimo, un instrument utilizat pentru a simula încărcarea solului şi capacitatea portantă. Schimbările dinamice ale sarcinii pe osie sunt de asemenea luate în considerare în acest proces.

În cazul apariţiei unei avertizări de risc ridicat de compactare, şoferul poate anula operaţiunea planificată sau poate implementa contramăsuri adecvate – de exemplu, modificarea greutăţilor de balast sau a presiunii în anvelope – şi poate verifica imediat efectele acestora din nou. Datorită acestui suport preventiv pentru operator, afişajul de risc de compactare a solului Claas Terranimo de pe terminalul CEBIS permite evitarea compactării şi a efectelor negative aferente asupra sănătăţii şi profitabilităţii solului.

Reglarea automată a hederelor Vario

Tot o medalie de argint a primit şi sistemul Cemos Auto Header, sistem dezvoltat de CLAAS pentru ajustarea automată a setărilor hederului în funcţie de condiţiile predominante de treierat. Până acum, atunci când erau efectuate operaţii de recoltare cu hederele VARIO, lungimea platformei hederului şi poziţia verticală/orizontală a rabatorului trebuiau reglate manual de către operator pentru a obţine un flux optim, uniform de material recoltat.

CEMOS_AUTO_HEADER_bDatele furnizate de un senzor laser sunt utilizate pentru a controla setarea adâncimii rabatorului, în timp ce lungimea platformei hederului şi poziţia orizontală a rabatorului sunt controlate pe baza datelor de oscilaţie determinate de senzorul de înălţime de alimentare a materialului din carcasa sistemului de alimentare. Astfel, alimentarea uniformă cu material recoltat a combinei reduce sarcina tuturor ansamblurilor cheie, de la heder la carcasa sistemului de alimentare pentru etapa primară şi cea secundară de separare, şi în acelaşi timp îmbunătăţeşte performanţa lucrărilor de treierat şi permite funcţionarea susţinută la capacitate maximă.

Sistemul recunoaşte cărările de rulare precum şi capătul parcelei dar în acelaşi timp şi ghidează orice smocuri de cereale care pot cădea de la masa de tăiere către melcul de admisie. Prin urmare, acesta este un element suplimentar pe drumul către automatizarea procesului de recoltare a combinei.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →