Încrucișând un castravete cu un zucchini, acea varietate de dovlecei originară din nordul Italiei, Institutul de Cercetare și Formare în Agricultură, Pescuit, Alimentație și Producție Ecologică (IFAPA), asociat guvernului regional din Andaluzia, cu suportul companiei de biotehnologii Beyond Seeds, a creat ZUCCHIOLO.
Noua legumă poate fi consumată atât sub formă crudă cât şi gătită, iar în prezent este cultivată în aer liber, deşi este adaptabilă la cultivarea în seră. Are o durată destul de lungă de recoltare, până la patru săptămâni în condiţii de temperaturi normale, şi în prezent este comercializată exclusiv în Europa.
Potrivit cercetătorilor spanioli, se pot recolta în jur de 9-11 kilograme de zucchiolo pe metrul pătrat, iar dacă luăm în calcul o densitate de aproximativ 8.500 de plante la hectar, randamentul productiv poate depăși 100 de tone la hectar!
„În acești cinci ani de dezvoltare am obţinut o îmbunătățire genetică a produsului original, realizând marea provocare de a-l adapta pentru cultivarea în seră. Planta de zucchiolo are o structură între cea a unui castravete și a unui dovlecel, reprezentând o alternativă pentru producătorii care cultivă ambele legume. Are un ciclu scurt, ca toate cucurbitacele, și am dezvoltat varietăți atât pentru toamnă/iarnă, cât și pentru ciclul de primăvară”, a explicat Alfredo Sánchez-Gimeno, Marketing & Product Development Manager la Beyond Seeds, pentru site-ul Freshplaza.com.
Trei varietăţi de culoare
Zucchiolo oferă o mare versatilitate consumatorilor, şi nu doar în ceea ce priveşte preferinţele de gust. Având forma uşor ovală şi o greutate la maturitate de aproximativ 250 de grame, această legumă cultivată pentru moment în sudul însorit al Peninsulei Iberice este oferită în trei culori – verde închis, verde deschis şi gălbui.
În stare crudă, poate fi consumat cu tot cu pieliţă, deoarece are o textură moale şi nu prezintă spini pe suprafaţa exterioară, ceea ce permite folosirea întregului produs fără a genera deșeuri. În bucătărie, zucchiolo poate fi gătit ca un dovlecel sau chiar ca o vânătă. Iar ce este foarte important, are o durată de viaţă post-recoltare destul de lungă, deoarece poate fi păstrat în stare perfectă în afara frigiderului timp de aproximativ trei săptămâni, ceva total imposibil pentru un dovlecel sau un castravete.