Dacă va obţine un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ar urma să numească în funcţia de comisar al agriculturii şi dezvoltării rurale un reprezentant al Partidului Popular European (PPE).
Informaţia, preluată de publicaţia Agriland.ie, a fost făcută publică de către un eurodeputat irlandez, Sean Kelly, care a anunţat că von der Leyen ar fi făcut această promisiune în timpul unei reuniuni a PPE desfăşurată ieri (9 iulie). Kelly a confirmat, de asemenea, că politicianul german a spus că „micromanagementul schemelor PAC trebuie să se încheie, ca parte a măsurilor de reducere a birocraţiei cu cel puţin 25%”.
Actualul comisar pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a preluat funcţia în 2019 de la irlandezul Phil Hogan. Selecţia noii Comisii Europene va avea loc în urma primei sesiuni plenare a noului mandat legislativ, programată între 16 şi 19 iulie, la Strasbourg. La prima şedinţă plenară, Parlamentul European îşi va alege noul preşedinte, vicepreşedinţii şi chestorii şi va decide asupra numărului de deputaţi europeni care vor participa în fiecare comisie parlamentară.
Evaluarea candidaţilor
După ce vor vota pentru desemnarea unui nou preşedinte al Comisiei Europene, eurodeputaţii vor evalua candidaţii pentru funcţiile de comisari, prin audieri publice. Înainte de a-şi prelua atribuţiile, noua Comisie Europeană va trebui să obţină aprobarea Parlamentului European, într-un vot în plen.
Odată ales, preşedintele Comisiei Europene selectează comisarii desemnaţi pe baza nominalizărilor din fiecare ţară din UE şi le atribuie diferite portofolii de politici. Există câte un comisar din fiecare ţară din UE.
Parlamentul European invită comisarii desemnaţi la audieri publice pentru a stabili dacă aceştia sunt potriviţi pentru posturile pe care doresc să le obţină. După încheierea audierilor, Parlamentul European organizează o dezbatere plenară în care preşedintele Comisiei Europene prezintă întreaga echipă de comisari şi priorităţile sale politice.