Ce facem acum pentru viitoarea recoltă de floare! - Revista Ferma
3 minute de citit

Ce facem acum pentru viitoarea recoltă de floare!

”Din suprafaţa actuală cu floarea soarelui, aproximativ 2% se lucrează în sistem clasic, iar pe majoritatea suprafeţelor s-a trecut către sistemele Clearfield şi Clearfield plus. Desigur, cu toţii vizăm producţii de peste 3 tone/ha şi atingerea unei mase hectolitrice de peste 40-42%, aşa cum ne-au spus fermierii că au reuşit să obţină în anul 2021, în urma folosirii anumitor hibrizi mai noi şi performanţi”, declara Tiberiu Şerbănoiu, reprezentant al Departamentului de Cercetare Ştiinţifică Syngenta România.

 

Potenţialul genetic al seminţei şi mana

Unul dintre factorii care pot creşte sau scădea producţia este toleranţa şi chiar rezistenţa la boli. ”Îndrăznesc să spun rezistenţă, deoarece uitaţi-vă ce se întâmplă de vreo 3-4 ani cu mana. Toleranţa înseamnă să ai în câmp, undeva, până la 15% dintre plante infectate cu mană. Dar, dacă se depăşeşte această proporţie, capacitatea de compensare a culturii nu mai există şi atunci recoltele vor fi influenţate în mod semnificativ de acele proporţii de 20-30% cu mană. Tocmai de aceea, noi încercăm să ducem hibridul către partea de rezistenţă la mană, ceea ce înseamnă să existe 2-3 plante afectate. Acest lucru este destul de greu de realizat, deoarece sursele de rezistenţă ar trebui să vină de la plantele sălbatice. Ştim că e o coexistenţă între plantele sălbatice şi paraziţi sau patogeni. În timp, prin ameliorarea plantelor, cercetătorii au încercat să aducă mai multă productivitate în ferme şi au creat noile plante ameliorate, care nu mai au acea sursă de coexistenţă. Căutând să îşi prelungească viaţa, în 5-6 ani, este posibil ca mana să îşi creeze o rasă nouă din punct de vedere al atacului. De aceea, se cercetează continuu şi se obţin noi hibrizi, care, în fapt, nu au un ciclu de viaţă mai mare 5-6 ani”, preciza reprezentantul Syngenta.

 

Noi surse de toleranţă

 

Una dintre explicaţiile îmbogăţirii permanente a portofoliului de hibrizi din piaţa de profil vine şi din faptul că, atunci când apar forme noi de mană, de Orobanche sau orice altceva, se caută alte surse de toleranţă sau de rezistenţă, respectiv un alt donor din formele sălbatice, pentru a combate respectivele atacuri.

pregatirea culturii de floare_b 

 

Provocări în 2021

La cultura de floarea soarelui, principalele provocări din anul de producţie 2021 au fost determinate de:

Evoluţia factorilor climatici: în zona Moldovei temperaturile scăzute şi precipitaţiile mai însemnate faţă de sud-estul României au creat un anumit stres asupra plantelor şi au împiedicat prematurarea culturii, prelungind perioada de recoltare.

Ploile din aprilie-mai nu au permis efectuarea tuturor tratamentelor necesare controlului bolilor. Chiar dacă toleranţa genetică există la hibrizi, intervenţia cu fungicide este deosebit de importantă, deoarece toleranţa nu mai rămâne perfectă, dacă plouă, de exemplu, în cantităţi de peste 20 litri/mp/săptămână. Acolo unde condiţiile din câmp nu au permis efectuarea celui de-al doilea tratament pe vegetaţie, plantele au fost defoliate în mare parte. Or, dispariţia frunzelor, care reprezintă bucătăria plantelor, a redus masa hectolitrică şi seminţele au secat.

Iată trei condiţii esenţiale pentru reuşita culturii de floarea soarelui!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →