Alegerea soiurilor şi procurarea seminţelor pentru culturile de toamnă, adaptate condiţiilor pedoclimatice ale zonei în care se vor semăna, cere multă responsabilitate şi cunoştinţe din partea fiecărui fermier. În acest sens, staţiunile de cercetări, universităţile agricole şi firmele producătoare de seminţe au organizat câmpuri demonstrative unde cercetătorii au stat la dispoziţia fermierilor cu toate explicaţiile necesare. Toate cunoştinţele dobândite, cât şi experienţa proprie trebuiesc folosite la alegerea celor mai potrivite soiuri.
Nu uitaţi, cereţi la cumpărare rezultatele analizelor privind: germinaţia, puritatea, masa a o mie de boabe, starea fitosanitară a seminţei şi dacă a fost sau nu tratată şi cu ce substanţă.
Cultivaţi două-trei soiuri pentru a avea stabilitate faţă de condiţiile climatice. Nu neglijaţi soiurile create în ţară, fiind cele mai adaptate condiţiilor pedoclimatice de la noi.
Semănatul rapiţei pentru ulei
Perioada optimă de semănat este prima jumătate a lunii septembrie, respectiv intervalul calendaristic 5 -15 septembrie. În prezent, numeroase firme au o ofertă bogată de hibrizi valoroşi de rapiţă, superiori soiurilor, mai productivi, cu capacitate de producţie de 4-5 tone/ha, rezistenţi la factorii de stres, au grad mare de ramificare, care formează un număr mare de silicve/plantă, seminţele sunt mari ( MMB 5-9 gr) şi conţinutul de ulei este ridicat – 47-50%. Acordaţi atenţie rezistenţei hibrizilor la ger, secetă, boli şi la cădere.
Despre amplasarea culturii, plantele după care nu se cultivă din cauza bolilor comune, interdicţia de a reveni pe acelaşi teren, cât şi problemele de fertilizare am făcut precizările necesare în revista nr. 13 din 1-14 august. Reamintim că rapiţa dă bune rezultate numai dacă semănatul se face într-un teren bine mărunţit, aşezat şi curat de buruieni. Densitatea recomandată la semănat este de 50-60 seminţe/mp, la o distanţă între rânduri de 25-37,5 cm şi la adâncimea de 2,5-3 cm.
Pregătirea terenului pentru cerealele de toamnă
Lucrările solului sunt diferite în funcţie de planta premergătoare, de tipul de sol, conţinutul de umiditate al solului, gradul de îmburuienare şi de gradul de infestare cu boli şi cu dăunători.
Prin lucrările solului trebuie să asigurăm condiţii optime pentru plantă şi de conservare a solului, deci să urmărim: să nu afectăm structura glomerulară a solului pe adâncimea de lucru; să creăm condiţii de înmagazinare a apei pe profilul solului; să prevenim fenomenul de eroziune; să creăm condiţii optime pentru activitatea biologică din sol; să conservăm şi să refacem humusul.
În Europa, în prezent, sunt trei mari sisteme de lucrări: convenţionale, conservative şi sistemul de semănat direct, fără lucrări speciale de bază sau de pregătire a patului germinativ. În prezent, în majoritatea fermelor se practică sistemul convenţional, în diferite variante, în funcţie de dotarea tehnică a fermei şi de situaţia concretă din fiecare parcelă.
Fertilizarea de bază se face corelat cu rezultatele analizelor agrochimice, date de laboratoarele de specialitate. Fără aceste analize fie faceţi risipă de îngrăşăminte, fie nu asiguraţi necesarul de fertilizant.
În zona solurilor acide, acum este momentul potrivit pentru corectarea reacţiei prin aplicarea amendamentelor cu calciu, până la neutralizarea a 75% din valoarea acidităţii hidrolitice, respectiv aplicarea şi încorporarea în sol a 2-4 t/ha de produs.
Secara şi triticalele, primele cereale la semănat
• Semănaul secarei, în funcţie de zonă, începe în ultima decadă a lunii septembrie şi va continua şi în prima decadă a lunii octombrie. Data semănatului trebuie astfel aleasă încât plantele să intre în iarnă bine înfrăţite, fără a avea o vegetaţie prea bogată, ceea ce ar mări pericolul asfixierii plantelor sub zăpadă. Densitatea recomandată pentru semănat este de 500-600 b.g./mp, la distanţa între rânduri de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat este de 2-3 cm pe solurile grele, de 3-4 cm pe solurile mijlocii şi de 5-6 cm pe solurile uşoare. Cantitatea de sămânţă necesară este 140-200 kg/ha. Când se întârzie data semănatului, cantitatea de sămânţă se măreşte cu 10-15%.
• Semănatul triticalelor se execută în perioada 15 septembrie – 1 octombrie în zonele colinare ale ţării şi se extinde şi în prima decadă a lunii octombrie în zonele mai calde din sudul şi vestul ţării. Semănatul mai devreme reduce rezistenţa la iernare, iar întârzierea semănatului influenţează negativ înfrăţirea şi călirea plantelor. Densitatea de semănat de 450-550 bg/mp se realizează cu o cantitate de sămânţă de 230-280 kg. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat – 5-7 cm.
ŞTIAŢI CĂ…
• Secara, a doua cereală panificabilă după grâu, a fost cultivată în Centrul şi Răsăritul Europei încă din secolele al VII-lea şi al VI-lea î.e.n.;
• Suprafaţa cultivată pe glob s-a redus de la peste 19 milioane de hectare (1972), la numai circa 7 milioane hectare în prezent, din care în ţara noastră se regăsesc 30-45 mii hectare;
• Secara valorifică solurile sărace, nefavorabile grâului, cum sunt cele acide din zonele cu climat rece şi umed, cât şi solurile nisipoase;
• Conţinutul de proteină al boabelor variază între 8 şi 19%, cel de glucide între 60 şi 75%, iar cel de lipide între 1,5 şi 2,3%;
• Făina este folosită în panificaţie, asigurând hrana populaţiei în multe zone ale globului, iar în industrie se foloseşte pentru extragerea amidonului, dextrinei, glucozei şi la fabricarea alcoolului;
• Pentru industria farmaceutică prezintă importanţă scleroţii ciupercii Claviceps purpurea (Cornul secării), din care se extrag: ergotina, ergotamine şi acidul sfacelic, cu efect antihemoragic;
• Secara este o plantă furajeră valoroasă, atât boabele, cât şi masa verde, sau la obţinerea borceagului;
• Din făina de secară, în amestec cu mierea de albine, se obţine turta dulce.
TRATAMENTE PENTRU STARTUL ÎN VEGETAŢIE
Principala măsură tehnică de protecţie a plantelor în timpul germinaţiei şi în primele faze de vegetaţie, împotriva bolilor şi a dăunătorilor, o reprezintă tratarea seminţelor cu insectofungicide. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, este necesar să se folosească produse performante, cu calităţi demonstrate şi recunoscute, tratamentul să fie efectuat corect, cu respectarea dozelor şi a tuturor indicaţiilor din prospect.
Pentru cultivatorii de grâu, secară, ovăz, triticale se vor efectua tratamente împotriva: mălurii (Tilletia sp.), fuzariozei (Fusarium sp.), septoriozei (Septoria tritici), tăciunelui (Ustilago sp.), iar dintre dăunători, împotriva gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). La orz şi orzoaică se efectuează tratamente pentru protecţia împotriva tăciunelui, sfâşierii frunzelor (Helminthosporium) şi asupra gândacului ghebos.
Pe durata pregătirii şi efectuării tratamentului, folosiţi obligatoriu mănuşi adecvate, ochelari şi întregul echipament de protecţie. Evitaţi cu grijă împrăştierea produselor. Seminţele tratate se vor păstra însăcuite sau în vrac, departe de accesul persoanelor neautorizate şi a animalelor.
Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)