CE SCHIMBĂ NOUA LEGE A LAPTELUI? - Revista Ferma
5 minute de citit

CE SCHIMBĂ NOUA LEGE A LAPTELUI?

Noua lege, adoptată de Parlament în luna octombrie, reglementează sectorul laptelui şi al produselor lactate, al produselor care conţin ca ingrediente lapte sau produse lactate, al produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora.

Produsele finite, inclusiv mâncărurile, produsele de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie șau produsele culinare din alimentaţia publică ce au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi a produselor lactate NU vor putea purta această inscripție pe etichetă.

 

ALTE PRODUSE DECÂT LACTATELE

Denumirea sub care vor fi vândute alimentele va trebui să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație. Noua lege mai prevede că în cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate, procentul acestora va fi menţionat pe etichetă.

Mai mult, produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate vor fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

laptele in UE 1_b 

EXCEPŢIE DE LA LEGE!

Prevederile noii legi vizează procesatorii din sectorul lapte și comercianții, precum și operatorii economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și care comercializează produse lactate prin rețelele comerciale

Legea nu va fi aplicată producătorilor agricoli persoane fizice ce vând lapte și lactate obținute în propria fermă/gospodărie în condițiile Legii 145/2014, cu atestat de producător.

 

CE PRODUSE VOR PUTEA PURTA ETICHETA “PRODUS ROMÂNESC”

Noua lege interzice și inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs Românesc” dacă acestea nu respectă art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie ca Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Mai exact, prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România.

Amenda pentru cei care încalcă această prevedere va fi între 20.000 lei și 50.000 lei, precum și oprirea temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor.

Suntem curioși dacă, odată cu aplicarea noii legi, o să dispară etichetele de tipul ”lapte puternic românesc”.

 

DE CÂND VA FI APLICATĂ LEGEA

Oricum, mai avem de așteptat, căci legea va fi aplicată, cel mai probabil, de anul viitor. Mai întâi, legea trebuie promulgată de președintele țării, apoi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze normele metodologice și ghidul de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, care trebuie aprobați prin hotărâre a Guvernului.

Ca fapt divers, la votul final din Camera Deputaților, din 19 octombrie, noua lege a laptelui a primit 255 de voturi ”pentru”, 3 abțineri, din partea unor deputați neafiliați politic în prezent și un singur vot împotrivă, din partea deputatului USR Claudiu Năsui.

 analiza laptelui_b


OBSERVATORUL LAPTELUI

Tot prin noua lege,  în cadrul direcției de specialitate dinMinisterul Agriculturii,vafi înființat Observatorul laptelui și al produselor lactate. Acesta va monitoriza piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate, având ca scop centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și a costurilor de producție.

Observatorul laptelui și al produselor lactate va fi organismul de legătură cu Observatorul pieței laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene. Acesta va primi date de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescuˮ, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și Autoritatea Vamală Română.

 

CE DATE DESPRE SECTORUL LAPTELUI VOR FI CENTRALIZATE

Vor fi centralizate date privind efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oaie, capră, cantitatea de lapte crud materie primă produsă, respectiv livrată direct pe piață, către prim cumpărători sau către procesatori, numărul procesatorilor din sectorul lactate, capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care să rezulte cantitatea și prețul laptelui crud materie primă colectat de către aceștia, cantitatea de lapte procesat și cantitatea de lactate realizată. Observatorul laptelui va monitoriza și achizițiile intracomunitare de lapte crud materie primă, produse semiprocesate și produse finite, precum și importul-exportul din țări terțe din aceste produse.

Procedurile și frecvența de colectare a datelor vor fi stabilite de structura nou înființată și aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii. Pe baza datelor colectate, Observatorul laptelui va întocmi, lunar, rapoarte punctuale și/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii, care vor fi puse la dispoziția entităților implicate în sectorul laptelui și al produselor lactate.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →