„Pentru mine, cel mai important este că învăţ tot timpul ceva nou, ce pot să aplic şi în ferma mea” – EDVIN MIHELEȘ, Fermier și evaluator de daune la Agra Asigrări
Edvin Miheleş a absolvit Facultatea de Agricultură a USAMVB din Timişoara şi este, în prezent, masterand la aceeaşi facultate, unde studiază „Utilizarea durabilă a terenurilor agricole”. Acasă, la Nădlac, în jud. Arad, lucrează 17 hectare de teren.
Recunoaşte că până când a început colaborarea cu Agra Asigurări nu a ştiut nimic despre asigurările agricole. Colegii lui de la Agra Asigurări cred însă că evaluarea şi asigurarea daunelor din agricultură ar trebui să fie materie de studiu în universităţile de profil.
O meserie care te ajută
Edvin Miheleş spune că, în doar doi ani de zile, de când lucrează ca evaluator de daune pentru Agra Asigurări, a fost în aproape toate fermele din zona de vest a ţării şi a învăţat, practic, mai multe decât în patru ani de facultate: „Pentru mine, cel mai important este că învăţ tot timpul ceva nou, ce pot să aplic şi în ferma mea. M-a ajutat extrem de mult şi că am învăţat diferenţele dintre daunele provocate de grindină şi cele provocate de dăunători. Grindina e un fenomen din ce în ce mai des şi cu intensitate tot mai gravă nu doar în zona de vest”.
„Lucrăm împreună cu fermierii și avem o relație care se bazează pe respect. De aceea le dăm toate informațiile în mod transparent, iar ei nu se sfiesc să ne pună întrebări”, povestește Edvin.
“Noi, evaluatorii, contribuim practic la munca fermierului prin cunoștințele tehnice și îi înțelegem nevoile în caz de daună. Este un parteneriat, iar din acest punct de vedere, este un sentiment foarte plăcut”, spune Tibi Resiga, cel mai vechi evaluator de daune din echipa Agra Asigurări şi coordonator de echipe de evaluatori.
Echipă unită şi metodă de evaluare uşor de învăţat
Edvin Miheleş mai spune că îi place şi faptul că echipa de evaluatori Agra Asigurări este foarte unită şi că poate apela oricând, cu încredere, la colegii mai vechi, dacă are vreo nelămurire. Metoda de evaluare i se pare foarte corectă, atât după experienţa din ferma sa, cât şi din ce a văzut în alte ferme. A învăţat-o destul de uşor, iar faptul că lucrează doar pe tabletă, fără hârtii, i se pare „un lux”, simplu şi rapid.
Evaluatorii noi merg întotdeauna în echipă cu un evaluator cu mai multă experienţă, iar un evaluator de daune se poate dezvolta și ajunge chiar coordonator de echipă în scurt timp.
Edvin Miheleş are culturile asigurate la firma cu care colaborează, dar evaluarea daunelor în ferma sa o face o altă echipă de evaluatori.
Cei care vor să devină evaluatori de daune la Agra Asigurări participă la o întâlnire naţională, cu experţii firmei din România şi din Austria, unde află informaţii despre ce presupune această activitate şi despre metoda de evaluare. De asemenea, trebuie să aibă o firmă sauPFA, ca să poată semna un contract de colaborare.