Au lipsit desigur o bună parte din protagoniştii de altădată, dar cei care au semnat condica de prezenţă, în mare măsură au făcut-o pentru a-şi prezenta noutăţile. Unele expuse în premieră, altele nu chiar atât de vechi încât să nu fie promovate în continuare. Aşa cum s-a întâmplat de multe ori în aceşti aproape doi ani de pandemie, marii producători de maşini şi echipamente agricole au acordat o atenţie deosebită lansărilor online, însă nimic nu se compară cu o prezentare în format fizic.
Deutz-Fahr în culoarea ”green java”
NHR Agropartners, unul dintre „alergătorii de cursă lungă” ai târgului de la Indagra, şi-a propus, de pildă, să-şi seducă publicul cu tractorul Deutz-Fahr 7250 Agrotron TTV Warrior ediţie specială, care înglobează caracteristici de top şi este vopsit într-o culoare verde metalizat ce-ţi fură privirea…
În plus, achiziţia acestuia are şi o componentă socială, pe care producătorul german şi-o asumă în numele cumpărătorului. Practic, dacă vei investi într-un astfel de tractor de culoare ”verde java”, produs în numai 500 de exemplare, grupul SDF va dona suma de 2.500 de euro în scop caritabil unei organizaţii sau pentru a susţine o cauză anume în comunitatea din care faci parte. Tu vei alege destinaţia banilor, fie că e vorba de o şcoală, o grădiniţă, un lăcaş de cult sau un stabiliment social, cultural şi chiar o echipă sportivă. Gest care cu siguranţă nu va rămâne neobservat.
Controlul mecanic al buruienilor
Pe de altă parte, pentru fermierii care practică agricultura ecologică, NHR a expus la târgul de la Romexpo o prăşitoare pe opt rânduri de la compania Einböck – modelul Chopstar cu sistem Row Guard, utilaj care promite să asigure rezultate excelente în ceea ce priveşte controlul buruienilor, aerarea solului, fixarea azotului şi reglarea echilibrului de apă, putând fi utilizat chiar şi în soluri medii şi grele. Având un necesar de putere de numai 80 CP, acest cultivator este ghidat prin calculator cu ajutorul unor senzori care urmăresc rândurile de cultură, protejând plantele.
Sistemul Row-Guard cu care vine echipat acest echipament asigură o precizie constantă pe parcursul întregii operaţiuni, chiar şi la viteze mari de lucru. Toate reglajele sunt realizate prin intermediul terminalului din cabina tractorului, iar identificarea rândurilor de plante se face cu ajutorul unei camere de precizie montată pe cadrul metalic. Chopstar 5-90 este dotat cu 5 elemente active pe fiecare secţie şi se recomandă a fi utilizat pe culturi semănate pe rânduri, cu distanţa de 70 cm între rânduri.
Click AICI și urmărește interviul video cu reprezentantul NHR Agropartners!
Sigma, o premieră absolută printre expozanţi
După ce a preluat de la General Leasing exclusivitatea mărcii Massey Ferguson pe zona de sud-est a ţării, compania Sigma CVM România, membră a Grupului Saracakis, şi-a făcut debutul la Indagra. Şi pentru că prima impresie contează, a pus la bătaie toate resursele pentru a umple generosul stand. La loc de cinste s-a aflat, desigur, noul tractor 8S.265 de la Massey Ferguson, desemnat tractorul anului 2021.
Ca și combina Ideal T9, unul dintre cele mai performante echipamente de recoltat de pe piaţă la ora actuală. O combină care schimbă practic din temelii percepţia asupra tehnologiei de recoltat, aşa cum a ţinut să menţioneze Alexandru Antonesei, manager de produs la Sigma. „Este un nou standard în industrie. Şi nu o spunem noi, ci o spun fermierii care au condus această combină. În România sunt deja şapte astfel de modele vândute. Randamentul de lucru este unul impresionant. În funcţie de cultură şi de structura parcelei, se poate ajunge până la 70 de tone pe oră. Iar consumul de carburant pe tona recoltată e între 0,8 şi 1,2 litri”, ne-a asigurat reprezentantul companiei Sigma.
Click AICI și urmărește interviul video cu Alexandru Antonesei!
Soluţii pentru criza forţei de muncă
La standul Agri Alianţa am putut vedea, pe lângă tractoare Kubota de mărimi şi game de puteri diferite (inclusiv noul M6), câteva soluţii pentru viticultură şi pomicultură, printre care şi o combină de recoltat struguri marca ERO – Grapeliner 5150. Echipată în varianta standard cu reglare ultrasonică a înălţimii, precum şi cu sistem video cu două camere color, aceasta dispune de un motor stage 5 în 6 cilindri de 160 CP. Pentru că viticultura este un domeniu extrem de afectat din cauza lipsei forţei de muncă, o astfel de maşină poate fi soluţia ideală la criza de personal care s-a instalat, inclusiv în România. „ERO Grapeliner poate înlocui până la 80 de persoane”, mi-a atras atenţia Francis Desbonnets, directorul Agri Alianţa, care în doi ani a reuşit să vândă producătorilor români patru astfel de maşini de recoltat autopropulsate. Confortul, uşurinţa în operare şi manipularea delicată a strugurilor sunt doar câteva dintre atuurile acesteia.
Click AICI și urmărește interviul cu Francis Desbonnets!
Inspiraţie americană
Desigur, o ediţie Indagra fără Titan Machinery era aproape de neconceput, chiar şi în condiţiile actuale. Distribuitorul exclusiv al brandului Case IH pentru piaţa românească a venit la Romexpo cu misiunea clară să ne impresioneze. Şi a reuşit în mare măsură, datorită câtorva „artificii” tehnice împrumutate de la americani. Este vorba de tractoare echipate cu anvelope supradimensionate şi chiar cu roţi duble, pentru culturile prăşitoare. Astfel de sisteme sunt ceva obişnuit peste Atlantic şi, iată, au devenit acum accesibile şi fermierilor români. Pentru unii o simplă curiozitate, pentru alţii o necesitate, dacă ne gândim că tasarea terenului este direct influenţată de amprenta la sol (suprafaţa anvelopei în contact cu pământul). Cu cât aceasta este mai mare, cu atât compactarea solului este mai mică. Iar de aici rezultă economii de combustibil şi emisii mai mici de CO2.
Click AICI și urmărește interviul cu reprezentantul Titan Machinery!
un articol de
LIVIU GORDEA