
Un start-up „agtech” din Berlin combină tehnologia agricolă modulară cu bioştiinţa, robotica şi inteligenţa artificială pentru a oferi orăşenilor ciuperci cultivate local, la un preţ competitiv.
Arta în bucătărie (sau “lux în farfurie”) – bucătăria „gourmet” se caracterizează prin utilizarea de ingrediente de calitate (de obicei mai costisitoare), proaspete, bogate în minerale, vitamine, fibre şi proteine naturale, care păstrează gustul autentic.
Ciupercile reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi şi un ingredient pentru proteinele alternative. Transportul ciupercilor pe distanţe mari este „ineficient şi nesustenabil” şi are ca rezultat o compromitere a gustului şi a calităţii. De aceea….
Oferim produse proaspete, cultivate local şi sustenabil, care garantează un gust superior şi o valoare nutritivă sporită, în timp ce preţurile noastre rămân competitive. ELDAD ARNON, Co-fondator şi CEO Tupu
Tupu – „redefineşte cultivarea ciupercilor”
Ciupercile pot fi cultivate aproape „oriunde” şi pe tot parcursul anului, cu o utilizare mai redusă a terenului decât majoritatea legumelor, un consum redus de apă şi o amprentă de carbon mai mică.
Fondat în 2021, start-up-ul „agtech” Tupu a strâns 3,2 milioane de dolari pentru a dezvolta o tehnologie modulară de cultivare a ciupercilor în oraşe. Astfel, firma combină tehnologia agricolă modulară cu bioştiinţa, robotica şi inteligenţa artificială pentru a oferi ciuperci cultivate local la un preţ competitiv şi speră să „redefinească cultivarea ciupercilor”.

Cultura urbană de ciuperci, asistată de inteligenţa artificială
Prima fermă urbană a fost dezvoltată de Tupu în noiembrie 2022 şi are o capacitate de 3 tone de ciuperci/lună, cu posibilitatea de creştere de până la 5 tone/lună. Inteligenţa artificială (AI) şi elemente ale „Internet of Things” (IoT) – dispozitive, senzori, software şi alte tehnologii – sunt folosite pentru a integra şi a prelucra multitudinea datelor din fermă. „Agricultura în mediu controlat este cheia pentru a face lanţul de aprovizionare alimentar şi agricultura viabilă din punct de vedere economic. Viziunea noastră nu implică roboţii care înlocuiesc în întregime oamenii; în schimb, vor servi la facilitarea şi simplificarea proceselor”, a explicat Eldad Arnon, co-fondator şi CEO Tupu.
3 etape optimizate şi controlate
Tehnologica de cultură a ciupercilor presupune trei etape majore:
- Prima implică producerea substratului care reduce timpul de creştere şi ajută la maximizarea producţiei şi obţinerea unor culturi sănătoase.
- În etapa de fructificare se folosesc soluţii IoT şi AI pentru a optimiza cu precizie factorii climatici/de mediu şi a prognoza randamentele.
- În final, recoltarea robotizată – automatizată, ce scade costurile cu forţa de muncă şi asigură recoltarea la timp şi eficientă a produselor proaspete.

foto: iStock.com/chengyuzheng
Valorificare locală şi în restaurante cu stele Michelin
Portofoliul de ciuperci al Tupu include mai multe specii, inclusiv shiitake, ciuperci stridii (King Oyster), ciuperci coamă de leu (Spectrum Lion’s Mane) şi altele, şi va continua să se diversifice. Fiecare varietate de ciuperci are propriul ciclu de creştere, de la aproximativ o săptămână, până la câteva luni: „ajustăm aceste cicluri de creştere prin intermediul software-ului nostru climatic, pentru a ne alinia cererii pieţei, a ne îmbunătăţi eficienţa operaţională şi a minimiza risipa de alimente”, a spus Eldad Arnon.
Ciupercile produse de Tupu sunt valorificate în supermarketuri locale, dar şi în restaurante cu stele Michelin. Startup-ul va intra în curând şi în segmentul B2C şi explorează un model de vânzare direct către consumator.
Află mai multe informaţii detaliate despre acest business inovativ!
TOP PRODUCĂTORI DE CIUPERCI ÎN UE
Extinderea sectoarelor alimentare organice, vegane şi „gourmet” ajută la creşterea pieţei europene a ciupercilor de cultură.
Europa reprezintă doar 10% din piaţa mondială a ciupercilor. Importurile europene anuale sunt evaluate la 150 de milioane de euro şi aproximativ 45% din comerţul european cu ciuperci uscate constă în importuri din ţările în curs de dezvoltare. Preţurile de import pentru ciupercile uscate sunt în general mai mari în Europa decât în restul lumii. În următorii cinci ani, piaţa europeană a ciupercilor uscate este probabil să crească cu o rată anuală de 1-3%.
Olanda, Polonia şi Spania conduc topul european al producătorilor de ciuperci. În timp ce Germania este cea mai mare piaţă europeană pentru alimente ecologice, inclusiv pentru ciupercile uscate ecologice.
Ameninţări ale sectorului
Schimbările climatice, fluctuaţia preţului materiilor prime şi al energiei, constrângerile de reglementare, întreruperile lanţului de aprovizionare, costurile ridicate şi disponibilitatea forţei de muncă continuă să influenţeze dinamica pieţei, determinând industria să se adapteze şi să inoveze pentru a satisface cerinţele în evoluţie ale consumatorilor.
Principiile economiei circulare
Sustenabilitatea şi preocupările de mediu accelerează creşterea investiţiilor în tehnici inovatoare de cultivare, practici durabile şi diversificarea produselor, cultivarea ciupercilor fiind adesea considerată ecologică datorită amprentei reduse de carbon şi a capacităţii de a recicla deşeurile agricole. În plus, abordarea economiei circulare în industria ciupercilor, unde produsele secundare sunt utilizate ca resurse valoroase, rezonează cu angajamentul Europei de a reduce risipa alimentară şi impactul asupra mediului, susţinând perspectivele de creştere ale pieţei.
Citeşte mai mult despre dinamica şi perspectivele industriei ciupercilor în Europa!