Prepararea: Costița de porc se spală în apă caldă, se taie în bucăți potrivite și se pune la fiert. Între timp se curăță zarzavaturile, un morcov se dă pe răzătoare, restul se taie rondele. Ceapa se mărunțește, ardeiul se taie cubulețe. Se încălzește uleiul, se adaugă morcovul dat pe răzătoare și se înăbușe, după 2-3 minute se adaugă ceapa, apoi restul de zarzavat, ardeiul și se înăbușe toate împreună câteva minute. Se toarnă peste ele un polonic de zeamă fierbinte. Când costița este fiartă aproape de tot, se adaugă în ciorbă amestecul de legume, orezul, leușteanul mărunțit, se sărează și se fierbe în continuare. Când este gata, se trage deoparte, se lasă 2-3 minute, după care se amestecă smântâna cu zeamă fierbinte și se toarnă înapoi în ciorbă. Se acrește după gust cu zeamă de varză murată.
Cighir
Ingrediente: 1 kg piept de porc sau fleică, 500 g ficat de porc, 200 g plămâni, 200 g slănină, 100 g orez, 1 ceapă, 4-5 căței usturoi, 1 lingură untură, 2 ouă, sare, piper, boia dulce, maghiran, prapur de porc.
Prepararea: Se prepară separat compoziția de cârnați și compoziția de caltaboș. Pentru compoziția de cârnați se pisează usturoiul, se freacă cu sare și se toarnă peste 100 ml apă rece, apoi se lasă să stea 15 minute. Pieptul de porc se taie fâșii și se dă prin mașina de tocat carne, apoi se strecoară mujdeiul (usturoiul nu se pune), se asezonea-ză cu sare, piper și boia și se amestecă bine. Pentru caltaboș se fierbe ficatul 25-30 minute, apoi se scoate și se fierb plămânii și slănina. Ceapa mărunțită se călește în untură iar orezul se fierbe. Ficatul, plămânii și slăni-na se mărunțesc și se dau prin mașina de tocat împreu-nă cu ceapa, se adaugă orezul, se asezonează cu sare, piper și maghiran, apoi se amestecă. Cele două com-poziții se amestecă cu oul bătut. Prapurul se taie în bucăți de cca. 20×20 cm, se pune în mijlocul fiecăreia câte o mână de compoziție și se împătură cu marginile prapurului. Vor ieși 8-10 bucăți, în funcție de mărimea pe care o dăm. Se așază în tavă termorezistentă fără a adăuga grăsime și se prăjesc la foc mediu, timp de 40-50 minute. Se servesc atât calde cât și reci.
Cozonac cu nucă și rom
Ingrediente: pentru aluat – 400 g făină, 130 g unt topit, 100 ml lapte călduț, 3 linguri zahăr, 20 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri de ou, 1 praf de sare; pentru umplutură – 300 g nuci măcinate, 120 g zahăr, 2 linguri pudră de cacao, 2 albușuri de ou, 1 lingură aromă de rom; pentru glazură: 100 g zahăr pudră, 1 lingură aromă de rom, 1 lingură apă fierbinte, 50 g unt; alte ingre-diente: 1 gălbenuș de ou.
Prepararea: Se amestecă făina cu sarea și 2 linguri de zahăr. Se adaugă zahărul rămas și drojdia sfărâmată la laptele călduț și se lasă deoparte. Se amestecă apoi laptele cu făina, cu gălbenușurile și cu untul topit, și se frământă un aluat moale. Se lasă la dospit la loc călduț pentru 40 minute. Pentru umplutură se bate o spumă tare din albușuri și zahăr, în care se încorporează nuca, cacaua și aroma de rom. Aluatul dospit se împarte în 6 părți, fiecare se întinde într-o foaie dreptunghiulară. Se împarte și se întinde umplutura peste foi și fiecare se rulează separat. Într-o formă de cozonac căptușită cu hârtie de copt se așază 3 rulo-uri la bază, peste ele se pun alte 2 la margini, iar ultima se așa-ză la mijloc, peste celelalte două. Se unge cozonacul cu gălbe-nuș și se coace în cuptorul încins la 180 grade până ce devine auriu. Pentru glazură se amestecă ingredientele, și cu ajutorul unei pensule se unge cozonacul scos din cuptor. Se lasă să se usuce, după care se poate felia.