Caracteristicile rasei
• Aspect şi greutate. Ovinele din această rasă nouă se caracterizează prin aspect armonios, dezvoltare corporală mijlocie (berbecii 75 kg, oile 50 kg) cu lungimea trunchiului de 77-87 cm la berbeci şi 63-68 cm la oi şi talia corpului ceva mai mică (68-74 cm la berbeci, 63-65 cm la oi), dimensiuni specifice formatului corporal mezomorf spre dolicomorf.
• Constituţia este fină, aplomburile corecte şi este bine adaptată la condiţiile climatice din Dobrogea şi Câmpia Română.
• Capul este larg, de mărime mijlocie, profilul drept la oi şi uşor convex la berbeci. Urechile sunt mijlocii ca mărime, purtate lateral, ambele sexe fiind ciute. Gâtul este potrivit de lung, purtat orizontal şi este bine prins de trunchi. La rasa Prolifică Palas atât berbecii, cât şi oile nu au coarne, în contrast cu berbecii de rasă Merinos de Palas care cca. 80 % au coarne.
• Trunchiul lung, cu dimensiuni medii de lărgime şi adâncime.
• Culoarea lânii este albă, cojocul nu prezintă fibre colorate de asemenea jarul de pe faţă şi membre este alb. Lâna este semifină, unele exemplare având lâna fină.
• Ugerul are forma globuloasă, de mărime mijlocie spre mare, mameloanele fiind potrivit de lungi, purtate vertical sau uşor lateral.
Producţia medie totală de lapte depăşeşte 180 litri, apropiindu-se de Rasa de Lapte Palas.
Însuşiri morfo-productive
Într-o perioadă de peste 40 ani prin selecţie s-au conturat principalele însuşiri morfo-productive.
• Cantitatea medie de lână tunsă este de 4,5-5 kg la berbeci şi 2,8-3 kg la oi, cu o lungime a şuviţelor de 11-12 cm şi un randament bun la spălare (50-55%).
• SMZ. Mieii realizează un spor mediu zilnic de 210 g/zi comparabil cu cel obţinut la mieii Merinos de Palas.
Miei hibrizi trirasiali
Rasa Prolifică Palas este prima rasă românească de ovine cu prolificitate ridicată.
Berbecii din această rasă s-au folosit deja (SC Agronaut, din comuna Viişoara jud. Constanţa) pentru producerea de miei hibrizi trirasiali, destinaţi pentru îngrăşare, în două etape.
• În prima etapă, berbecii din rasa Prolifică de Palas au montat oi Merinos sau Spancă, rezultând oi hibride F1.
• În etapa a doua, oile hibride F1 au fost montate cu berbeci din rase specializate pentru carne (Ile de France, Suffolk, Merinofleish, etc.). Aceşti miei hibrizi trirasiali au fost testaţi în ferme şi s-a constatat că au viteza de creştere mai mare, iar carcasele se încadrează în clasa U de conformaţie.
TREI NOI RASE ROMÂNEŞTI
Rasa prolifică Palas este o creaţie ştiinţifică aplicativă care face cinste cercetării româneşti. În perioada actuală, din această rasă ICDCOC Palas Constanţa deţine circa 700 ovine, din care 450 oi mame, 15 berbeci şi 235 tineret pentru reproducere. Institutul poate livra anual 100-150 miori pentru crescătorii de ovine interesaţi să fie mai eficienţi economic.
Cercetatorii de la acest Institut pot sa fie mândri că au realizat şi omologat trei rase româneşti noi de ovine specializate pentru lapte (Rasa de lapte Palas), carne (Rasa de carne Palas) şi pentru prolificitate (Rasa prolifică Palas), care răspund eficient nevoilor crescătorilor de ovine.
Prolificitatea (Pf) se exprimă procentual, de exemplu Pf = 130%, adică 130 miei viabili obţinuţi la 100 oi fătate, sau numeric – 1,4, adică pe oaie fătată s-au obţinut în medie 1,4 miei
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş