Alegerea unei culturi pe care să mizezi în realizarea planului de semănat este o mişcare riscantă. În primul rând din punct de vedere climatic, apoi din cauza intervenţiei multor alţi factori, cum ar fi bolile şi dăunătorii. Totuşi, fermierii speră de fiecare dată că cel puţin una dintre mize va fi cea câştigătoare.
În ferma noastră, dacă vom avea precipitaţii şi vom fi feriţi de arşiţă, putem trece lejer de o producţie medie de 11-12 tone pe hectar, la ce tip de tehnologie aplicăm. Apa este singurul factor limitativ pentru zona noastră de cultură
DĂNUŢ ŞTEFĂNOIU
Tânăr fermier din Tulcea
“Lozul cel mare” e porumb sau floare?
Tulceanul Dănuţ Ştefănoiu crede că anul acesta “lozul cel mare” va fi porumbul. “Pentru că potenţialul agricol este mult mai mare la porumb şi se poate ajunge la producţii de peste 8 tone pe hectar în zona noastră, dacă avem precipitaţiile corespunzătoare. Iar preţul este asemănător grâului. Şi rapiţa poate fi o cultură rentabilă, pentru cine a cultivat anul acesta. Sau chiar floarea soarelui poate aduce bani frumoşi în fermă”, declară fermierul tulcean.
Socoteala de acasă…
Tânărul agricultor ne-a făcut un calcul simplu. “Dacă avem 90 de bani preţul porumbului per kilogram şi recoltăm 8 tone în medie, avem un venit de 7.200 de lei pe hectar. La floarea soarelui, preţul în momentul de faţă este 2 lei/kg; la o recoltă medie de 3.000 kg/ha, înseamnă un venit de 6.000 de lei. Dar astea depind de foarte multe lucruri şi este timp destul să se schimbe situaţia. Deocamdată putem preconiza mult mai bine producţia la grâu decât la porumb şi floarea soarelui. Dar dacă privim din punct de vedere al potenţialului, porumbul este câştigător”, admite Dănuţ Ştefănoiu.