Ce spun fermierii despre Cioloș și ce ministru vor? - Revista Ferma
13 minute de citit

Ce spun fermierii despre Cioloș și ce ministru vor?

dacian ciolos2 m Ce spun fermierii despre Cioloș și ce ministru vor?

Pentru fermierii români, Dacian Cioloș, noul premier desemnat de președintele Klaus Iohannis, nu mai are nevoie de prezentare. Pe scurt, din octombrie 2007 până în decembrie 2008, Cioloș a fost ministru al Agriculturii. Din februarie 2009 până în februarie 2010, a fost director pentru dezvoltare rurală la Comisia Europeană. În perioada iulie – noiembrie 2009 a ocupat funcția de președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Agricultură, iar din 2009 până în 2014 a fost comisar european pentru Agricultură. În cariera sa de până acum, Cioloș a avut și momente în care a refuzat o funcție: în ianuarie 2009 a refuzat un post de secretar de stat la Ministerul Agriculturii în Guvernul condus de Emil Boc.

„Sunt conștient că asta se așteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, ci și pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe. (…) Un an de zile este o perioadă lungă, în sensul că nu o să ne putem limita doar la anumite acțiuni și la anumite decizii strict administrative, pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și a finaliza reformele pe care foarte mulți din societate le așteaptă”, a spus Dacian Cioloș, pe 10 noiembrie 2015, în primul său discurs de premier desemnat, la Palatul Cotroceni. Noul prim-ministru a precizat clar că are intenția de a asculta vocea poporului și de a colabora cu Parlamentul și cu toate partidele politice. „Pentru mine lucrul în echipă este esențial”, a mai spus Cioloș.

 

Mihail Dumitru, numele cel mai vehiculat pentru alegerea făcută de Cioloș în echipa sa pentru a conduce Ministerul Agriculturii, este și el unul de care fermierii români au mai auzit. La prima sa nominalizare pentru funcția de ministru al Agriculturii, în decembrie 2009, intervievați la vremea respectivă de Ziarul Financiar, Ioan Niculae, președintele Interagro și Viorel Matei, președintele de atunci al Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), spuneau că nu știu cine este Mihail Dumitru. Acum, după un mandat scurt, despre care unii vorbesc, diplomat, ca despre „o perioadă de liniște”, părerile fermierilor sunt împărțite între „mă gândesc cu groază” și „e ce trebuie”.

Mihail Dumitru a fost ministru al Agriculturii în Guvernul Emil Boc, din 23 decembrie 2009 până în 2 septembrie 2010, când a fost „remaniat”, înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură depuse de parlamentarii PSD și PC care îi cereau demisia. La precedentul mandat la conducerea MADR, Dumitru a venit din poziția de negociator-coordonator al PNDR pentru România la Comisia Europeană. „S-a lăsat impresia că, deși vin de la Bruxelles, nu știu să fac deosebirea între o vacă și o capră. Nu este adevărat, sunt un om al satului”, le replica Dumitru contestatarilor săi, după preluarea funcției de ministru al Agriculturii, în 2009.

Mihail Dumitru ocupă în prezent funcția de director general adjunct la DG Agri, poziție în care a fost avansat în februarie 2014. Înainte, acesta a fost director, tot la DG Agri, responsabil cu programele de dezvoltare rurală, funcție în care a fost numit în 2011.

Mihail Dumitru are 51 de ani și este din Râul Alb, jud. Dâmbovița. Este licențiat în Economie Agrară în cadrul ASE București și doctor în economie. De la absovirea Facultății de Economie Agrară, în 1988, a fost economist la Întreprinderea de stat pentru creșterea porcilor de la Stăncești, jud. Prahova. Din mai 1990 până în decembrie 1994 a fost cercetător științific la Institutul de Economie Agricolă, iar în perioada ianuarie – iulie 1995 a fost șef departament cercetare la același institut.

Din august 1995 și până în ianuarie 2000 a fost manager de sector agricultură, dezvoltare rurală, securitatea produselor alimentare la Delegația Comisiei Europene în România, iar până în august 2006 a fost șef al Departamentului agricultură și piață internă de la Delegația CE.

 

Precizăm că, la închiderea ediței, Mihail Dumitru nu era confirmat oficial ca propunere a lui Dacian Cioloș pentru conducerea MADR. Era însă cel mai vehiculat nume pentru acest post, așa că i-am întrebat pe fermierii cu care am stat de vorbă ce părere au despre o posibilă revenire a sa la șefia Ministerului Agriculturii. 

Iată ce cred câțiva dintre cei care fac agricultură atât despre noul premier, cât și despre Mihail Dumitru!

