Cine ia cei mai mulți bani pentru taurine de carne? - Revista Ferma
2 minute de citit

Cine ia cei mai mulți bani pentru taurine de carne?

charolaise1 m Cine ia cei mai mulți bani pentru taurine de carne?

Potrivit documentelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Suceava este de departe județul din România cu cei mai mulți crescători de bovine de carne. Are 11.827 de fermieri eligibili pentru plata ajutorului național tranzitoriu pentru vite de carne, ANT 8, dintr-un total de 141.890 de fermieri în toată țara.

Cei 11.827 de fermieri încasează 97,40 euro/cap de animal din bugetul național.

„Pe zootehnie avem 13.473 de solicitări unice. Ce scheme de plată a solicitat fiecare fermier e greu de spus sau ce combinații sunt în cererile unice de plată. Nu avem o situație pe număr de animale, avem doar numărul fermierilor care au accesat aceste scheme de plată. Dar sunt cel puțin trei capete de animale pe exploatație agricolă și dacă doar aceste trei capete le înmulțim cu 11.827 de fermieri, dă o sumă”, ne-a declarat Iacob Vasile Caciur, director executiv APIA Suceava.

La polul opus, cei mai puțini fermieri care cresc vite de carne sunt în județul Ilfov. Potrivit datelor furnizate de APIA, doar 237 de fermieri din Ilfov au solicitat ANT pentru bovine de carne.

Pentru sprijinul cuplat pentru taurine de carne, care este 1.221,92 euro/cap de animal, acordat din fonduri europene, în Suceava sunt 25 de fermieri eligibili. Ceva mai puțini decât în Harghita, care este pe primul loc, cu 31 de fermieri eligibili pentru această subvenție. Condiție obligatorie pentru sprijinul cuplat la taurine este ca fermierul să dețină cel puțin 10 capete de animale eligibile la plată. APIA plătește acești bani doar pentru maxim 250 capete de vite dintr-o exploatație agricolă. În total, sunt doar 217 fermieri care primesc sprijinul cuplat pentru taurine de carne în 2015, potrivit datelor APIA.

„Noi ne-am bătut întotdeauna cu Harghita la vite de carne și la cultura de cartof”, recunoaște șeful APIA Suceava.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 – 30 septembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →