Ce testări se pot face în programul Forumului APPR? - Revista Ferma
6 minute de citit

Ce testări se pot face în programul Forumului APPR?

Răspunsul în fața aspectelor legate de necesitatea de a crește performanțele în producție se bazează în special pe activităţile de cercetare, dezvoltare şi consiliere tehnică.

 

REȚEAUA DE TESTARE APPR

În concordanță cu obiectivul agricultorilor de a produce mai mult și mai bine, în urmă cu câțiva ani Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) a realizat o reţea de cercetare agricolă aplicată – Reţeaua Independentă de Testare şi Analiză în Câmp (R.I.T.A.C.), pentru cercetări ştiinţifice agricole desfășurate în colaborare cu prestatori de servicii, institute de cercetare şi în parteneriat direct cu fermierii și cu companiile producătoare de seminţe care au activitate comercială în România.

În anul 2023, Forumul APPR continuă această inițiativă, fermierii care doresc să se alăture ca voluntari putându-se înscrie pe tot parcursul anului agricol, deoarece tematicile analizate sunt legate de toate verigile din tehnologia fiecărei culturi vizate.

testari APPR 1_b 

DE CE ESTE NECESARĂ TESTAREA?

Motivele principale care stau la baza demersului Forumului APPR de a realiza testări în câmpurile fermierilor sunt acelea de a li se oferi agricultorilor informații complementare față de cele se transmit astăzi pe piața de profil și de a se construi argumente foarte puternice pentru situațiile când li se solicită autorităților modificări legislative, derogări etc.

“Fiecare tip de genetică are caracteristici diferite pe care, în lipsa unui program de testare independent, le descoperim uneori când este prea târziu. De exemplu, rezultatele obţinute în anii favorabili culturii porumbului precum 2021 au fost foarte diferite în cazul anilor nefavorabili din punct de vedere climatic, precum 2020 sau 2022. Rezultatele obținute în ferme de-a lungul anilor demonstrează faptul că o simplă comparație între doi hibrizi sau două tehnologii diferite nu este suficientă și poate duce la concluzii pripite și nefaste. Foarte multi comercianți ne invită să testăm singuri produsele lor, să facem comparații și să tragem concluzii. Fără repetiții, rezultatele nu pot fi luate în considerare ca fiind reprezentative”, explică reprezentanții Forumului APPR.

testari APPR 2_b 

2 CONDIȚII OBLIGATORII

Alina Crețu, directorul executiv al Forumului APPR, precizează că rezultatele testărilor îi vor putea ajuta pe toți fermierii membri ai asociației, iar aceia care doresc să se alăture în programul de testări în câmp trebuie să respecte anumite condiții simple.
Două dintre acestea se referă la:

  1. LIMITAREA la maximum două teste pe cultură, de exemplu 2 la porumb şi 2 la floare, pentru siguranța de a urmări culturile până la capăt 
  2. ALEGEREA PARCELELOR, respectiv pe cel puţin 10 ha uniforme (ca formă şi textură) şi cu premergătoare identice pe ultimii doi ani, minimum

“Sunt necesare cel puțin 3 repetiţii, deci cel puţin 6 parcele de recoltat pentru fiecare test. Este nevoie de timp iar mijloacele de transport trebuie să fie suficiente.

Alina Cretu 2023_bPână acum, peste 100 de fermieri au fost implicați în proiecte de testare în exploatațiile agricole ale membrilor Forumului APPR. Cine dorește să ni se alăture, trebuie doar să își anunțe intenția, indiferent de momentul din an! – ALINA CREȚUDirector executiv Forumul APPR

Practic, la început, fermierul alege împreună cu reprezentantul Forumului APPR ce vrea să testeze. De exemplu, dacă vrea să testeze 2 densităţi diferite la porumb, alegem împreună toți parametrii, de la lățimea benzii și până la densităţile pentru a obţine o coerenţă cu testele deja făcute sau în curs de realizare. Aleg lăţimea benzilor de testare. Dacă sunt validate, Forumul APPR va prelucra şi va publica rezultatele”, spune Alina Crețu.

 

REZULTATE OBȚINUTE ÎN TESTĂRI

Fermierii care realizează testările împreună cu Forumul APPR vor primi toate rezultatele din testările similare de la alţi producători şi de la asociație.
“Avem nevoie de colaborarea și de implicarea fermierilor, deoarece direcțiile de testare sunt multiple și foarte răspândite geografic. Locațiile noastre de testare sunt pe proiecte diferite, de la cele care sunt legate propriu-zis de culturile de bază, precum grâu, rapiță, porumb, floarea soarelui, soia, sorg și până la proiectele care vizează genetica, tehnologii de cultivare, fertilizanți, produse de protecție a plantelor, agricultură regenerativă, agricultură digitală, etc. Pe aceste teme chiar căutăm să colaborăm cu cât mai mulți fermieri, deoarece fără aceștia rezultatele nu ar fi concludente”, precizează Alina Crețu.

testari APPR 3_b 

SURSE DE FINANȚARE A TESTĂRII

Finanțarea acestor cercetări se realizează fie prin surse private, de la fermierii membri ai Forumului APPR sau din resursele asociației, fie prin proiecte europene. Există un proiect prin care fermierii vor primi anumiți senzori pentru a putea verifica umiditatea și alți parametri. În cel mai recent proiect încheiat, 25 de ferme care au primit stații meteo performante.

La această dată, Reţea Independentă de Testare şi Analiză în Câmp a Forumului APPR dispune de peste 40 de puncte de testare în toată țara, la care se adaugă aproximativ 50 de ferme în cadrul cărora se desfășoară diferite teme de cercetare aplicată.

 

TESTĂRI POSIBILE ȘI RELEVANTE

Unele condiții de testare sunt câteodată uitate sau ignorate, de exemplu cultura premergătoare (pe minim doi ani), data de semănat, momentul efectuării erbicidatului etc.

Din cauza multiplelor activități din ferme, producătorii au rar posibilitatea de a urmări până la capăt experimentul. Foarte mulți fermieri, ghidați de comercianți se limitează la o observație pe teren, o rădăcină parcă mai bine dezvoltată, o talie parcă mai mare, o frunză parcă mai verde.
Tocmai de aceea Forumul APPR a organizat singura Reţea Independentă de Testare şi Analiză în Câmp, care activează în mod ştiinţific, în colaborare cu prestatori de servicii, institute de cercetare şi în parteneriat direct cu companiile producătoare de seminţe care au activitate comercială în România.

 

CONDIȚII NECESARE PENTRU TESTĂRILE DIN FERME

În general, în cazul testărilor pentru soiuri și hibrizi e nevoie suprafețe de până la 1 ha iar în cazul altor cercetări suprafețele necesare sunt mai mari. Fermierii trebuie să înțeleagă și situațiile în care trebuie să schimbe câte ceva din planurile inițiale, deși se încearcă să se meargă pe tehnologiile existente în ferme și să se adauge/schimbe unul sau doi parametri urmăriți.

Fermierii trebuie să dispună de spații de izolare pentru operațiunile speciale destinate acestor tipuri de activități.

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →