Ce trebuie să faci pentru O RECOLTĂ DE 7 TONE/HA la GRÂUL semănat în noiembrie sau decembrie! - Revista Ferma
6 minute de citit

Ce trebuie să faci pentru O RECOLTĂ DE 7 TONE/HA la GRÂUL semănat în noiembrie sau decembrie!

CINE MAI SEAMĂNĂ GRÂU ȘI ORZ ÎN DECEMBRIE ȘI CE RISCURI ÎȘI ASUMĂ?

Sursa foto: Canva.com/imantsu

Avem trei situații. Tu în ce categorie te afli?

1. Cei care au semănat în epoca optimă, dar…

  • Sămânța a stat ca-n sac în pământ și abia acum germinează și plantele răsar sau,
  • O ploaie superficială a păcălit sămânța din sol să germineze, iar plantele s-au ofilit.

Este situația în care s-a aflat fermierul din Călărași – Alexandru Baciu. Vezi AICI ce NECAZ a pățit!

2. Cei care au așteptat ploile, după 3-4 luni de secetă, și acum dau zor cu semănatul.

Este cazul lui Constantin Voicu: ”Dacă sapi în pământ la 3 metri, este uscat. Am pregătit cu greu vreo 200 hectare pentru semănat grâu și rapiță. Dacă plouă 50 l/mp, semăn, dacă nu, NU. Nu mai vreau să mai pierd bani. Îl declar la APIA teren necultivat”, ne spunea fermierul pe 2 noiembrie. La o lună distanță, Constantin Voicu spune că solul a acumulat 35-40 litri, astfel că a putut însămânța 250 ha de teren.

3. Apoi sunt cei care seamănă cereale de toamnă după porumbul recoltat tardiv.

Ce faci dacă ai fost ”forțat” să ieși din epoca optimă de semănat?

În opinia inginerului agronom Octavian Groza – Consultant – Expert Agronom Agricover, două verigi tehnologice sunt foarte importante în cazul semănatului grâului în decembrie:

  1. Densitatea de semănat trebuie să fie puțin mai mare.
  2. Soiul. ”Dacă sunt soiuri românești, semănăm mai multă sămânță, dacă sunt străine, majorăm, dar nu atât de mult, pentru că au capacitate de înfrățire mult mai mare și multe dintre ele, cele nou create, au capacitate de înfrățire în primăvară. O cantitate mai mare de sămânță va da o densitate de spice suficient de mare pentru a putea face recoltă. De exemplu, la Glosa, putem să ajugem astfel la 7-8 tone/ha, asta dacă și fertilizăm, facem tratamente, combatem buruienile și dacă ne dă Dumnezeu puțină ploaie sau dacă putem iriga”, spune Octavian Groza.

Pierderi avem din start! Cum le compensăm?

Literatura de specilitate spune că la fiecare zi întârziere după epoca optimă, norma de sămânţă administrată se măreşte cu 50 b.g./mp.

Elena Trotuş, secretar ştiinţific al SCDA Secuieni, Neamţ, recomandă a creşte norma de sămânţă la hectar de la circa 550 boabe germinabile (b.g)/mp la 650 b.g./mp, astfel încât să asigurăm un minim de 650-700 plante/mp. Semănatul în afara epocii optime duce la pierderi de producţie între 165 kg/ha şi 1600 kg/ha.

Iată 5 măsuri urgente pentru a salva grâul semănat tardiv, recomandate de Elena Trotuş!

Octavian Groza (foto) are câteva sfaturi pentru cei care seamănă tardiv:

octavian groza 02 b Ce trebuie să faci pentru O RECOLTĂ DE 7 TONE/HA la GRÂUL semănat în noiembrie sau decembrie!

  1. Să aplice o fracție de îngrășăminte mai mică, pentru ca plantele care răsar să poată trece peste iarnă.
  2. Dacă răsar și au timp, să aplice o cantitate mai mică de îngrășăminte foliare cu microelemente, ca să facă plantele mai viguroase, să le ajute să treacă ușor peste iarnă, iar la primăvară să pornească bine în vegetație.
  3. La primăvară se vor uita la densitate, și în funcție de densitatea pe care o au, vor recalcula cantitate de îngrășăminte care trebuie aplicată ca să ajungă la producția pe care o poate da planta în situația care va fi la primăvară.

Grâu semănat în noiembrie și răsărit în martie. Ce producție credeți că a dat?

Revista Ferma a consemnat experiența specialiștilor Octavian şi Mirela Guler în experiențele Școlii de Soiuri, care în anul agricol 2017 în câmpul de experienţă cu soiuri de grâu au semănat la 26 noiembrie 2016 în condiţii foarte dificile. Răsăritul a fost în martie, deci după trei luni. Însă primăvara a avut un parcurs ideal pentru plante. Consecinţa a fost că cele mai bune producţii au trecut de 7.000 kg/ha, lucru ce părea absolut imposibil la începutul lunii martie, când pământul încă era gol”, arătau specialiștii.

Vezi aici detalii tehnlogice și imagini cu grâul de toamnă care a dat 7000 kg/ha, după a fost semănat în noiembrie și a răsărit în martie. 

Ce trebuie să se întâmple cu grâul înainte de venirea gerului năprasnic?

Octavian Groza spune că plantele trebuie să acumuleze anumite grade de temperatură, dar ținând cont că nu suntem în condițiile unor ierni foarte grele, cu -15…-25 grade C, și chiar dacă vine o astfel de temperatură, ea ține câteva zile, putem compensa oarecum partea de temperatură, care de fapt duce la acumularea unor substanțe la nivelul nodului de înfrățire.

Agronomul se referă la fenomenul de Criptovegetaţie. Vezi aici ce este criptovegetația și cum ajută grâul să treacă iarna cu bine! 

Cât de mult ne putem întinde cu semănatul?

grau in zapadaii1 b Ce trebuie să faci pentru O RECOLTĂ DE 7 TONE/HA la GRÂUL semănat în noiembrie sau decembrie!

”Dacă nu îngheață solul, ținând cont că grâul germinează la 7-8-10 grade în sol, grâul pornește în vegetație într-o săptămână, 7-8 zile. Ideal e să avem de la data semănatului 10 zile de timp bunicel de temperaturi pozitive peste 5-6-7 grade la adâncimea de semănat a grâului”, încheie specialistul.

ANM anunță ger, lapoviță și ninsoare! Vezi aici cât timp mai ai pentru semănat!

Semănat de toamnă cu soiuri de primăvară 

O soluție oferită de specialiștii agronomi de la publicația germană Agrarheute este semănatul alternativ al grâului cu soiuri de primăvară. O primă condiție este ca semănatul să se facă începând cu sfârșitul lunii noiembrie, când temperatura solului a scăzut. ”Grâul alternativ combină avantajele ambelor tipuri de soiuri: toleranța la îngheț și potențialul de randament al grâului de iarnă cu vigoarea și calitatea grâului de primăvară. Și asta cu doar o mică nevoie de vernalizare”, explică Agrarheute. Furnizorii de sămânță sunt cei care știu ce soiuri se pretează cel mai bine pentru semănatul de toamnă târziu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →