Sectorul agricol arată cu mult diferit astăzi decât în urmă cu o sută de ani. Mecanizarea a schimbat dependenţa agriculturii de munca umană şi de tracţiunea animală. Iar aşa-numita Revoluţie Verde a pus accentul pe dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor moderne, cum ar fi îngrăşămintele chimice, pesticidele sau seminţele hibride, ceea ce a favorizat creşterea semnificativă a producţiei agricole. În prezent, se pune un accent din ce în ce mai mare pe practicile agricole sustenabile, care să satisfacă atât nevoile economice, cât şi cele legate de mediu şi de sănătatea umană.
TRANZIŢIA CĂTRE SUSTENABILITATE
În ultimii câţiva ani se vorbeşte tot mai mult despre durabilitate şi modificarea politicilor agricole pentru a sprijini tranziţia către modele de agricultură sustenabile, oferind o atenţie sporită instrumentelor digitale necesare pentru a produce această schimbare. Pe măsură ce adoptarea tehnologiei creşte, era digitală în agricultură continuă să prospere. De la măsurarea nivelurilor de nutrienţi din sol, până la monitorizarea irigaţiilor şi utilizarea imaginilor captate de drone pentru a cartografia şi estima apariția bolilor, inteligenţa artificială (IA) va deveni o prezenţă constantă în industria agricolă. IA este o tehnologie care include mai multe subseturi, cum ar fi învăţarea automată (machine learning). Aceasta permite computerelor să prezică matematic rezultatele sau să facă clasificări prin analiza unor cantităţi mari de date. Cel mai mare avantaj al IA este capacitatea de a face calcule complexe la o viteză mare, care anterior necesita resurse umane importante.
ChatGPT ”pune umărul” la progresul fermierilor. Cum?
Şi dacă tot vorbim cu atâta interes despre inteligenţa artificială, să amintim din nou de platforma ChatGPT, o formă de inteligenţă artificială operată de OpenAI, care promite să înlocuiască o mulţime de sarcini umane ce implică crearea de text.
Pornind de la această premiză, am încercat să aflăm cum vede ChatGPT impactul IA asupra agriculturii şi ce poate face această platformă pentru a răspunde provocărilor momentului. Astfel, am cerut să ni se prezinte cinci modalităţi prin care ChatGPT poate revoluţiona agricultura, iar răspunsul a venit în numai câteva secunde.
1. Predicţia randamentului culturilor. ChatGPT poate fi folosit pentru a prezice performanţa culturilor, precum randamentul, presiunea de boli sau condiţiile meteorologice optime. Aceste informaţii pot fi folosite pentru a ajuta fermierii să ia decizii informate cu privire la ce să însămânţeze, când să intre la semănat şi cum să îşi optimizeze producţia.
2. Sfaturi agricole personalizate. De asemenea, ChatGPT poate fi programat să ofere sfaturi personalizate pentru fiecare fermier în parte, în funcţie de condiţiile locale, istoricul culturilor şi a altor factori relevanţi. Aceste sfaturi pot include informaţii despre cele mai bune seminţe de plante, fertilizarea şi irigarea optimă, precum şi strategii de combatere a bolilor.
3. Îmbunătăţirea managementului fermei. ChatGPT mai poate fi utilizat pentru a analiza datele colectate din ferme, inclusiv cele privind structura culturilor, aportul îngrăşămintelor, al apei şi date despre efectivele de animale. Aceste informaţii pot fi apoi utilizate pentru a optimiza managementul fermei şi pentru a reduce costurile de producţie. În plus, ChatGPT poate oferi sfaturi şi soluţii personalizate pentru a ajuta fermierii să ia decizii mai bune în gestionarea afacerii lor.
4. Monitorizarea sănătăţii animalelor. ChatGPT poate fi folosit pentru a monitoriza sănătatea animalelor, detectând semnele timpurii ale bolilor sau comportamente anormale. Aceste informaţii pot fi utilizate pentru a preveni răspândirea bolilor şi pentru a oferi o îngrijire mai eficientă animalelor.
5. Reducerea risipei alimentare. Nu în ultimul rând, ChatGPT poate fi programat să analizeze datele privind producţia şi distribuţia alimentelor, pentru a identifica zonele în care are loc risipă alimentară şi pentru a sugera soluţii. Aceste soluţii pot include optimizarea proceselor de distribuţie, gestionarea mai eficientă a stocurilor şi donarea surplusului de alimente către organizaţii de caritate.
Evident, acestea sunt doar câteva dintre soluţiile propuse de această platformă de inteligenţă artificială. În ansamblu, IA poate fi un instrument valoros pentru a revoluţiona agricultura, ajutând la îmbunătăţirea productivităţii, reducerea costurilor şi promovarea agriculturii durabile.
IMPACT ECONOMIC
Cu o agravare a crizei climatice şi a conflictelor care afectează lanţurile globale de aprovizionare, este cât se poate de evident că agricultura modernă se confruntă cu un viitor incert. Pentru a supravieţui, trebuie să evoluăm, devenind mai productivi, durabili şi mai eficienţi.
Big Data poate rezolva o parte din probleme. Cu o analiză adecvată, datele structurate pot fi folosite pentru a îmbunătăţi planificarea culturilor, a reduce riscurile de pierdere a recoltei şi a cheltuielilor de producţie, a îmbunătăţi calitatea produselor agricole şi, nu în ultimul rând, a eficientiza gestionarea resurselor. Cu toate acestea, suntem încă în fazele incipiente ale acestei tranziţii inteligente. Prin investiţii mai mari şi concentrarea pe soluţii de întreţinere predictivă, se poate ajunge la un impact financiar pozitiv asupra activităţii din ferme.