Ce se schimbă la legea vânzării terenurilor? - Revista Ferma
6 minute de citit

Ce se schimbă la legea vânzării terenurilor?

teren11 m Ce se schimbă la legea vânzării terenurilor?

În primul rând, se va schimba ordinea preemptorilor. Legea 17/2014 dă întâietate la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, și statului român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS), în această ordine, la preț și în condiții egale.

MADR a propus ca pe primul loc să fie statul, apoi arendașii și proprietarii vecini, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții prevăzute în avizul tehnic.

Reprezentanții fermierilor vor însă ca primii care au dreptul de a cumpăra terenul agricol să fie arendașii, urmați de proprietarii vecini și statul român.

 

Un Comitet cu fermieri va da avize tehnice

MADR a mai propus înființarea unui Comitet tehnic în fiecare județ, structură fără personalitate juridică, în subordinea Prefecturii.

Comitetul va fi format din 11 membri: 6 reprezentanți ai organizațiilor agricole reprezentative, 1 reprezentant al Asociației Comunelor din România, 1 reprezentant al Consiliului Județean, 1 reprezentant al Direcției agricole, 1 reprezentant al Ministerului Finanțelor și 1 reprezentant al Prefecturii.

Reprezentanții fermierilor au propus și înființarea unei noi Agenții în subordinea MADR, cu atribuții principale în exercitarea dreptului de preempțiune și achiziționarea terenurilor agricole din partea statului. Rămâne de văzut care vor fi rolul și atribuțiile noii Agenții și ale ADS.

 

Cum se împart atribuțiile?

Comitetul va verifica îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare de către preemptor sau potențialul dobânditor, precum și exercitarea dreptului de preempțiune, va emite adeverința sau avizul tehnic în vederea emiterii avizului final necesar încheierii contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole și va sesiza către MADR neregulile în aplicarea legii.

Avizele tehnice emise de Comitet vor fi eliberate de către primării, care le vor publica timp de 30 de zile. Taxele necesare pentru emiterea avizelor vor fi stabilite prin norme metodologice, iar sumele încasate vor merge la bugetul local.

Ministerul Agriculturii va verifica, la rândul său, îndeplinirea condițiilor legale de vânzare-cumpărare și exercitarea dreptului de preempțiune și va emite avizul final. Pentru terenurile până la 30 ha inclusiv, avizul final va fi emis de către structurile teritoriale, iar pentru terenurile de peste 30 ha, de către structura centrală.

Structurile MADR vor avea 30 de zile lucrătoare de la comunicarea avizului tehnic pentru verificări și încă 5 zile lucrătoare pentru emiterea avizului final.

Avizul tehnic sau cel final pot fi anulate ca urmare a decesului vânzătorului, preemptorului, potențialului dobânditor sau a unei hotărâri judecătorești.

De asemenea, MADR va constata contravențiile și va aplica sancțiunile prevăzute de lege. Amenzile pentru tranzacțiile fără avize legale sau încâlcând dreptul de preempțiune se vor dubla, până la 100.000 lei – 200.000 lei.

Tot MADR va înființa, gestiona și administra baza de date a terenurilor agricole din extravilan.

 

Noi condiții la vânzarea terenurilor agricole

Ca să poată cumpăra teren agricol în România, MADR a propus ca persoanele fizice și cele juridice să respecte următoarele condiții:

a) să aibă cunoștințe de bază în domeniul agricol;

b) să facă dovada desfășurării activității agricole pentru o perioadă între 3 ani și 5 ani. Reprezentanții fermierilor sunt mai drastici și cer minimum 5 ani.

c) să argumenteze în scris motivele cumpărării terenului;

d) pentru persoanele juridice, 50% din venitul total al ultimilor 3 ani să fie venit din activități agricole. Pentru fermierii români nu e suficient: aceștia vor 75% venit din activități agricole;

e) persoanele juridice să dovedească reședința sau domiciliul în România a asociaților, pentru o perioadă de 5 ani, cu excepția asociaților cetățeni români;

f) alte condiții instituite de structura care emite avizele necesare vânzării-cumpărării terenurilor agricole, în raport de dezvoltarea socio-economică locală sau județeană, stabilite prin ordin al prefectului.

MADR a mai propus ca deținătorii terenurilor agricole achiziționate în scopul desfășurării activităților agricole să mențină destinația acestora pe o perioadă de 5 ani. Reprezentanții fermierilor au completat cu propunerea ca terenurile agricole achiziționate după intrarea în vigoare a noii legi să poată fi înstrăinate după 5 ani.

Excepție de la aceste condiții va face doar statul, prin ADS. Totuși, pentru reglementarea destinației terenurilor achiziționate de ADS, MADR a propus să fie prevăzut în contractul cadru de concesionare destinația producției obținute.

 

Cum se va derula vânzarea terenurilor?

La fel ca în prezent, vânzătorul înregistrează, la primăria unde se află terenul, o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare. Primăria va avea la dispoziție 5 zile lucrătoare (față de o zi lucrătoare în prezent) de la data înregistrării documentației ca să afișeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina de internet.

Tot în 5 zile lucrătoare, primăria va transmite Comitetului tehnic județean dosarul cu lista preemptorilor, copiile cererii de afișare, ofertei de vânzare și ale documentelor doveditoare.

Titularul dreptului de preempțiune sau potențialul dobânditor va avea 30 de zile să își manifeste în scris intenția de cumpărare și să înregistreze acceptarea ofertei la sediul primăriei unde a fost afișată. În termen de 3 zile de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, Primăria va afișa datele care vor fi stabilite prin norme metodologice și le va trimite Comitetului.

Dacă în cele 30 de zile mai mulți preemptori sau potențiali cumpărători își manifestă intenția de cumpărare, la același preț și în aceleași condiții, Comitetul va alege „câștigătorul” în funcție de respectarea condițiilor și va comunica vânzătorului. În 3 zile lucrătoare după alegerea cumpărătorului, Primăria va transmite Comitetului datele de identificare ale acestuia, pentru verificarea condițiilor legale.

Dacă un preemptor de rang inferior oferă un preț mai mare decât cel din oferta de vânzare sau cel oferit de ceilalți preemptori de rang superior lui, vânzătorul poate relua procedura, cu noul preț.

Propunerile nu sunt finale, ci mai trebuie dezbătute public. După ce legea modificată va intra în vigoare, Guvernul va avea 30 de zile pentru actualizarea normelor metodologice.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 – 31 august 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →