”Ce face tânărul fermier dacă nu are bani să populeze ferma? Crește porumbei, muște?” - Revista Ferma
3 minute de citit

”Ce face tânărul fermier dacă nu are bani să populeze ferma? Crește porumbei, muște?”

radu si mircea dumitru ferma agricow production b ”Ce face tânărul fermier dacă nu are bani să populeze ferma? Crește porumbei, muște?”
Fiul și tatăl: Radu Dumitru (stg.), administrator ferma Agricow Production jud. Brașov și Mircea Dumitru (dr.)

Sprijinul pentru tinerii fermieri a fost conceput ”foarte prost”, susține Mircea DUMITRU, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM).

Acesta crește vaci de la începutul anilor 90, iar acum zece ani l-a cooptat în afacerea familiei și pe fiul său, Radu DUMITRU, care administrează, în prezent, ferma proprie Agricow Production, din județul Brașov, cu un efectiv de peste 200 de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească.

Cea mai productivă vacă din ferma Agricow, în vârstă de 5 ani și 5 luni, avea o medie de 46 litri de lapte pe zi, la 25 de zile din a patra lactație.

Bălțata Românească, o vacă bună de lapte și pretabilă la mulsul robotizat

Ferma a fost construită de la zero și echipată printr-un proiect cu fonduri europene, finalizat în 2019. Valoarea proiectului a fost de peste 1,7 milioane euro, iar contribuția proprie, conform proiectului, a fost de cca. 500.000 de euro.

Proiectul prevedea ca cel puțin jumătate din animale să fie vaci din rasă autohtonă și cu certificat de origine.

”Investiția este foarte mare și trebuie achitată. Guvernanții noștri au proiectat susținerea foarte prost: au finanțat tinerii fermierii să-și construiască adăpostul, dar, apoi, ce face tânărul fermier dacă nu are bani să populeze ferma? Crește porumbei, muște? Fiul meu a avut noroc că i-am vândut eu animalele, altfel mai era o fermă nouă omorâtă din fașă”

, spune Mircea Dumitru.

”Dacă vreți să faceți un tânăr fermier, dați-i tot ce-i trebuie!”

”Fac apel la înțelegerea celor care fac aceste programe: dacă vreți să faceți un tânăr fermier, dați-i tot ce-i trebuie. Dacă nu, lăsați-l să plece dincolo, că asta e tendința”,

adaugă fermierul brașovean.

Două condiții obligatorii pentru susținerea tinerilor fermieri

”În primul rând, trebuie să aibă teren, pe care nu știu de unde îl are.

În al doilea rând, trebuie să aibă niște bani cu care să înceapă. De la momentul aprobării și până la contractarea proiectului, cursul valutar și prețurile cresc. Diferența de curs valutar o suportăm noi, lucrările neprevăzute și lucrările neeligibile le suportăm tot noi. De unde să aibă un tânăr banii ăștia?

Raportul de cofinanțare de 70-30% s-a transformat în 50-50%. Banca îți cere istoric. Păi ce istoric ceri unui start-up?

Unde e fondul de garantare? Eu a trebuit să mă duc codebitor pentru fiul meu cu firma înființată în 1994, care a fost pe profit tot timpul, plus cu averile personale a mea și a soției”, mai spune Mircea Dumitru.

Analiza SWOT care a stat la baza elaborării Planului Național Strategic 2027 arată că România are cel mai mic procent de tineri fermieri din UE: doar 3,1% din fermierii din România sunt tineri fermieri, față de 5,1%, cât este media UE 28.

Aflați detalii despre cauzele care se ascund în spatele acestor cifre:

Avem cel mai mic procent de tineri fermieri din UE

Date AFIR publicate recent arată că din 14.516 proiecte contractate de AFIR în toată țara pe Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PNDR, au fost finalizate 11.861 de proiecte.

18% din proiectele PNDR 2014-2022 contractate de tineri fermieri din toată țara nu sunt încă finalizate.

Ce facem cu banii europeni? 45% din proiectele PNDR pentru modernizarea fermelor nu sunt finalizate!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →