Cu doar câteva zile înainte de audierea sa de către membrii Parlamentului European, proaspătul comisar european pentru Agricultură şi-a prezentat prioritățile în ceea ce priveşte politicile agricole ale Uniunii Europene.
Printre obiectivele asumate la început de mandat, luxemburghezul Christophe Hansen a promis să identifice noi surse de venit pentru fermieri, pe lângă veniturile din piață și subvențiile publice. Una dintre alternativele propuse ar putea fi, în opinia acestuia, recompensarea serviciilor de mediu, cum ar fi agricultura pentru captarea carbonului, care ar putea aduce un aport important veniturilor fermelor.
Securitatea veniturilor, obiectiv principal al PAC
Christophe Hansen a subliniat acest lucru în răspunsurile sale la o listă de întrebări din partea Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, în pregătirea audierii sale programate pentru 4 noiembrie. Hansen susținea atunci că unul dintre obiectivele de bază ale Politicii Agricole Comune (PAC) trebuie să rămână securizarea veniturilor fermierilor. Totuși, nu a menționat explicit plățile directe în acest context. Potrivit acestuia, fondurile UE ar trebui să ofere stimulente mai mari pentru serviciile de ecosistem și să susțină fermierii mici. În locul unor noi propuneri legislative de protecție a mediului, Hansen consideră că este esențială aplicarea mai eficientă a legilor existente. De asemenea, el este hotărât să întărească poziția fermierilor în lanțul alimentar.
Sprijin sporit pentru tinerii fermieri
De asemenea, succesorul lui Janusz Wojciechowski consideră că reînnoirea generațională este crucială pentru viitorul agriculturii, iar sprijinul pentru tinerii fermieri trebuie îmbunătățit. Aceasta reprezintă, în opinia sa, o prioritate strategică pentru viitorul sectorului agricol.
El a subliniat, totodată, rolul important al femeilor în zonele rurale, spunând că accesul acestora la fondurile PAC și la credite ar trebui simplificat considerabil.
Întrebat despre extinderea UE, politicianul PPE a subliniat că integrarea Ucrainei ar întări Uniunea ca actor geostrategic în domeniul agricol. Acest lucru, consideră el, ar permite Uniunii să-și extindă rolul în asigurarea securității alimentare globale. „Autonomia strategică a UE în aprovizionarea cu alimente, furaje și biomasă ar crește, iar disponibilitatea de terenuri agricole valoroase ar fi consolidată”, a argumentat Hansen.
Vezi ce au scris jurnaliştii de la Politico despre audierea lui Christophe Hansen!