 

Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis

„Dacian Cioloș e un câștig enorm de mare pentru România. A fost unul dintre miniștrii Agriculturii care a lucrat la modul cel mai aplicat și de departe și-a îndreptat atenția cea mai mare către asociațiile profesionale la vremea respectivă și care ne-a adus poate cele mai mari satisfacții profesionale, având în vedere că a avut tăria și răbdarea, care este o mare calitate, de a ne asculta și de a aduce în teritoriu realitatea. (…) Mihail Dumitru este în sens opus. Din toate dezbaterile pe care le-am avut atât cât a fost ministru, nu pot să-i contest capacitatea dânsului, că nu cunosc, dar știu că la vremea respectivă am intrat într-un blocaj privind legislația pe agricultură. În același timp, să nu uităm că, la vremea respectivă, la bugetul pe anul 2010 Ministerului Agriculturii i s-au alocat 2 miliarde de lei și în Comisia de Agricultură Mihail Dumitru a spus că nu are nevoie de ei. Noi ne dorim foarte tare să avem un ministru al Agriculturii care să cunoască realitatea din teren, mai degrabă un practician. Cred că avem destui oameni capabili în agricultura românească, și care să nu facă politică, pentru a face legi armonizate cu regulamentele Uniunii Europene și adaptate la realitatea din România. (…) Sunt convins că în România sunt mult mai buni decât Mihail Dumitru. Nu contest că este bun tehnician la Bruxelles, dar pentru a pune în practică experiența de la Bruxelles îl avem deja pe domnul prim-ministru. Avem nevoie de un practician, care să cunoască bine realitatea din România”.

 

Nicolae Cioranu, președinte Federația Romovis

„După cum a decurs mandatul de ministru al lui Dacian Cioloș, mă bucur că va fi premier. Speranțele sunt mari. Cât a fost comisar european, noi, asociațiile, nu am avut o colabarare cu el, dar cât a fost ministru am colaborat super și sfaturile dumnealui au fost super, dar noi nu le-am putut pune în aplicare”.

 

Laurențiu Baciu, președinte LAPAR

„Cioloș este o soluție la prima vedere bună, ținând cont de CV-ul comisarului. Colaborarea cu dânsul, nu numai când era ministru al Agriculturii, a fost normală, și chiar cu interes din partea dânsului. Țin minte, era comisar european și cât de mult căuta să ne lămurească de cât de eficiente sunt camerele agricole pentru agricultori și ne îndemna și chiar ne dădea soluții să se înfințeze și în România. Acum are o altă postură și nu aș mai putea anticipa care i-ar fi comportamentul și obligațiile. (…) Cel cu care noi vom lucra la Ministerul Agriculturii aș vrea să fie un specialist, un practician, nu șoarec de bibliotecă. (…) Domnul viitor prim-ministru îi cunoaște foarte bine pe mai toți agricultorii ăia potenți, care ar putea oricând să vină să facă, cu succes, o treabă bună la Ministerul Agriculturii. Avem valori, numai că trebuie folosite. Nu ne așteptăm la nimic, dacă nu vom pune oamenii care să înțeleagă fenomenul. Aș dori un ministru care să fi fost practician și cu care să poți dezbate un subiect și să găsești soluții. Cioloș practician nu a fost, dar pe structura pe care a plecat, asta îi trebuia. Una e să gestionezi și să urmărești cum se realizează niște politici publice și alta e să găsești soluții practice pentru N situații care apar în agricultură. Noi trebuie să luptăm pentru performanță. (…)

Din câte îmi amintesc eu, principalul candidat la Ministerul Agriculturii a mai fost ministru și a fost dat afară pe motive de incompetență. Nu știu dacă între timp a mai învățat ceva despre agricultură. (…) Eu n-am nimic cu nimeni, dar oamenii ăștia, dacă văd că le este căciula mare, de ce se mai bagă? Miniștrii de până acuma n-au înțeles că rolul lor este să lucreze pentru fermieri, ci au înțeles că rolul lor este să contracareze fermierii ori de câte ori au o problemă. (…) Eu deja stau și mă gândesc cu groază cât voi avea de muncă”.

 

Emil Dumitru, președinte Federația Pro Agro

„Desemnarea unui nou premier în persoana domnului Dacian Cioloș pentru fermieri nu poate fi decât un plus, pentru că vine din zona agricolă. La Ministerul Agriculturii nu aș vrea să discut de persoane, ci de principii. Să vedem care este expertiza profesională, care sunt rezultatele, ce obiective își propune, că înțeleg că va veni și cu un program de guvernare. (…) Pe Mihail Dumitru îl știu de la momentul în care a preluat mandatul de ministru al Agriculturii, a fost un mandat scurt, în care s-a așternut o oarecare liniște, nu știu ce își propune, cum vrea să revoluționeze agricultura României, aș vrea să văd progamul de guvernare pe agricultură, nu vreau să discut oamenii. (…) Asta este foarte important pentru noi, fermierii, să vedem că există interes din partea Guvernului pentru agricultura României. Sunt multe lucruri din viziunea domnului Cioloș pe care le-am regăsit în Politica Agricolă Comună și pe care și eu le împărtășesc și, în general, fermierii le împărtășesc: aceea de asociere, de organizații profesionale, de a împărți echitabil profitul pe filieră, dar mai e nevoie să le și punem în practică”.

 

Mihai Petcu, fermier

„Dacian Cioloș este un om deosebit, cu multă expoeriență, cu un orizont foarte larg, cu pregătire europeană la cel mai înalt nivel. A condus foarte bine ministerul, poate să conducă și țara foarte bine. (…) E un om realist, fără idei preconcepute. După mine, este un om la locul potrivit, care se poate descurca. {tiu că și Mihail Dumitru a fost o vreme ministru și n-a avut nimeni să-i reproșeze nimic, un om serios și cu experiență. Credeți că paleta de unde să alegi este foarte mare?”.

 

Radu Timiș, președinte Asociația Română a Cărnii

„Guvernul tehnocrat era singura soluție viabilă pentru perioada asta, ca să se mai miște și o parte dintre proiectele posibile pe infrastructură, iar din punctul de vedere al nostru, al zonei de insdustrie alimentară și agriculturii, e cu atât mai bine, pentru că el venind din zona asta poate să ajute și mai mult. Din punctul nostru de vedere (Dacian Cioloș – n.red.) e cea mai bună alegere pentru momentul acesta. Personal nu am mai colaborat cât a fost ministru al Agriculturii, dar el are acest atu, în sensul că a fost comisar european și poate să ajute foarte mult în zona fondurilor europene și a deblocării anumitor proiecte europene pentru România. La Ministerul Agriculturii, pentru continuitate ar fi bine să rămână Daniel Constantin, pentu că el și-a făcut treaba foarte bine, dar fiecare ministru își face echipa”.

 

Ilie Van, președinte Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România

„După părerea mea, Dacian Cioloș e o soluție foarte bună. Am colaborat mult când era ministru, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, după aceea comisar european, și cred că este soluția foarte bună pentru momentul ăsta. Mihail Dumitru a fost foarte puțin ministru al Agriculturii, și dânsul a avut o activitate destul de bună, e ce trebuie, are experiență de la Comisia Europeană, știe politici europene, iar agricultura României are nevoie de astfel de experți”.

 

Dragoș Frumosu, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA

„Nu am un punct de vedere extraordinar față de minunile pe care ministrul Cioloș le-a făcut la Ministerul Agriculturii. A fost un ministru ca toți ceilalți, a fost numit tot politic, de Tăriceanu, pe vremea guvernării președintelui Traian Băsescu, susținut de Gheorghe Flutur. Personal, eu sunt puțin dezamăgit de activitatea de atunci a domnului Cioloș, pentru că în nenumărate situații (…) i-am dat personal plicuri prin care încercam să îi arăt coprupția din instituția care la moentul respectiv se numea Sapard, cu documente, cu număr de dosare penale ale unuia dintre directorii de la acel moment, și nu s-a întâmplat absolut nimic. Între timp, a căpătat o experiență prin activitatea sa la Comisia Europeană, nu o experiență cu care să coordoneze un guvern al unei țări și să fie foarte capabil să înțeleagă o macroeconomie, dar experiența acumulată pe perioada mandatului de comisar european poate să aducă un plus față de alți prim minștri din țară. (…)

Mihail Dumitru, câteva luni de zile cât a fost ministru, pentru mine nu a arătat absolut nimic, a fost o perioadă ștearsă și perioada dânsului la Ministerul Agriculturii a fost doar o perioadă care l-a ajutat ulterior la CV. (…) Experiența fondurilor europene ca și activitate nu înseamnă o experiență în cadrul unui minister al Agriculturii din România. Ambii au fost la momentul respectiv puși politic, au jucat în hora politică și au respectat condițiile politice. Față de Dacian Cioloș am totuși un punct de vedere puțin mai pozitiv”.

 

Aurel Popescu, președinte ROMPAN

„Sunt bineveniți și îi așteptăm să facă treabă și să ducă mai departe ce am început. Îi cunosc, am lucrat cu amândoi, și Dacian Cioloș este un profesionist foarte bun și Mihail Dumitru la fel. Noi, care suntem apolitici, așteptăm profesioniști să facă treabă și mai bună, dacă se poate”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →