Cine a testat primul AgBot din România! - Revista Ferma
5 minute de citit

Cine a testat primul AgBot din România!

Înainte de a ajunge în Bulgaria, destinaţia finală, echipamentul robotizat Robotti a fost testat preţ de câteva ore în Insula Mare a Brăilei, pe suprafeţele lucrate de Agricost, companie deţinută din 2018 de Al Dahra Holding. Acţiunea s-a petrecut la sfârşitul lunii mai.

 tractor autonom complet funcÅ£ional - Robotti (1)_b


Un robot complet funcţional

Robotti este complet autonom şi versatil, putând efectua multiple lucrări agricole. El este controlat de un computer şi nu depinde de un operator uman, navighează singur şi urmează o rută optimizată în câmp, putând funcţiona zi şi noapte. Diferenţa majoră dintre acesta şi alte tractoare autonome existente în prezent pe piaţă constă în faptul că Robotti este un produs pe deplin funcţional, nu doar un concept, fiind comercializat deja în Europa şi Statele Unite.

 

Pus în mișcare de Kubota

Robotti este echipat cu motoare diesel Kubota, tiranţi posteriori şi o priză de putere acţionată hidraulic, foloseşte utilaje standard şi poate efectua sarcini diferite pe tot parcursul anului. Tractorul beneficiază de un sistem de ghidare RTK-GPS, având particularitatea deosebită de a transporta implementul în centru. Aceasta înseamnă că greutatea este perfect echilibrată şi distribuită uniform pe toate cele 4 roţi motrice, prin urmare nefiind necesară compensarea greutăţii.

 

Virează ușor ca orice tractor

O altă caracteristică este modul de întoarcere la capetele parcelei. Acesta poate vira ca orice tractor clasic prin omisiune de rând (în suveică) sau în modul „zero-turn”, care este practic o întoarcere pe loc, necesitând un spaţiu de manevră de numai 6 metri.

 

Siguranța pe primul plan

„Robotti este marcat CE şi echipat cu mai multe măsuri de siguranţă redundante. Scanare laser a câmpului vizual, două camere video, câte una în faţă şi în spate, bare de protecţie activate la impact pentru oprirea de urgenţă, lumini pentru lucru de noapte, butoane de oprire de urgenţă, zone de lucru delimitate virtual prin GPS şi opţiunea de control prin joystick îl fac să devină un standard de siguranţă în domeniul echipamentelor agricole autonome”, ne asigură reprezentanţii Vantage.

 tractor autonom complet funcÅ£ional - Robotti (2)_b


Două variante de echipare

Având o greutate de aproximativ 3.000 kg, Robotti reduce riscul de compactare a solului şi de deteriorare a culturilor, ceea ce conduce la randamente mai mari ale culturilor. În prezent, este disponibil în două variante de echipare, cu unul sau cu două motoare diesel Kubota de 75 CP fiecare, ambele modele având tracţiune integrală şi un consum între 3 şi 6 litri pe oră, în funcţie de lucrare şi de condiţia solului, viteza de lucru fiind de până la 8 km/h. Cele două modele disponibile sunt:

Robotti 75S – cu un singur motor, perfect pentru lucrări de teren mai uşoare, fără a fi necesară o priză de putere sau hidraulică externă;

Robotti 150D – pentru o muncă de teren mai elaborată, echipat cu două motoare diesel, un motor fiind dedicat propulsiei, celălalt servind priza de putere şi sistemul hidraulic extern.

 

APLICAŢII


– pregătirea patului germinativ;

– săpat, plivit, discuit;

– protecţia culturilor;

– fertilizare;

– monitorizarea culturilor.

 

SPECIFICAŢII TEHNICE


– lăţime operaţională: 3 m;

– lăţimea căii: 3,0-3,15 m;

– gardă la sol: 0,8 m;

– greutate (fără implement): 1.800 kg;

– viteza operaţională: 0-8 km/h;

– putere: motor diesel 2×18 kW;

– capacitate de ridicare: 750 kg.

 

Fermierul fără grijă

 

„Fermierul poate lăsa în siguranţă munca de teren pe seama Robotti, putând totodată monitoriza lucrul în timp real cu ajutorul camerelor de supraveghere aflate în dotare. Robotti are posibilitatea de a vă ţine la curent cu privire la modul în care progresează cu lucrările şi vă poate anunţa când a finalizat lucrarea”, se specifică într-un comunicat Vantage, companie specializată în comercializarea de soluţii şi tehnologii asociate agriculturii de precizie, cu 18 de activitate pe piaţa românească.

 tractor autonom complet funcÅ£ional - Robotti (3)_b


Soluţie pentru agricultura bio

Această platformă autonomă de înaltă tehnologie poate fi o soluţie şi pentru agricultura ecologică. Potrivit Agrointelli, în viitor ne vom baza tot mai mult pe agroecologie şi procese naturale. Modalităţile de a face acest lucru includ cultivarea în bandă şi chiar aşa-numitul concept de „pixel farming”, sistem care presupune cultivarea intercalată a diferitelor specii de plante pe aceeaşi parcelă.

 

Culturile intercalate

Acest concept porneşte de la premisa că diversitatea spaţială, temporală şi genetică de înaltă rezoluţie va spori procesele ecologice care susţin producţia de culturi şi furnizarea de servicii agro-ecosistemice.

Este deja un lucru dovedit că utilizarea mai multor specii pe suprafeţele arabile compacte are efecte pozitive puternice asupra randamentelor culturilor, conservării resurselor şi a biodiversităţii, reprezentând totodată o soluţie agronomică extrem de eficientă în ceea ce priveşte controlul dăunătorilor, patogenilor şi suprimarea buruienilor.

 

50 de roboți sunt pe lista de așteptare

Agrointelli spune că acordă prioritate cultivatorilor organici europeni care se ocupă în special de legumicultură. Deşi aceasta este o piaţă de nişă, se aşteaptă să fie doar o etapă în vederea tranziţiei la culturile de câmp pe suprafeţe mari. Compania daneză are toate motivele să fie încrezătoare în strategia sa, în condiţiile în care 15 astfel de roboţi lucrează deja în toată Europa şi alte 50 de unităţi aşteaptă să fie livrate până la sfârşitul anului.

 

un articol de LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →