Cezar Musteaţă, tânăr fermier în linia I - Revista Ferma
3 minute de citit

Cezar Musteaţă, tânăr fermier în linia I

„Eu sunt într-o zonă mai favorabilă, avem păduri şi un microclimat mai bun. Culturile de toamnă sunt bune. Problema mare este pe culturile de primăvară, unde am avut ceva precipitaţii, dar neuniforme. Sunt zone unde totul este bine şi zone unde porumbul mai are puţin şi moare”, declara fermierul pe 21 iulie a.c., în calitate de Speaker şi Invitat la evenimentul “Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture”.
În practica tehnologică, fermierul spune că foloseşte mult îngrăşăminte lichide, care „anul acesta au avut rezultate incomparabile faţă de cele solide, sunt şi mult mai accesibile, costuri mult mai mici, substanţă activă mai puţină pe tona de produs”.
Este şi adeptul tehnologiilor verzi, deşi domeniul se supune unor norme foarte drastice. „Folosesc semănat direct, folosesc covor verde, dar şi aici este o problemă pentru că vin anumite norme şi anumite strategii. Noi facem treaba asta cu înverzirea, doar că şi aceasta este constrânsă: să semeni într-o anumită perioadă, să întorci prin disc”, remarcă Cezar Musteaţă.

 

Tehnologia inteligentă n-are şanse de amortizare

 

„La 500-700 ha nu ai nici o şansă să amortizezi investiţiile. Este vorba despre investiţii de sute de mii de euro, dacă vorbim despre semănat variabil, fertilizat variabil, să ai tot lanţul, staţie meteo, cropio, să vezi nevoia de azot, să prevezi, să faci analiza ţesuturilor. Deci sunt basme. Este important să existe procesare, dar aceasta se face cu foarte mulţi bani.
Noi, fermierii, avem nevoie de bani pe termen lung, nu pe 5 ani, ci pe 10-20 ani. Vrem să avem sate vibrante, vrem să avem cât mai mulţi angajaţi în domeniu. Sigur că facem toate acestea, dar să fie subvenţionată forţa de muncă, cum este de exemplu în domeniul construcţiilor. Or, astea se bat cap în cap, pentru că dacă vorbim despre agricultură inteligentă, asta înseamnă mai puţini oameni, care oricum în mare parte sunt plecaţi în Occident”, a punctat, foarte realist, tânărul fermier ieşean.

Cezar Musteata_b

„Dezvoltarea satului românesc este posibilă doar prin procesare”

 

„Vânzarea de produse locale este o problemă. 80% din magazine nu sunt ale noastre şi nu vor să valorifice aceste produse, iar cele valorificate sunt cu nişte contracte înrobitoare pentru producătorul român. De asemenea, produsele naturale nu sunt încurajate, mâncăm brânza din ulei de palmier fără să ştim. Când vor fi susţinute măcelăria şi băcănia, atunci o sa trăiască bine şi micul producător, dar până atunci mai este cale lungă”, a încheiat Cezar Musteaţă.

Eu sunt într-un mediu asociativ destul de puternic pe Iaşi şi pe Bucureşti şi sperăm să fie auzit mesajul nostru. Uniunea Europeană ne vrea ecologişti. De acord, dar cum? E simplu de spus, dar avem nevoie de procesare, investiţii, lanţuri
CEZAR MUSTEAŢĂ
“Fermier în Linia Întâi” în judeţul Iaşi

“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi Revista Ferma.

material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →