Ce șanse de reușită au cerealele răsărite acum și aflate în stres hidric?! Mai promit ele recolte de 6-8 t/ha? - Revista Ferma
4 minute de citit

Ce șanse de reușită au cerealele răsărite acum și aflate în stres hidric?! Mai promit ele recolte de 6-8 t/ha?

Fermieri DISPERAȚI: Începutul de an secetos și călduros, cu vânt tăios usucă pământul și plantele de cultură

iStock 177099349 Ce șanse de reușită au cerealele răsărite acum și aflate în stres hidric?! Mai promit ele recolte de 6-8 t/ha?
Credit foto generică: istock.com/zhuda – Grâu în teren uscat

După ce meteorologii ne-au anunțat recent că 2023 a fost cel mai cald an din istoria României, începutul de an 2024 pare că vrea să bată acest record. Primii care suferă sunt FERMIERII.

Munteanu Ștefan (Bârlad, jud. Vaslui) a postat imagini cu orzul semănat la începutul lunii octombrie 2023 și neînfrățit la data de 2 ianuarie 2024.

Orz neinfratit Munteanu Stefan Facebook Ce șanse de reușită au cerealele răsărite acum și aflate în stres hidric?! Mai promit ele recolte de 6-8 t/ha?
Credit foto Munteanu Ștefan (Bârlad, jud. Vaslui) – facebook: Orz semănat la începutul lunii octombrie 2023 și neînfrățit la data de 2 ianuarie 2024

Ce șanse de revenire mai au cerealierele răsărite acum și aflate în stres hidric?

Utilizatorul facebook Mihai Florea: ”Dacă ține iarna cu el și cu lucrări la timp, se face! Așa aveam și eu anul trecut și am făcut 8 tone”.

Alt fermier a răspuns: ”Nu arată rău. Cu o tehnologie optimă și precipitații în primăvară poți să faci 6-7 tone/ha”.

Trei scenarii negative și unul pozitiv

Din cauza toamnei secetoase, cerealele de toamnă abia răsărite n-au apucat să înfrățească. În acest stadiu de vegetație, tinerele plante sunt expuse unor riscuri majore.

Scenariile negative pentru cerelierele de toamnă abia răsărite sunt:

  1. Uscarea completă a plăntuțelor din cauza deficitului hidric și a temperaturilor deosebit de ridicate pentru această perioadă.

Citește AICI un articol complet despre Nevoia de frig a grâului în repausul vegetativ.

  1. Din cauza vremii blânde, culturile sunt expuse atacurilor de boli și dăunători. „Iernile călduroase aduc surprize neplăcute în sensul de atacuri ale dăunătorilor. Sunt dificil de detectat şi şi mai dificil de combătut, în culturile de câmp în special”, a explicat Costin Telehuz, secretar de stat Ministerul Agriculturii, pentru Observator!

„Iar la culturile de porumb în primăvară s-ar putea să apară sfrederitorul şi răţisoara pentru că aceştia hibernează în sol. Grâul o să fie foarte afectat pentru că nu a înfrăţit din toamnă”, adaugă Claudia Dunăreanu, director Staţiunea de cercetare agricolă Șimnic.

  1. Risc de îngheț. În lipsa unui strat de zăpadă protector, ciclonul polar anunțat de Administrația Națională de Meteorlogie pentru sfârșitul acestei săptămâni ar putea fi lovitura de grație pentru culturile sensibilizate și necălite.

Scenariul pozitiv vine tot din partea climei: precipitațiile și temeraturile negative, anunțate și ele pentru acest sfârșit de săptămână.

Pământ uscat-uscat în primii 10 cm de sol și dedesubt

Fermierul Ion Olteanu Constantin, administratorul Agromad Crops, cu sediul în localitatea Măgurele, judeţul Ilfov, cu peste 12.000 ha, risipite în peste 50 localităţi, din Teleorman, Olt, Ilfov, Giurgiu şi Dâmboviţa, a evidențiat într-o postare pe facebook stresul hidric al grâului:

”Se vede cât de mare a fost deficitul de apă! Din nou, pământul aproape uscat în primii 10 cm și uscat-uscat în următorii! Cu atât mai mult trebuie luată în considerare schimbarea mentalității și a sistemului de lucrări și trecerea către o agricultură conservativă! Să aveți recolte normale, dragi fermieri! La mulți ani!”

Ion Olteanu Constantin fotor grau in stres hdric 3 ianuarie Ce șanse de reușită au cerealele răsărite acum și aflate în stres hidric?! Mai promit ele recolte de 6-8 t/ha?
Credit Foto: Ion Olteanu Constantin – facebook (3 ianuarie 2024)

Iarna celor 21 de grade Celsius. Cel mai ”torid” Crăciun de când se fac măsurători în România

Potrivit unei informări a Ministerului Mediului, 2023 a fost cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 – 2010.

Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun cu o maximă de 17 grade Celsius.

Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat s-au înregistrat aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani.

 

VEZI AICI ce trebuie să faci pentru O RECOLTĂ DE 7 TONE/HA la GRÂUL semănat în noiembrie sau decembrie!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →